egészséges a házibuli

Miért egészséges a házibuli?

Már a kérdési is furán hangzik: miért egészséges a házibuli? Meg fogsz lepődni, mert akár hiszed, akár nem, a bulizásnak fizikai és mentális előnyei is vannak.

Miközben mindannyian nagyon szeretünk sportolni és formában maradni, még jobban várjuk azokat az estéket, amikor a barátainkkal tölthetünk egy „tisztességes” estét.

Amint kiürülnek az első sörös dobozok, lelkiismeretünk fuldoklik az alkoholban, de igazából nincs azzal baj, ha egy minőségi estet tartasz azokkal, akiket igazán kedvelsz.

A házibuli boldoggá tesz bennünket és a boldogság egészséges. Ebben az írásunkban azt boncolgatjuk, hogy ezek a vad éjszakák mit is tesznek a testünkkel, különös tekintettel az előnyeire.

Egy jó házibuli mindenkinek jár

Egy újabb kemény hét van mögötted? Aztán végre eljött annak az ideje, amire hétfő reggel óta vártál: a bulizásnak.

Akár egy szűk baráti házibuliban töltöd a péntek estét, akár egy szórakozóhelyen, megérdemled az önfeledt kikapcsolódást! Az emberek a világ minden táján szórakoznak, vannak, akik hetente többször is. És ezt a kellemes szokást még a covid sem tudta beárnyékolni. Ugyan kevés jó dolgot lehet a vírusnak betudni, az egyik talán az, hogy az emberek újra elkezdtek házibulikat szervezni.

De vajon helyt áll az a feltételezés, hogy egészséges a házibuli?

A házibuli és a társasági élet egészségügyi előnyei

A rocksztár életmód (cigi, pia stb.) problémái helyett most a házibuli egészségügyi előnyeire fókuszálunk.

Elsőként nézzük a stresszoldást.

Felnőttként egyre több fontos feladatunk és felelősségünk van. A mindennapos nyüzsgés, amelyen keresztül megyünk, ingerültté és türelmetlenebbé tesz bennünket. És ahhoz, hogy egyensúlyt tudjunk tartani a munka, az iskola vagy más mindennapi feladataink között, időt kell szánnunk a stressz oldására. És mi lehetne ehhez jobb, mint egy házibuli?

Egy a Gottingeni Egyetemen végzett tanulmány szerint a haverokkal töltött házibuli különösen a férfiak számára a legjobb stresszoldó.

Egy házibuliban ugyanakkor nem csak a gőzt ereszted ki, hanem a társasági életedet is élénkíted. Különösen fontos, hogy a megfelelő embereket gyűjtsd magad köré. Ha nem érzed jól magad, nem leszel boldog. De ha pozitív emberek vesznek körül, akkor a házibulis esték lehetnek a legjobbak. Ráadásul, ha egyedülálló vagy, minden egyes party egy újabb lehetőség arra, hogy megismerkedj valakivel.

Gondoltad volna, hogy 1 perc csókolózás 5 kalóriát éget el? És hogy hatással van az oxitocin és a kortizol szintedre, amelyek szintúgy csökkentik a stresszt?

Soha nem tudod meg, miről maradsz le, ha kimaradsz egy buliból!

A táncolás felér egy kardió edzéssel

És most térjünk át a tényleges éjszakai edzésre: a táncra. A rendszeres táncolás bizonyítottan javíthatja a szív és a tüdő egészségét. 30 perc alatt akár 180-230 kalóriát is elégethetünk. Ezen felül a tánc endorfinokat – úgynevezett boldogsághormonokat – szabadít fel. Ugyan ez mondható el az éneklésről.

És mivel egy házibuliban észre sem veszed, hogy milyen gyorsan repül az idő, egy éjszaka alatt egy komplett edzést is lenyomhatsz. Ha pedig ehhez hozzátesszük, hogy boldogan hazatérve a pároddal motiváltabb lehetsz az éjszaka intimebb lezárására is, na akkor tényleg igaz lehet, hogy igen is egészséges a házibuli.

Buliszerviz

Most akkor tényleg egészséges a házibuli?

A parti éjszakák általános boldogság faktora nyilvánvaló. A boldogság a legjobb gyógyszer. Ha kedves és pozitív emberek vesznek körül, dübörög a zene és hangulatos a légkör, a szíved megnyílik és a tested hálás lesz érte.

Ha a nevetés egészségügyi előnyeit nézzük, egy több órás Buliszerviz társasjátékozás enyhén szólva is sokkal egészségesebb, mint otthon a magányba fulladni egy tál salátával a kanapén. Ráadásul 10 perc nevetés 50 kalóriát éget!

Tulajdonképpen nem számít, milyen módon élvezed a házibulit. Az a fontos, hogy kiszállj a mókuskerékből és ünnepeld az életed. A szervezetben felszabaduló endorfinok erősítik az immunrendszert, felpörgetik az anyagcserét és szebbnek látod tőlük az egész világot.

A ti házibulijaitokból sem hiányozhatnak a jó poénok és a sok nevetés? Nézz bele a Buliszerviz játékmenetébe és nem lesz kétséged afelől, hogy ez a társas egy ‘must have’ eleme lesz a következő partiknak.

 

Kapcsolódó cikkek