Önirónia

Önirónia: ne vedd magad túl komolyan

Ebből a cikkből megtudhatod, hogyan segít az önirónia enyhíteni a feszültségeket és a kínos helyzeteket, valamint hogyan teheti szórakoztatóbbá az életet.

Hogy megértsd, mire gondolok, megosztom egy ismerősöm sztoriját.

Péter egy alkalommal – szokásához híven – sietve állt meg a munkahelye melletti kávézóban egy szendvicsért. Amikor fizetnie kellett volna, akkor jött rá, hogy a tárcáját otthon hagyta. Bosszúsan kirohant, lehajtott fejjel kinyitotta a kicsi ajtaját és lázasan keresni kezdte az aprókat, amiket a kocsiban szokott tartani. Egy-két százas leesett a padlóra és akkor bevillant neki, hogy más a szőnyeg színe és az ülés anyaga sem olyan, mint amilyennek lennie kellene.

Kiszállt a kocsiból, körbe nézett és látta, hogy a kávézó ablakából egy tanácstalan tekintetű srác bámul rá. Ekkor esett le neki, hogy ez nem az ő kocsija, csak kívülről úgy nézett ki és az öv mellett parkolt.

Peti, ahelyett, hogy egy tolvajnak érezte volna magát, a helyzet abszurd és komikus oldalát látta. Viccesen megoldotta a helyzetet.

Na de mi is az önirónia?

Az önirónia az a készség, hogy képes vagy nevetni magadon és a viselkedéseden. Hasznos eszköz lehet a feszültségek csillapítására vagy a kínos helyzetek oldására. Javítja a saját és mások hangulatát, könnyebbé és szórakoztatóbbá teszi az életet, motivál és építő jellegű hozzáállásra ösztönöz.

Ezt a képességet gyakran alábecsülik és nem mindenki tud nevetni a szerencsétlenségein vagy hibáin, így a végén túl komolyan veszi magát.

Holott a nevetés és a megnevettetés képessége az egyik legerősebb ragasztó a kapcsolatokban. és számos pozitív előnnyel is jár, beleértve a hangulat emelését is.

Hogyan vigyél több öniróniát az életedbe 4 lépésben?

1 Ismerd a gyenge pontjaidat

Mindannyiunknak vannak érzékeny pontjai, ez lehet például néhány plusz kiló, a feledékenység, egy sasorr vagy egy nyerítő nevetés. Készíts listát ezekről az érzékeny pontokról; ennek tudatosítása az első lépés ahhoz, hogy nevetni tudj magadon.

2 Oszd meg másokkal a kínos pillanataidat

A legjobb módja annak, hogy ne vedd túl komolyan magad, ha nevetve mesélsz azokról a sztorikról, amelyekben kínosan érezted magad egy elkövetett hiba vagy egy „baleset” miatt. Ne akard ezt mindenáron szellemessé tenni, egyszerűen csak mondd el valakinek, hogy érzékeny vagy arra a témára. vagy tudod mit? Lépj túl a kudarcokon és hagyd, hogy a Páros Játszma lapjai segítségével akár szórakoztató formában megoszd barátaiddal a ciki emlékeidet is.

Nézd meg a többpáros játszma lapjait és kezd el tanulni a szórakoztató öniróniát már holnap!

Páros Játszma Társasjáték játéktábla

3 Tanulj meg egy viccet a gyenge pontjaidról

Ez segít abban, hogy könnyebben átéld a kínos eseményeket, amelyek ezekhez az érzékeny pontokhoz kapcsolódnak.

Például, ha úgy gondolod, hogy feledékeny vagy és ez zavar, tanuld meg ezt a viccet. Egy idő után te is nevetni fogsz magadon.

Van egy nyugdíjas házaspár, mindketten úgy érzik, romlik a memóriájuk.
Tévét néznek, amikor elkezdődik egy reklám, a feleség azt mondja:
“Drágám, hozok egy kis fagyit a boltból, kérsz te is egyet?”
“Igen, köszönöm, nagyon szeretném… de talán jobb, ha leírnád, mert könnyen elfelejted.”
A nő bosszúsan válaszol: „Bizonyára emlékezni fogok!”.
Így hát elmegy vásárolni és amikor végre visszajön, hoz a férjének egy doboz tojást.
Párja lemondóan néz rá, és azt mondja: „Látod… mondtam, hogy elfelejted a fonott kalácsot!”

4 Legyél felkészülve vicces válaszokkal

Ha tisztában vagy a nehéz pontjaiddal, és mindig van egy frappáns válaszod a beszólogatóknak, akkor még akkor is tudsz nevetni magadon, ha borzasztóan kínosan érzed magad.

Maradjunk annál, hogy például mindig mindent lefelejtesz. Ilyenkor a legtöbben rutinból mondják, hogy egyszer elhagyod a fejed is. Ez amúgy nem bántó, de ha folyton ezzel piszkálnak, bosszantó lehet.

Mondd ilyenkor, hogy: „…amíg a fejem a nyakamon van, addig nem hagyom el..”. Ennyi!

Kapcsolódó cikkek