humor

A humor, mint a párkapcsolatok megmentője

Sokszor nem tudjuk miért, de a humor és a szerelem zsigerből együtt járnak. Humor nélkül lapos és fakó bármilyen kapcsolat.

És itt most nem arra gondolunk, hogy egyfolytában a röhögőgörcs állapotában szeretnénk lenni – arra ott vannak a humoristák a TV-ben. A humor nem csak a nevetésről szól, hanem arról is, hogy dráma nélkül és könnyedén tudjuk kezelni a másik ember legőrületesebb tulajdonságait is.

A humor kevésbé fájdalmas, mint a szembesítés

Ha valakivel sok időt töltünk elkerülhetetlen, hogy kibillenjünk az egyensúlyból és időnként kiakadjunk valamin. Partnerünknek lehetnek őrült dolgai, amik zavarók lehetnek, de valójában az embereket az irritálja, ha valaki elveti a megemészthető arányokat.

Megeshet, hogy naponta ötször felhívja az anyját, vagy mindennap nagy takarít, esetleg mindenhova órákkal előbb akar megérezni. Ilyenkor zsigerből mondani akarunk valamit, de ha szemtől-szembe mondjuk, akkor az a visszájára sülhet el. A partnerünk ezt támadásnak értékelheti és elzárkózhat a belátástól.

Itt jön a képbe a humor.

A nem bántó viccelődés egy másik személy kritizálásának eszköze anélkül, hogy megbántanánk. És a nevetés, amit kivált egy lehetőség a változtatásra való hajlandóságra. Ha humorral fűszerezve világítunk rá egy zavaró szokásra, az kevésbé bántó, sőt még építő is lehet.

A humor a tekintélyelvű Margaret Thatchert is megszelídítette

Az 1980-as évek végén Margaret Thatcher akkori brit miniszterelnök kollégáival és politikustársaival egyre inkább tekintélyelvűvé vált. Komoly gondolkodású cikkek jelentek meg az újságokban, amelyekben a miniszterelnököt kollegiálisabb és empatikusabb magatartásra buzdították. Egyáltalán nem működött; Mrs. Thatcher egyszerűen megsértődött.

De aztán a Köpködő kép című bábokat bemutató vígjáték a miniszterelnököt mély hangú, pszichopata matrónává változtatta, aki hajlamos volt bunkósbottal fejbe verni huncut kollégáit. Nyilvánvalóan nem így viselkedett Mrs. Thatcher, de mégis tízszeres túlzása volt a vele kapcsolatos valós – és fájdalmas – igazságnak.

Figyelemre méltó, hogy ebben a formában a miniszterelnök meglátta a lényeget, megnyugtatta a túlzás vadsága és képes volt elnevetni magát. A vígjáték egy olyan dologra hívta fel a figyelmet, amit mindannyiunknak folyamatosan meg kellene tennie a kapcsolataiban.

A laza és játékos viccelődés minden drámát felülírhat

Ha például a párod állandóan ki van borulva a konyhai kupi miatt, reagálhatsz rá úgy is, hogy egy szerepjátékon keresztül túljátszod a helyzet súlyosságát. Például színlelj ájulást a pulton lévő kenyérmorzsa látványától. Majd, amikor felocsúdsz, mondd, hogy igen, így már nem is élet az élet (de közben takarítsd el a koszt magad után, hogy ne legyen a humor sértő).

Ha humorral próbálsz konfliktust megoldani, figyelj arra, hogy a hangod legyen csicsergő, szeretetteljes és legyél nagyon laza. Ha nincs benne rutinod, nézz meg pár videót humoristákról, ők tudják, mi a kulcs: a hangszín.

A humoros reakció a normától való eltéréseket olyan nyilvánvalóan abszurd méretekre robbantja fel, hogy még a partner is belássa viselkedésének túlzottságát. Addig érdemes pumpálni a problémát, amíg a túlreagálás olyan egyértelművé nem válik, olyan jóindulatúvá, hogy a társunk nevetni kezd.

Valójában könnyen megtanulhatunk kritizálni a humoron keresztül és ennek eredményeként kapcsolataink sokkal biztonságosabbak lesznek, különösen, ha megengedjük, hogy ez fordítva is működhessen.

Ajánlott játékkörnyezet - Hátsó Gondolatok

Van, aki zsigerből humoros, de van egy jó hírünk: tanulható is. A Hátsó gondolatok felnőtt társasjáték sikamlós kártyáival könnyen felszínre hozható a bennünk szunnyadó kisördög úgy, hogy közben megmaradunk empatikusnak és támogatónak.

Nézz bele a játék menetébe és ha szerettek játszani, és a kommunikációban fejlődni, akkor a lehető legjobb helyen vagy.

Kapcsolódó cikkek