Túlélni a hideget

Túlélni a hideget alul fűtött lakásban

Túlélni a hideget a rezsicsökkentés alatt szeretett lakásunkban – és ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni – nem egy mókás dolog.

Nyáron, amikor még azon vergődtünk, hogyan ne izzadjunk le percenként, nem is gondoltunk arra, hogy eljön az idő, amikor a kihűlés ellen kell küzdenünk. És még hol van az igazi hideg? Szerintünk sokan azon tűnődnek most, hogy lesz-e még valaha melegük.

Lesz. Ha újra jó idő lesz. Addig is, olvasd el top tippjeinket azzal kapcsolatosan, hogyan lehet túlélni a hideget egy alul fűtött lakásban.

Túlélni a hideget – 5 tipp, hogy ne fagyj meg egy alul fűtött lakásban

1 Okosan válassz fűtést

A „melegen maradni” tippek listáját a kis fűtőtestekkel kezdjük különösen azért, mert teljesítmény és biztonsági okokból ez egy lényeges dolog. Fontos megemlíteni, hogy a kis gépek kis helyiségekben melegítenek hatékonyan, tehát ne a nappaliban próbálkozz vele, hanem mondjuk a hálóban. Olyat válassz, ami gyorsan felmelegíti a kis helyiséget, automatikusan kikapcsol, így biztonságos és költséghatékony is egyben.

2 Amit lehet, sütőben készíts el

Lehet, hogy a gázzal spórolni kell, de a sütő attól még működik (igaz, a villanyárammal is csínján kell bánni). Amikor csak teheted, kapcsold be a vacsora vagy az ebéd elkészítéséhez, és meglátod, hogy egy kis időre milyen kellemes meleget fog árasztani magából. És még egy konyhai hack. Miután elkészült az étel, hagyd nyitva a sütő ajtaját, hogy a forró levegő átterjedjen a közeli helyiségekbe is. Ügyelj azonban arra, hogy gyereket, kutyát tarts távol a nyitott sütőtől!

3 Túlélni a hideget párásítóval

Tudtad, hogy minél több nedvesség van egy helyiségben, annál nagyobb lesz a hőérzeted? Ha nem, most kipróbálhatod. Bár a párásító egyáltalán nem melegít, mégis megszüntetni a csípős, száraz hideg érzetet. Ha nagyon fázol, amikor otthon vagy és még nem jött el az ideje az ágya kuckolásnak, kapcsold be kis időre!

4 Zárd be azokat a szobákat, amelyeket nem használsz

Ez egy trükk, amit nagyon takarékos nagyszüleinktől leshetünk el. Ne pazarold az idődet – vagy a helyiség mobil fűtőtestének korlátozott energiáját – olyan helyiségek felmelegítésére, amelyekben nem töltesz sok időt, például egy vendégszoba vagy egy étkező. Egy szóval: tartsd zárva az ajtókat ezekben a szobákban, hogy a meleg levegő megmaradjon a ténylegesen használt helyiségekben.

Szereplők - Túlélők Viadala

5 A megfelelő napszakokban szellőztess

Pontosan mi a megfelelő időpont, kérdezheted jogosan? Nagyon örülünk, hogy gondolatban megkérdezted. Napközben húzd félre a függönyöket, húzd fel a redőnyöket és hagyd, hogy a nap annyit süssön be, amennyit csak tud. Ez persze akkor tud működni, ha süt a nap. A természetes napfény sokkal jobban fel tudja melegíteni a szobákat, mint gondolnád. Napnyugta után szellőztess egyet (korán reggel is lehet), majd engedd le a rolókat, húzd el a függönyöket és ’szigetelj’!

 

+1 Öltözz fel rétegesen

 

Amióta élünk, szüleinktől, nagyszüleinktől ezt a tanácsot kapjuk, amikor hidegre fordul az idő. Nos úgy tűnik, hogy a jelenlegi helyzetben a lakásban is bölcs dolog rétegesen felöltözni. Fontos, hogy legyen rajtad meleg zokni és ha eddig nem voltál papucsos, akkor érdemes egy szőrös-bundás otthoni lábbelit is beszerezned.

Túlélni a hideget egy alul fűtött lakásban nem lehetetlen küldetés, de szükséges lesz hozzá, hogy tudatosan foglalkozz a témával. Hétvégén esténként a kis, befűtött szobádban pedig még jobban felforrósíthatod a hangulatot, ha lejátszotok egy kört a Túlélők Viadala felnőtt társasjátékkal, amiben három különböző túlélő helyzetben próbálhatjátok ki magatokat. Az izgalom felviszi a pulzusszámot és garantáltan kimelegedsz ettől is.

A játék során pedig számos egyéb túlélő készséget sajátíthatsz el, amiknek – ki tudja – bármikor hasznát veheted. Nézz bele a játékmenetbe!

Kapcsolódó cikkek