A társasjátékok szerepe az emberi kapcsolatok alakulásában

Ahogy minden emberi kapcsolatot, úgy a baráti és a szerelmi kapcsolatokat is gondozni kell, ezzel mindenki egyetért. Ám azt a kérdést már nehezebb megválaszolni, hogy hogyan is lehet ápolni őket. Lehet, hogy először nem gondolnád, de a társasjátékok remekül betöltik ezt a funkciót! Ha érdekel, hogy hogyan, akkor ez a cikk Neked szól!

 

Tartalom

A társasjátékok reneszánsza

A stressz ellenszerei

A humor ereje

Minden életkorban fontos a játék

Ápolja és építi az emberi kapcsolatokat

A társasjátékok szerepe a baráti kapcsolatok alakulásában

Nevetés és nevettetés

A társadalom tabui

Hogyan dobják fel a játékok a házibulikat?

Társasjáték szerelmes pároknak

Az elköteleződés megerősítése egy párkapcsolatban

Szenvedély és intimitás

 

A társasjátékok reneszánsza

Amikor 2020-ban nagyot fordult a világ, és hirtelen mindenki az otthonában találta magát, sok családban előkerültek a rég elfeledett társasjátékok. Aztán ahogy lazultak a korlátozások, az ismét összejáró baráti társaságok is rátaláltak a társasjátékok örömére.

Az üzletek kényszerű bezárása ráadásul magával hozta az online áruházak térnyerését is. Ez alól nem jelentettek kivételt a társasjátékokat árusító webshopok sem. Az online rendelések száma megugrott, hiszen az emberek minden olyasmire lecsaptak, ami jó unaloműzőnek tűnt.

A kereslet növekedése természetesen a társasjátékok készítőire és forgalmazóira is hatott. Felismerve a helyzetben rejlő lehetőséget, minden korosztály számára újabb és újabb játékokat jelentettek meg (és jelentetnek meg a mai napig). A legkisebbeknek szánt játékoktól kezdve, egészen a csak és kizárólag felnőtteknek szóló társasjátékokig számtalan termék jelent meg a piacon.

 

De vajon tényleg csak a covidnak köszönhető a társasjátékok reneszánsza? Vagy kicsit jobban vissza kell tekinteni az időben?

 

Ha megvizsgáljuk a számokat, azt látjuk, hogy a társasjátékok iránti kereslet már a covid előtt megugrott, a járvány csak egy újabb löketet adott ennek a trendnek.

De ha nem a járvány miatti új helyzetnek, akkor minek köszönhető a társasjátékok reneszánsza? Mi teszi őket annyira különlegessé, hogy minden korosztály képes örömét lelni bennük

Megpróbálom megválaszolni ezeket a kérdéseket közhelyek puffogtatása nélkül!

 

A stressz ellenszerei

Sokan sokfélét javasolnak a stressz leküzdésére. Szinte magától értetődő, hogy a játék is az ellenszerek között van. De hogy miként járul hozzá egy társasjáték a stresszmentes állapothoz, arról már ritkábban hallani.

A stressz lezárja az agy kreatív, feltáró, a kognitív működésért felelős részét (a hippocampust), ez pedig érzelmi alapon történő döntéseket eredményez (az amygdala aktiválásával). De mivel a stressz rosszabbik formája, a distressz éppen valamilyen problémaként észlelt helyzettől alakul ki, negatívak lesznek azok az érzések, amelyek mentén ilyenkor a döntések megszületnek.

A társasjátékok könnyed, szórakoztató mivolta viszont kreativitásra, kognitív gondolkodásra serkenti az agyat, így aktiválva az agynak azt a részét, amelyet a stressz lezárt. Kifejezetten igaz ez azokra a játékokra, amelyek valami olyasmit tesznek a móka tárgyává, amit mindannyian ismerünk. Például a magyar nyelv játékosságára, szépségére építő társasjátékok éppen attól szórakoztatóak, hogy a mindennap használt szavakból, kifejezésekből csinálnak tréfát. 

Így ahhoz, hogy egy játék elérje jótékony stresszcsökkentő hatását, még csak nem is kell, hogy összetett legyen. Az egyszerű szabályok sokszor jobban hozzájárulnak a szórakozáshoz, hiszen a társasjáték dobozának felnyitása és a játék kezdete között nem telik el sok idő a szabályok értelmezésével vagy felelevenítésével. 

 

A humor ereje

Ha már az imént a tréfát emlegettem, ki kell emelnem azt is, hogy a társasjátékok mindig jó alkalmat teremtenek a mókázásra. 

A humor pozitív hatását számtalan formában és számtalan alkalommal bizonyították már. A párkapcsolatok egyik összetartó ereje, a problémák megoldása felé vezető lépcső első foka, a jó hangulat megalapozója lehet. 

Egy játék szabadsága pedig mindig magában hordozza a vicc lehetőségét. A poénokat követő nevetésnél pedig aligha van felszabadítóbb, gondtalanabb érzés. (Ez színtiszta biológia: az endorfinok termelődése elégedettebbé tesz.)

A társasjátékok mindig jó alkalmat teremtenek a mókázásra.
A társasjátékok mindig jó alkalmat teremtenek a mókázásra.

 

Minden életkorban fontos a játék

Ezen a ponton álljunk meg egy szóra, és szögezzük le ismét, hogy a játék nem csak a gyerekek privilégiuma! Sőt! 

 

Minden életkorban nagy jelentőséggel bír a játék.

 

Minden korosztály számára fontos, hogy el tudja engedni a valóságot, hogy ki tudjon szakadni a mókuskerékből. Erre pedig nincs jobb mód, mint belefeledkezni, belemerülni egy játék miliőjébe.

A társasjátékokban sokszor nem mindennapi, szokatlan szituációkba kerülünk. Nagyon sokat hozzátesz az önismeretedhez, ha megfigyeled, hogyan viselkedsz ezekben a helyzetekben, amikor el kell hagynod a komfortzónádat. Ha még a párod reakcióit is meg tudod figyelni egy-egy ilyen helyzetben, az a kapcsolatodnak is nagyon jót fog tenni! (Főleg, ha egy kifejezetten ilyen céllal megalkotott játékkal játszotok épp.)

A társasjátékokban következetes és kitartó út vezet a cél, a győzelem felé. Ez nem csak türelmesebbé tesz. Azt az életvezetési képességet is fejleszti, hogy hosszútávú céljaid elérését kisebb lépésekre bontva építsd fel.

Aligha vitatható, hogy mindezekre az építő élményekre felnőttként ugyanúgy szükség van, mint gyermekkorban. És mivel a játék tipikusan egy olyan dolog, amit magának a tevékenységnek az öröméért teszünk, a fejlődés lényegében észrevétlenül történik. 

 

Ápolja és építi az emberi kapcsolatokat

Időnként hallani azt a tanácsot, hogy akármit is csinálsz, fontos, hogy annak legyen célja. Amikor a hozzátartozóiddal, barátaiddal szervezel közös programot, annak értelemszerűen az a célja, hogy élvezzétek egymás társaságát. Hiszen az idő, amit másokkal töltesz, erősíti a köztetek lévő kapcsolatot. 

De ahhoz, hogy egy-egy ilyen program ne váljon kínossá vagy előtetetté, nem árt, ha van valami apropója vagy oka. Az egyik legjobb ilyen ok egy társasjáték kipróbálása vagy leporolása. A közös játékkal már önmagában célt ér a találkozás.

Egy társasjáték a hangulat oldásával elősegíti a kapcsolatteremtést, valamint mindenkit bevon a társalgásba, és segít még jobban megismerni egymást. A játékkal együtt töltött idő ráadásul garantáltan emlékezetes lesz.

Legyen szó akár baráti kapcsolatról, akár párkapcsolatról, nagyon jól tud jönni egy társasjáték, ami közelebb hoz Titeket egymáshoz!

 

A társasjátékok szerepe a baráti kapcsolatok alakulásában

Egy közösséget az együtt átélt élmények kovácsolnak össze fokozva az összetartozás érzését. Nincs ez másképp egy munkahelyen vagy egy baráti társaságban sem.

A baráti kapcsolatok ápolásának egyik legjobb (ha nem a legjobb) módja ezért az, hogy társasjátékokkal növelitek a feledhetetlen élmények, emlékek számát és minőségét.

 

Nevetés és nevettetés

Fentebb már utaltam a humor jelentőségére. Arról azonban még nem szóltam, hogy a nevetés azért is kapcsolatépítő, mert aki képes megnevettetni, ahhoz jobban fogsz kötődni.

Hogy miért? Nos, ez egy önkéntelen folyamat. A nevetés egyensúlyba hozza az elmét és a testet, többek között azzal, hogy:

  • elűzi a fejedből a baljós gondolatokat
  • feledteti a haragot és a kétségeket
  • felszabadít és könnyedebbé tesz
  • egészséges fizikai és érzelmi változásokat indít el a testedben.

 

Ezt a rengeteg jót lényegében, közvetve, annak köszönheted, aki megnevettetett, így akaratlanul is kötődni kezdesz hozzá. Ha például a barátod volt az, akkor mélyebb és fontosabb lesz a barátságotok.

Sajnos előfordul a legjobb barátságokban is nézeteltérés. Ha sikerül humorral megközelíteni egy ilyen helyzetet, az előbb-utóbb nevetéshez vezet. A nevetés pedig segít elengedni a sérelmeket, így a megbocsátás és a békülés felé vezet.

A társasjátékok amellett, hogy megteremtik a nevetésre és a nevettetésre a lehetőséget, mindennek tetejébe még közösségi élménnyé is varázsolják a hahotázást. Már csak azért is, mert a kacagás ragályos. Másokkal együtt nevetni sokkal könnyebb (és jobb), mint egyedül.

 

A társadalom tabui

Társadalmunk tele van tabukkal. Olyan kényesnek mondott témák ezek, amelyekről nem szívesen beszélünk, amelyek érintése kínos. Pedig ezek a témák szinte mindenkit érintenek valamilyen formában.

Ilyen lehet például az anyagi helyzet vagy épp a szeretkezés, illetve az ezek körüli gubancok. Azzal, hogy kellemetlennek ítéljük meg az ezekről szóló beszélgetéseket, csak még jobban elfojtjuk magunkban a problémákat, ami általában nem vezet jóra.

Ki mással lehetne a legjobban beszélni ezekről témákról, mint azokkal, akikre tudod, hogy számíthatsz, akik a bajban is melletted állnak? A barátaidra nehéz pillanatokban, gondok között is számíthatsz.

És ha sikerül találnod néhány olyan játékot, amelyek segítenek oldottabban felvezetni ezeket a tabunak számító témákat, akkor Te is könnyebben fogsz tudni megnyílni. 

Ha sikerül találnod egy olyan játékot, amely segít oldottabban felvezetni a tabunak számító témákat, akkor Te is könnyebben fogsz tudni megnyílni.
Ha sikerül találnod egy olyan játékot, amely segít oldottabban felvezetni a tabunak számító témákat, akkor Te is könnyebben fogsz tudni megnyílni.

Hogyan dobják fel a játékok a házibulikat?

Sokszor az ereszdelahajam típusú, féktelen bulik is nehézkesen indulnak be. Az elején még senki nem meri elengedni magát. Egy ilyen szituációban nagyon jól jön egy társasjáték, ami megnyitja az utat a bevállalósabbaknak (és a visszafogottabaknak is), hogy beizzítsák a partit!

Persze nem kell, hogy minden összejövetel a legvadabb házibuliba csapjon át. (De ha ez a cél, akkor nélkülözhetetlen egy partibeindító társas!) 

Úgy is lehet borzasztóan jól szórakozni, ha csak a szavakkal játszunk vagy az asszociációkon nevetünk. Hátsó gondolatai mindenkinek vannak, egy jó játék pedig mókásan ki is hangosítja azokat!

 

Társasjáték szerelmes pároknak

A szerelem háromszög elmélete szerint a beteljesült szerelemhez három tényező együttállása szükséges:

  • intimitás
  • szenvedély
  • és elköteleződés

 

Ha hiszed, ha nem, mind a három komponenst lehet társasjátékokkal erősíteni. 

 

Az elköteleződés erősítése egy párkapcsolatban

Az elköteleződés egy párkapcsolatban (is) több lábon áll. Részét képezi például a bizalom, és a bizalommal kéz a kézben járó őszinteség is.

Minden együtt töltött perc alkalmat teremt az egyenes, kölcsönös kommunikációra. Ám sokszor nem alkalmas a helyszín vagy az időpont arra, hogy előtérbe kerüljenek a komoly vagy érzékeny témák.

Pedig fontos beszélni azokról a dolgokról is, amiket legszívesebben csak a szőnyeg alá söpörnétek. Ha a sérelmek, konfliktusok a felszín alatt maradnak, akkor szép lassan meggyilkolják a kapcsolatot.

Ezért, még ha néha nehéz is, szükség van arra, hogy jól tudjatok kommunikálni egymással! Megfogalmazok néhány tanácsot a párkapcsolati kommunikációval kapcsolatban, biztos vagyok benne, hogy legalább az egyik segíteni fog Neked!

 

#1 TANÁCS: Légy következetes!

A bizalom erősítésének egyik legjobb módja, ha betartod, amit ígérsz. Ez tipikusan egy olyan dolog, ami összeköti a szavakat a tettekkel. Szóban kimondasz valamit, amihez aztán a tettek szintjén is tartod magad. Ha odafigyelsz erre, akkor napról napra azt a benyomást kelted, hogy megbízható vagy. 

 

#2 TANÁCS: Hallgasd meg a párodat!

Ezt a tanácsot amilyen könnyű értelmezni, sokszor olyan nehéz betartani. Hogy tényleg odafigyelj arra, amit a másik mond. Hogy tényleg megértsd, mit szeretne kifejezni. Ezt gyakorolni kell! Ha már a társasjátékokról szól ez a cikk, nem hagyhatom ki, hogy megemlítsem, egy jó játék ennek a gyakorlására is remek lehetőséget teremt!

 

#3 TANÁCS: Ne hibáztasd a párod!

Ujjal mutogatni és felelőst találni nagyon könnyű, de ez nem igazán szokott közelebb vezetni a megoldáshoz. Arról nem is beszélve, hogy Neked is jobban esik, ha a párod még akkor is támogat és veled van, ha valamit rosszul csináltál. Inkább arról beszéljetek, ki mit érez, és hogy ki miben látja a megoldást.

 

#4 TANÁCS: Derítsd ki, mi a párod szeretetnyelve, és annak megfelelően fejezd ki, hogy mit érzel iránta!

Egy korábbi bejegyzésben már írtam az öt szeretetnyelvről (elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés). Hajlamosak vagyunk elfelejtkezni róla, hogy a kommunikáció nem csak a szavakból áll. Pedig az igazság az, hogy nem csak úgy lehetséges kifejezni, hogy mit érzel, ha szavakba öntöd. Lehet, hogy a párodnak is egészen máshogy esik jól, ha kifejezed felé a szeretetedet, mint az elsőre gondolnád. Ám ha sikerül megtalálnod a hozzá vezető utat, garantáltan le fogod venni a lábáról! 

 

#5 TANÁCS: Játsszatok!

Muszáj külön is kiemelnem, hogy a játékkal több legyet is üthettek egy csapásra. Egy jó társasjáték, amellett, hogy segít meghallgatni és megismerni a párodat, minőségi együtt töltött időt is jelent. Sőt, a játék már azzal, hogy keretezi a közös időtöltést, irányt és hangulatot ad, ami nagyon jó mankó lehet, ha nehezebben nyíltok (már) meg.

 

A játékosság bármilyen helyzetben jól jön! Lehet, hogy valamit azért nem tudsz megfogalmazni, mert nem igazán tudod, mihez kapcsolhatod. De ha egy játék segít megközelíteni egy témát, akkor könnyebben ki fogod tudni fejezni magad! 

Mit szólnál ahhoz, ha lenne egy játék, amivel újra perzselne köztetek a tűz?
Mit szólnál ahhoz, ha lenne egy játék, amivel újra perzselne köztetek a tűz?

Szenvedély és intimitás

Most, hogy körbejártuk, hogyan lehet erősíteni és mélyíteni az elköteleződést egy kapcsolatban, ideje rátérni a szenvedély és az intimitás, valljuk be, izgalmasabb témakörére!

Időnként előfordul, hogy a hétköznapok szürkesége a rózsaszín ködöt is fakóvá teszi. (Ez nagyon szép mondat lett, de vajon mit is értek alatta?) A romantikus, meghitt vagy a vad és szenvedélyes pillanatok nem maguktól jönnek létre.

A pajkos vágyak megfogalmazása vagy párod huncut igényeinek megismerése nem feltétlen megy kapásból. Pedig aligha tagadható, hogy ez kiemelt fontossággal bír, ha a kapcsolat minden dimenzióját csúcsra akarjátok járatni. Márpedig csúcsra akarjátok, mivel a pajkosság összetartja a párokat!

Ha tabuként kezelitek a témát, akkor önmagatok útjába álltok. Kiegyensúlyozott, boldog párkapcsolat nem létezhet tabuk árnyékában. Le kell dobnotok magatokról a társadalmi kényszert (és a textilt)!

 

A jó hír az, hogy még ezt is meg lehet támogatni egy társasjátékkal! 

 

A Hancúr Párbaj nem csak abban segít, hogy beszéljetek róla, hanem a megvalósítást is koordinálja. A játék lépésről lépésre visz Titeket végig a csábítástól kezdve, a vágy fokozásán át, egészen a hancúrozásig. 

Szóval, mit szólnál ahhoz, ha lenne egy játék, amivel újra perzselne köztetek a tűz? Egy játék, amiben a bemelegítő feladatokat egyre érzékibb és forróbb részek követnék? Egy játék, amivel játékosan újra felfedezhetitek egymást? 

 

Van egy ilyen játék!

 

Kapcsolódó cikkek