Érzelmi intelligencia

Érzelmi intelligencia: 5 tévhit, amit érdemes tudnod róla

Az érzelmi intelligencia rendkívül erős. De könnyen félreérthető is. Az (EQ) képessége enyhén szólva erős.

Az a képesség, hogy felismerjük a különböző érzelmeket, megértjük a hatásukat és ezeket az információkat a gondolkodásunk és a viselkedésünk irányítására használjuk, nagymértékben növeli céljaink sikerének esélyét. A magas EQ hatékonyabb vezetővé tehet, és javíthatja személyes kapcsolataink minőségét is.

Az érzelmi intelligenciával kapcsolatban azonban sok a félreértés. Ezekből válogattunk össze ötöt.

Érzelmi intelligencia: 5 tévhit, amit érdemes tudnod róla

1 Az EQ nem létezik

Az igazság az, hogy az érzelmi intelligencia, mint tudományos kutatási terület viszonylag új és még a szakértők sem értenek egyet az alkalmazását illetően. Bár az érzelmi intelligencia, az EI és az EQ kifejezések csak pár évtizedesek, a fogalmak nem azok. Már az ókori filozófusok sorai mögött is felfedezhető a fontossága.

„Az vagy, amit újra és újra teszel. A kiválóság tehát nem tett, hanem szokás.” – Arisztotelész

Érzelmi lényként el kell ismernünk érzéseink szerepét a gondolkodás és a döntéshozatal befolyásolásában. Csak ezután kezdhetünk el dolgozni azon, hogy megértsük őket.

2 Az érzelmi intelligencia = józan ész

Egyesek azzal érvelnek, hogy az érzelmi intelligencia egyszerűen egy képzeletbeli kifejezés arra, amit a legtöbben úgy ismerünk, mint józan ész. A valóságban azonban nagy erőfeszítést és mély gondolkodást igényel, hogy megértsük az érzelmi viselkedésformákat – mind a sajátunkat, mind másokét – és a mögöttük meghúzódó okokat. Még az is óriási képesség, ha hallgatni tudunk, mielőtt megszólalnánk.

3 Irányítani tudjuk az érzéseinket

Nagyszerű lenne, ha tudnánk szabályozni érzelmeinket, és csak úgy észrevétlenül visszaszívhatnánk a haragunkat vagy a negatív megnyilvánulásainkat, amikor elveszítjük magunk felett a kontrollt.

De valójában az érzelmek magukban foglalják a természetes és az ösztönös érzéseinket. Néha ezek egy adott helyzetre vagy eseményre adott válaszok, máskor a saját agyunk kémiája befolyásolja őket. Más szóval, nem mindig tudjuk irányítani, hogy érezzük magunkat.

Csak az érzésekre adott reakcióinkat tudjuk uralni és irányítani. Ha tudatosítjuk, hogy érzelmeink hogyan hatnak ránk, majd a gondolatainkra összpontosítunk, könnyebben megakadályozhatjuk, hogy érzelmeink irracionális viselkedést váltsanak ki belőlünk.

4 Az EQ fejlesztése egyszerű

Éppen ellenkezőleg, az érzelmi intelligencia fejlesztése az egyik legnehezebb kihívás, amellyel valaha is szembe kell nézned.

A tudósok bebizonyították, hogy a viselkedés tartós megváltoztatására tett kísérlet összetett folyamat, amely jelentős elkötelezettséget igényel. Ha komolyan fejleszteni szeretnéd az érzelmi intelligenciádat, akkor abba nagyon bele kell tenni magad.

5 Ha egyszer kialakult, akkor meg is marad

Mivel számtalan tényező befolyásolja a te saját és mások érzelmeit, könnyen visszaeshetsz a rossz szokásaidba, vagy a szenvedő alanyává válhatsz újra mások rossz döntéseinek.

Másfelől, amikor mások érzéseinek és érzelmeinek megértéséről van szó, az idő ellenünk dolgozik. Kutatások bizonyítják, hogy még ha átéltük is ugyanazt a helyzetet, a legtöbbször nem emlékszünk rá olyan jól, mint gondolnánk. Ez pedig egy állandó folyamattá teszi az érzelmi intelligencián való munkát.

Páros Játszma Társasjáték

Páros játszma – az EQ fejlesztése játékosan

A Páros Játszma egy olyan felnőtt társasjáték, ami vicces és komoly kérdéseket vet fel a párok között és fényt deríthet egymás érzelmi intelligenciájának mértékére. Olyanokat is, amikről azt gondolnánk, tudjuk, de könnyen kiderülhet, hogy a társunk barátja jobban képben van, mint mi. Ezen lehet jókat viccelődni, de parázs párkapcsolati vitákat is szíthat. De ettől lesz igazán izgalmas és fejlesztő, hiszen a játék során fény derülhet arra is, mennyire vagyunk empatikusak és hogy miben és mennyire érdemes fejlődnünk a kapcsolatunkért.

Kukkants bele a játék több páros lapjaiba és máris meglátod, hogy egy-egy kérdésre vagy helyzetre mennyiféle reakciója lehet a párodnak. Ugye te is kíváncsi lennél sok dologra?

Kapcsolódó cikkek