Humor

Humor és intelligencia – a vicces emberek valóban okosabbak?

 

Számos tanulmány vizsgálta a humor és az intelligencia kapcsolatát. Meg fogsz lepődni azon, amire a kutatások során bukkantak.

Albert Einstein zseniális elméjét a gyermeki humorérzéknek tulajdonította. De valójában számos tanulmány talált összefüggést a humor és az intelligencia között.

Ausztriai kutatók nemrég fedezték fel, hogy a vicces emberek – különösen a sötét humort kedvelők –  IQ-ja magasabb, mint kevésbé vicces társaiké. Azzal érveltek, hogy a humor feldolgozásához és előállításához kognitív és érzelmi képességekre is szükség van. Elemzésük arra mutat rá, hogy a vicces emberek verbális és non-verbális intelligenciája magasabb, és kevésbé jellemzi őket a hangulatzavar és az agresszivitás.

Humor és intelligencia – az ‘örökítő’ tulajdonság

A vicces emberek nem csak okosak, de jó is a közelükben lenni. A jó humorérzék bizonyítottan magas érzelmi intelligenciával párosul és nagyon vonzó tulajdonság úgy egy közösségben, mint egy párkapcsolatban. Az evolúciós fejlődéssel foglalkozó pszichológusok a humort „örökítő  tulajdonságként” írják le, amely a leendő partner szellemi és intellektuális alkalmasságát növeli a párválasztás során. Valójában mind a nők, mind a férfiak vonzóbbnak találják a vicces embereket. A humorérzék tehát a hosszú távú kapcsolatok egyik legfontosabb tulajdonsága.

Mi a pozitív és a negatív humorstílus?

A pszichológiában a pozitív humorstílus kifejezést azokra az emberekre használják, akik a humort a kapcsolatok javítására és a konfliktusok csökkentésére használják. Ez a fajta humor erősíti a párkapcsolatokat, az önbizalmat és nyitottabbá teszi a partnereket a kommunikációra. A humor ráadásul egy megküzdési stratégia is. Segít, hogy könnyebben kezeljük a mindennapos stresszt és a nehézségeket.

Ha azt gondolod, hogy a párod humora már sok, gondolj tehát arra, hogy ez a tulajdonsága az élet minden területén erősíti őt is és téged is. Csatlakozz inkább hozzá a viccelődésben!

Hátsó Gondolatok társasjáték - Rossz az, aki rosszra gondol - Bohema Games társasjátékok

A Hátsó gondolatok felnőtt társasjáték azokból is kihozza a ‘bohócot’, akik alapból nem a humorukról híresek.

A negatívabb humor stílusok fajtái például a szarkazmus, a gúny és az önirónia azonban nem váltják ki ezeket a hatásokat. Sokkal inkább elidegeníti az embereket, távolságtartóvá tesznek, azok pedig, akik nem tudnak kilépni valaki negatív bűvköréből, könnyebben hajlamossá válhatnak a depresszióra.

 

A humor és az intelligencia neurobiológiai háttere

A vicces emberek nemcsak másokat nevettetnek meg, hanem ők maguk is többet nevetnek. A neurobiológia kimutatta, hogy a nevetés agyi változásokhoz vezet, ami megmagyarázza humor és az intelligencia közötti kapcsolatot.

Neuropszichológiai tanulmányok kimutatták, hogy a pozitív érzelmi állapotok, mint például az öröm, a szórakozás és a boldogság megtapasztalása növeli a dopamin termelődését az agyban. A dopamintól nemcsak remekül érezzük magunkat, de megnyitja az agy tanulási központjait is. Ennek eredményeként gondolkodásunkban rugalmasabbak és kreatívabbak leszünk, ráadásul sokkal jobbak leszünk a problémamegoldásban. Talán nem is gondolnád, de a humorérzék a munka-memóriánkat is fejleszti.

Humor sikeresebbé tesz

A tanulmányok azt sugallják, hogy a humor  növeli a magabiztosság, a kompetencia és a státusz észlelését, ezért segíti a vicces embereket az előrejutásban. A humorral könnyebben rávehetjük az embereket, hogy meghallgassanak: segíti az üzenetek kommunikálását és ezáltal a tanulást és a fejlődést. A humor egy olyan hatékony eszköz, amelyet sok sikeres vezető használ a csoport összetartás és a szervezeti kultúra javítására. Minél jobban érezzük magunkat a munkánkban, annál produktívabbak leszünk és annál kevésbé valószínű, hogy kiégünk. Ugyanez elmondható a baráti kapcsolatainkra is. Minél több időt töltünk szórakozással, annál erősebbé, ellenállóbbá és okosabbá válunk.

A „szélesítsd és építsd” elmélet azt az elképzelést is alátámasztja, hogy a humoron keresztüli pozitív érzelmek átélése valójában megváltoztatja gondolatainkat, cselekedeteinket és fiziológiai válaszainkat.

Egy olyan körforgást hoz létre, amely javítja a közérzetet.

A humor oktatásba való beépítésével  kapcsolatos kutatások is alátámasztják azt az elképzelést, hogy a humor hatékonyan segíti a tanulást. Számos tanulmány világít rá arra, hogy a humorral lebonyolított órák kellemesebbek és javítják a tanulók megértését és a témák felidézését.
 
Tekintettel arra, hogy a vicceskedés számos előnnyel jár, talán mindannyiunknak hasznára válna, ha csatlakoznánk egy stand-up comedy csoporthoz. 

Ez persze a valóságban nehezen lenne kivitelezhető. Egy Hátsó gondolatok felnőtt társasjáték azonban bármikor elővehető és bevethető a jókedv érdekében. Nézz bele a kártyalapokba és tedd meg az első lépést.

Kapcsolódó cikkek