Társas magány

Társas magány – van belőle kiút?

A társas magány nem azonos a magány vagy a fizikai egyedüllét állapotával.

A társas magány egy nagyon fájdalmas és szívszorító érzés, amikor úgy érezzük, hogy mélységesen hiányzik a kapcsolat a körülöttünk lévőkkel, különösen a párunkkal. Ez az érzés komoly érzelmi fájdalmakat okoz, legyengíti az immunrendszerünket és fogékonyabbá válunk a betegségekre. A hossza tartó társas magány depresszióba sodorja az embert és a szorongás lesz úrrá rajtunk.

 

A társas magány állapotában a partner érzelmileg elérhetetlen

 

A párkapcsolaton belül a magányos fél megpróbál közelíteni a párjához, de nem tud, mert olyan, mintha érzelmileg elérhetetlen lenne. Ha ez az állapot hosszú ideig eltart, a magány először dühhöz, majd kétségbeeséshez, végül a reménytelenséghez vezet.

Mi okozza a társas magányt egy kapcsolatban?

 

A magány alapvető oka az elszakadás. Amikor két ember először találkozik, randevúznak és kapcsolatot alakítanak ki, a szerelem, a szexuális vonzalom és a közös érdeklődési körök intenzív boldogsága hozza össze őket.

Az elején úgy tűnhet, hogy ezek a dolgok, amelyek összehozták őket, elegendők lesznek a kapcsolat fenntartásához. Ez azonban nem így van. Az élet szokásos stressztényezői (például a munkahelyi nyomás vagy a gyermekvállalás) vagy a kapcsolat hiánya mélyebb érzelmi szinten azt okozhatják, hogy a pár eltávolodik egymástól, és magányosnak érzik magukat a kapcsolatban.

Az érzelmi leválás pillanatok alatt megtörténhet, és ha ezek a pillanatok összeadódnak, az a kapcsolat minőségének a romlásához vezet. A társas magány érzése lassan és fokozatosan is kialakulhat az évek során. Csökken a közösen töltött minőségi idő, egyre kevesebb lesz a kommunikáció. Megváltoznak az érdeklődési körök, elfoszlanak a közös álmok és célok, ami reményvesztettséget okoz.

 

Minden kapcsolatban előfordul az eltávolodás

 

Szinte minden pár megtapasztalja az érzelmi elszakadást, de nem az érzelmi távolság befolyásolja negatívan a kapcsolatot, hanem az újbóli összekapcsolódás.

Hogyan kerülhetünk újra közel egymáshoz? Hogyan szüntessük meg a társas magányt?

Minden a ráhangolódáson múlik. Minden dühös, követelőző, kritikus vagy reményvesztett ember mögött van valaki, aki szeretetre, megértésre és biztonságra vágyik. Minden eltávolodott, elutasító, látszólag passzív, visszavonuló, visszahúzódó partner mögött van valaki, aki elég jónak akarja érezni magát ahhoz, hogy közeledni tudjon és meg tudja adni a társának azt, amire az vágyik.

 

A kommunikációs stílus a szexuális életben is eltávolodáshoz vezethet

 

Gyakran mindkét partner elakad a problémái tálalásában. Ez problémákhoz vezethet szexuális életükben és mentális egészségükben. Odafigyeléssel és empátiával ezek a minták megváltoztathatók, de ehhez időre van szükség, és más módon kell hozzáállni az összekapcsolódáshoz. Ez azonban megköveteli, hogy mindkét partner vállalja a kiszolgáltatottság kockázatát. Ami, lássuk be, nem könnyű. Ehhez bátorságra van szükség. Néha szakemberre. De az is lehet, hogy egy szórakoztató, ámde mély kérdéseket felvető játék – mint például a Páros Játszma felnőtt társasjáték – is elég, hogy új és jobb vizekre evezzen egy válságban lévő pár.

Páros Játszma társasjáték - Ismerkedj okosan! - Bohema Games társasjátékok tartalma

 

Ha a partnered eltávolodik tőled tedd fel magadban a kérdést: „Vajon miért nem tud közeledni felém?”, „Mi készteti a visszavonulásra?”, „Lehet, hogy azért védekezik így, hogy biztonságban érezze magát (tőlem)?”

 

A társas magány egyik fő oka, hogy csak a saját szemünkkel látjuk a dolgokat

 

Könnyű azt feltételezni, hogy tudjuk, mit érez a partnerünk, vagy mit gondol, különösen, ha már régóta együtt vagyunk. Ez azonban nem biztos, hogy így van. Ha megpróbálnád elképzelni, hogyan néz ki a világ az ő szemszögéből, akkor könnyebben tudnál nyitni, megértőbb lennél vele szemben, ami segítene neki a közeledésben (ha még visszafordítható a dolog).

Nagyon fontos, hogy kezdeményezz, ha azt látod, hogy a szép és kedves dolgok kikopnak az életedből. Igen, ez kockázatos, hiszen egy őszinte beszélgetés valaminek a végét is jelentheti. De ha te magányosnak érzed magad a kapcsolatodban, akkor nagy eséllyel a társad is ugyan ezt érzi. Ha erős köztetek a kötelék, akkor megéri kockáztatni. Az egymásra hangolódás képessége egy szívből fakadó készség. Ha képes vagy felajánlani a megértést, odafigyelsz a partnered legsebezhetőbb pontjaira, és indulatok nélkül kedvesen nyitni, akkor van esély arra, hogy érzelmileg újra közel kerüljetek egymáshoz.

A társas magány a lehető legrosszabb érzés, amit ember megélhet, rosszabb, mintha egyáltalán nem lenne partnerünk. De ahogy láttad, puha, gyengéd és megértő hozzáállással nem csak magadon segíthetsz, hanem az érzelmi hullámvasútban vergődő párodon is.

Kezdjétek el egymást újra megismerni! Ebben lehet segítségetekre a Páros Játszma felnőtt társasjáték egypáros verziója. Nézz bele a játékmenetbe!

Kapcsolódó cikkek