Belső megérzés

Belső megérzés: a tudatalatti érzékelés alapjai

A belső megérzés egy tény. Ám újra és újra azt halljuk, hogy a nők intuitívabbak a férfiaknál, és jobban hallgatnak a belső megérzéseikre, de vajon ez tényleg igaz?

A tudomány azt sugallja, hogy mindkét nem azonos mértékben képes a tudatalattijához kapcsolódni: vannak zsigeri érzéseik, ráéreznek dolgokra és észlelik a jeleket.

A női megérzéssel kapcsolatosan talán csak arról van szó, hogy gyorsabban beépítik az elméjükbe az őket ért impulzusokat és amikor újra szembesülnek egy már hasonló élménnyel, jobban bíznak a megérzéseikben és az ösztöneikben.

Erre mondják azt, hogy a nők érzelmi lények, a férfiak pedig racionálisabbak, azaz jobban hallgatnak a tényszerű észérvekre.

A mentális egészséggel, a hipnózissal, a meditációval és az elmetudománnyal kapcsolatos kutatások viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy a fenti ’forgatókönyvet’ újra kell írni. Napjainkban a férfiak már nem csak bekapcsolódnak a megérzésekkel és az ösztönökkel kapcsolatos beszélgetésekbe, de kezdik átvenni a vezetést a témában.

Míg korábban az Alzheimer-kór körüli szirénák hívták fel a figyelmet a mentális egészségre, addig napjainkban a mesterséges intelligencia súrolja az elme határait.

Gyakorlatilag a nők és a férfiak egyaránt mindenben jobbak lettek, amióta rengeteg információ kering az agyunk szupersztrádáján. Mielőtt azonban összekuszálódnának az idegrendszerünk hálózatai és a szinapszisaink lelassulnának, nézzük meg a tudatalatti érzékelés alapjait.

Belső megérzés: a tudatalatti érzékelés alapjai

1 Információ=biztonság

A tudatalatti elme rekordsebességgel gyűjti és tárolja az információkat. Miért? A sikeres túlélésért. Ezt az információt gyorsan lefordítja úgy, hogy jó-e számunkra vagy nem. Ugyanis a túlélés a tudatalatti első számú prioritása. Az olyan gondolatok, hogy „elzártam-e a tűzhelyet” vagy hogy „becsuktam-e az ajtót” figyelmeztetni akarnak bennünket valamire, ami a jövőben megtörténhet. A megérzések biztonságban tartanak bennünket, így minél érzékenyebb valaki a belső suttogásra, annál jobban hallgat a megérzéseire. A nők esetében a gyerekvállalás és a gyereknevelés jobban felerősíti az ösztönöket, és talán ezért is hallgatnak jobban a belső hangjaikra.

Szereplő - Túlélők Viadala

TIPP:
„Mit súg az ösztönöd?” A Túlélők viadala felnőtt társasjáték 3 katasztrófahelyzetbe kalauzol el bennünket, ahol a túlélő technikák elsajátítása mellett hasznát vesszük a megérzéseinknek is.

2) A belső megérzés a tapasztalatainkból táplálkozik

Előfordulhat, hogy nagyon erős késztetésed van egy bizonyos munka elvállalására vagy egy bizonyos emberrel való kapcsolatteremtésre, és ezt a zsigereidben érzed. Elkötelezed magad ennek a személynek, helynek vagy dolognak, majd idővel rájössz, hogy nem volt jó választás. Nem jó érzés pofont kapni a megérzésünktől, de itt van a kutya elásva. Hiszen evolúciós lények vagyunk és a tapasztalatainkból tanulunk. Minden játékos tudja, hogy szintet kell lépni a tovább lépéshez, és ez alól nem kivételek az életleckék sem. Ha valami nem jön be, az nem kudarc, csak egy lecke és még az is előfordulhat, hogy nem azt kapod, amire vágysz, hanem azt, amire szükséged van. Minél több tapasztalattal rendelkezünk, annál jobban tudunk a megérzéseinkben bízni.

3 A több jobb

Minél többet edzel, annál izmosabb leszel. Ugyan ez igaz a tudatalattira is. Ha többet használod, jobban segít az életedben. De ennek a fordítottja is igaz. Egy elsorvadt intuícióra nem lehetünk büszkék, mert a belső GPS-szel való szinkron az egyik legértékesebb életkészségünk. Minden alkalommal, amikor követed a zsigeri ösztöneidet és ez beválik, meggyőzöd magad arról, hogy a siker érdekében újra és újra hallgass az ösztöneidre. Ezek az eredmények önbizalmat adnak és egy nap, amikor visszatekintesz az életedre, boldognak érzed magad. Hát nem ezt keressük mindannyian?

Amikor elfogadod a megérzéseid, belegyezel egy tervbe, ami már jóval azelőtt beindul, mielőtt a tudatos elméd a fedélzetre lépne. A tapasztalataidból szerzett belső tudásforrás a fejlődésed szolgálja életed minden területén. Légy hálás érte!

Fejleszd a megérzéseid játékosan és tudd meg, mit súgnak az ösztöneid! A Túlélők viadala társas játékmenetének bemutató videójából szerintünk te is kedvet kapsz a szórakoztató önfejlesztéshez.

Kapcsolódó cikkek