elhidegülés

Az elhidegülés elkerülhetetlen a kapcsolatokban

Az elhidegülés megértése sokkal könnyebb, ha tudatában vagyunk egy kapcsolat dinamikájának és annak, hogy életünk változásai gyakran okoznak hullámvölgyeket.

Az elkötelezett kapcsolatban élő emberek többsége némileg tévedésben van. Egyrészt erősen hiszünk abban, hogy kapcsolatunk örökké tart (annak ellenére is, hogy a statisztikák mást mutatnak). Ezen kívül úgy gondoljuk, hogy a romantika tart fent egy kapcsolatot, holott a hosszútávú kapcsolatoknak 3 fő tényezője van:

  • a folyamatos kommunikáció
  • az egymásra figyelés
  • a megbirkózás az elidegenedés időszakaival

Összességében nem 10 méterrel a felhők felett vagyunk, hanem a felhő arroganciáján.

Gondolj csak arra, hogy a körödben hány pár adta fel, mert úgy érezték, eltávolodtak egymástól. Manapság a különváló párok közel 80%-a állítja azt, hogy az elidegenedés vagy az egyidős korosztály hiánya volt a szakítás fő oka.

Az elhidegülés miatti szétválás azonban egy fokozatos folyamat. Éppen ezért, ha sikerül felismerni a jeleit, akkor jobban megismerhetjük egy kapcsolat dinamikáját és azt, hogy mitől fog működni.

Az elhidegülés a rohanás és a figyelmetlenség toxikus koktélja

Az elhidegülés megértése sokkal könnyebb, ha tudatában vagyunk egy kapcsolat dinamikájának és annak, hogy életünk változásai gyakran okoznak hullámvölgyeket.

Nézzük csak meg, hogyan történik ez a valóságban!

Általában egy olyan emberbe szeretünk bele, akivel szoros a kapcsolatunk, akit a legjobb barátunknak tartunk, akire mindig támaszkodhatunk és aki mindig a mi érdekeinket tartja szem előtt.

Igaz?

Gyakran hallhatjuk azt is, hogy az elkötelezett kapcsolatban élők a ’legjobb barátjuknak’ tartják a párjukat. Egy barátnak tehát, akinek kiönthetik a szívüket és akivel mindent megoszthatnak. De a valóságban sajnos egy idő után már nem érezzük a legjobb barátunknak a párunkat.

De mi is történik ezekkel az ígéretes kezdetekkel? Hogyan jutnak el az elhidegüléshez?

Sajnos sok pár elveszti kapcsolatát a kapcsolatuk alapjaival. Az észlelt figyelemhiány a mindennapi élet rohanásával és az egészségtelen kapcsolati szokásokkal párosulva mérgező koktélt képez mindenki számára.

Idővel felszáll a rózsaszín köd és elkezdjük ecsetelni az apró bosszúságokat, az időhiány miatt pedig nem beszélünk az érzelmeinkről és sok esetben már nem találunk minőségi időt sem egymásra.

Amit azonban elfelejtünk, az az, hogy mindenki és körülöttünk minden folyamatosan változik.

Például belevágunk egy új hobbiba, új emberekkel ismerkedünk meg, akikkel ’aktívabb’ lesz az érdeklődési körünk. Vagy változtatni akarunk magunkon és egyik napról a másikra egy teljesen más frizurával állítunk haza, ami hatással van az önértékelésünkre, így a kapcsolatainkra.

Közben pedig élvezzük a változással járó pezsgést.

Ehhez pedig nem tud vagy akar minden esetben kapcsolódni a partnerünk. A változás azonban nem rossz dolog, épp ellenkezőleg.

Távolodás és egymásra találás

Szembe kell néznünk a valósággal, hogy minden kapcsolatnak megvannak a maga hullámvölgyei.

Ezért azt várni, hogy a szerelem egy munka nélkül paradicsom legyen, tiszta őrültség. A különbségek áthidalása és mindkét fél számára megfelelő kompromisszum megtalálása azonban erősíti a köteléket.

Napjainkban egy ember átlagosan 2-3 házasságban vagy tartós kapcsolatban éli le az életét. Jogos tehát a kérdés, hogy lehet-e ennyi emberrel megélni az igaz szerelmet.

A kérdés azonban talán nem is ez, hanem az, hogy hajlandók vagyunk-e energiát fektetni egymás megismerésére és empatikus érvelés technikák alkalmazására akkor (is), amikor éppen hullámvölgyben vagyunk.

A Brigham Young Egyetem egy tanulmánya kimutatta, hogy azok a párok, akik SMS-ben veszekednek és ugyanígy kérnek bocsánatot, kevésbé boldogok a kapcsolatukban, mint azok, akik ugyanezt szemtől szemben csinálják.

A személytelenné válás az elhidegülésnek egy végső formája már.

Vannak olyan pszichológusok, akik azt javasolják, hogy egy erős kapcsolat akkor alakulhat ki, ha „durva és rongyos” kezdete van. Azaz, ha már az elején kibújik a szög a zsákból és egymást megismerve lefektetjük a határainkat. Ehhez pedig beszélgetni kell, ismerkedni kell, és bizony konfrontálódni is.

Páros Játszma Társasjáték

 

TIPP: Szerencsére létezik kevésbé ’fájdalmas és őszinte’ ismerkedés is. A Páros Játszma felnőtt társasjáték egypáros kártyáinak segítségével már a kapcsolat elején, játékosan térképezhetitek fel egymás tulajdonságait.

A humor és a nagylelkűség átsegíthet a hullámvölgyeken

Mindazonáltal a nagylelkűség és a humor elengedhetetlen egy hosszú távú kapcsolathoz.

Először is, szerinted nem fontos megosztani a győzelmeket és együtt nevetni a kudarcokon?

Másfelől azok a párok, akik – bármennyire is elfoglaltak – kellő időt szakítanak az együttélés megtapasztalására, valóban élvezhetik az együtt töltött időt. Végül pedig a nagylelkűség és a szeretteink iránti pozitív hozzáállás segíthetik a nehézségek elviselését.

Az élet arról szól, hogy aktív és pozitív maradj. Ha megtalálod azt a személyt, aki ugyanannyi humort, nagylelkűséget és időt tesz a kapcsolatotokba, mint te, akkor bizony nagyon szerencsés vagy.

Nézz bele a Páros Játszma egypáros menetébe és vedd elő minél gyakrabban, hogy egy hullámhosszon maradhassatok és ne veszítsétek el egymást a változások sodrásában!

 

 

Kapcsolódó cikkek