Te is boldog párkapcsolatra vágysz? Akkor válj felnőtté egy játék segítségével!

Te is boldog párkapcsolatra vágysz? Akkor válj felnőtté egy játék segítségével!

A felnőtté válás rögös útja

Ígérem, ez nem egy szokásos „Így lesz boldog párkapcsolatod” cikk lesz. Röviden áttekintünk ugyan pár dolgot, amire mindenképpen érdemes figyelni, ha jó kapcsolatot akarsz, de aztán egy egészen izgalmas téma felé terelem a szót!

Ha szeretnél rögtön az izgalmakhoz ugrani, nem hibáztatlak érte! Itt egy kattintható tartalomjegyzék, így, ha gondolod, rögtön a Felnőtt társasjátékokhoz ugorhatsz! (De tartsd észben, az előjáték is nagyon fontos!)

 

Tartalom

A boldog, jól működő párkapcsolat

Szeretetnyelvek

Gyakori párkapcsolati problémák

A problémák kezelése és megelőzése

A felnőtté válás rögös útja

A szerelmeskedés művészete is tanulható

Felnőtt társasjátékok

Mik azok a felnőtt társasok?

Miben és hogyan segítenek?

Egy huncut társasjáték felnőtteknek: Hancúr Párbaj

Utóirat

A boldog, jól működő párkapcsolat

A romantikus filmek többnyire ott érnek véget, hogy a jóképű főhős és a vonzó főhősnő összejönnek. Boldogan élnek, amíg… De ami ezután jön, arról már csak kevés film szól.

Az életed egy jelentős szelete viszont éppen erről szól. Hogy boldog, jól működő párkapcsolatod legyen. 

 

De mi a boldog, jól működő párkapcsolat titka?

 

Hát, tuti recept éppen nincs, de ha odafigyelsz néhány sarkalatos pontra, az csodákat tehet.

Szeretetnyelvek

Kezdjük rögtön a szeretetnyelvekkel. Biztosan hallottál már róluk, de ez tipikusan egy olyan tudás, amit nem árt néha felfrissíteni párkapcsolatod kiegyensúlyozottsága érdekében. 

Gary Chapman elmélete szerint azon a módon, ahogy elsajátítjuk a szeretet fogadását és kifejezését, olyan módon fogjuk azt alkalmazni párkapcsolatunkban is. A bökkenő ott van, hogy ennek a kifejezésnek 5 formáját is megkülönböztethetjük: ez az 5 szeretetnyelv. 

 

És bizony nem mindannyian ugyanazt a nyelvet beszéljük!

 

Ez pedig többször vezet problémához, mint azt gondolnánk. 

A jó hír az, hogy a szeretet kifejezése és megélése tanulható. Ezért ha tisztában vagy azzal, hogy párodnak mi az elsődleges szeretetnyelve, akkor úgy fogod tudni kifejezni, hogy mit érzel iránta, ahogyan arra neki szüksége van.

Könnyű megérteni ezt az egészet, csupán ismerni kell a szeretetnyelveket (és természetesen a párodat). Mi röviden bemutatjuk őket néhány példával szemléltetve, Te pedig próbáld meg beazonosítani, hogy vajon melyik illik leginkább a párodra!

 

Elismerő szavak

Az elismerő szavakat könnyű ugyan felismerni, de sajnos sokszor elengedjük őket a fülünk mellett. Jó példa erre Kitti és Tomi esete. 

Tomi rendszeresen méltatta Kittit:

„Nagyon jól neked ez a ruha, észvesztően csinos vagy benne!”

„Imádom, hogy mindig ilyen életvidám vagy!”

Tominak az elismerő szavak jelentették az elsődleges szeretetnyelvet, tehát lényegében azt kiabálta mindvégig Kittinek, hogy szereti.

 

Minőségi idő

Kitti számára azonban a szeretet kifejezése nem volt más, mint a minőségi idő. Akkor érezte szeretve magát, és úgy fejezte ki a szeretetet, ha közös programokon élvezte Tomi társaságát, és amikor beszélgettek, csak rá figyelt. 

Számára az jelentett volna mindennél többet, ha Tomi osztatlan figyelemmel illeti meg. Ha több időt tölt vele, és többször mozdulnak ki együtt otthonról.  

 

Ajándékozás

És akkor még nem is említettük Kitti exét, aki éppen azért szakított Kittivel, mert alig kapott tőle ajándékot, ezért nem érezte úgy, hogy Kitti tényleg szereti őt. 

Pedig a srác mindent megtett, ami tőle tellett: minden héten meglepte valami aprósággal a lányt, havonta többször is vett neki virágot, ékszert, csokit, parfümöt, könyvet. Az ő nyelvén mindig azt kommunikálta, hogy nagyon szereti Kittit.

 

Szívességek

A tettek többet mondanak minden szónál. 

Legalábbis ezt vallotta Csilla, akinek a szívesség volt a szeretetnyelve. Ha párja, Feri elakadt valamiben, azonnal a segítségére sietett. Időnként meglepte azzal, hogy lenyírta a füvet, mire Feri hazaért. Arra is volt példa, hogy elintézett valami olyan teendőt, amivel Feri utált foglalkozni.

A szívességek neki egyet jelentettek a szeretet kifejezésével.

 

Testi érintés

És bármennyire is meglepő, se Kitti, se Tomi, se Csilla nem igényelte úgy az érintést, mint azt gondolnánk. Sokaknak viszont nagyon is fontosak az érintések.

A testi érintés is az 5 szeretetnyelv egyike. Van, aki egész egyszerűen gyakori érintéssel (simogatás, ölelés) fejezi ki a párja felé, hogy szereti. 

Értelemszerűen egy jó kapcsolatból sem hiányozhatnak az érintések, de akinek ez a szeretetnyelve, annál különösen nagy jelentőséggel bírnak.

Ha nem tudod azonosítani az igényeidet és azokat egyenrangú félként kommunikálni a párkapcsolatban, az előbb-utóbb problémákhoz fog vezetni.

Gyakori párkapcsolati problémák 

A szeretetnyelvek összehangolása tehát kulcsfontosságú ahhoz, hogy boldog párkapcsolatot működtess. 

De van még pár olyan probléma, ami mérgezni tud egy kapcsolatot.

 

Nem ismered jól magad 

Közhelyes, de éppen ezért igaz, hogy ahhoz, hogy harmonikus párkapcsolatban élj, magadat legalább olyan jól kell ismerned, mint a párod.

Ismerned kell a szükségleteidet, a vágyaidat, a határaidat. Az önismereti munka lényegében egész életen át tart. Fontos, hogy az önértékelésed is a helyén legyen, hiszen ha Te nem szereted magad, hogyan várhatod el mástól, hogy szeressen?

Ha nem tudod azonosítani az igényeidet és azokat egyenrangú félként kommunikálni a párkapcsolatban, az előbb-utóbb problémákhoz fog vezetni. 

 

Nem ismered jól a párod és az igényeit

Természetesen kettőn áll a vásár: mindkettőtöknek ki kell fejeznie az érzéseit, vágyait, szükségleteit, és mindkettőtöknek oda is kell figyelnie a másikra. 

Ha mindketten jól csináljátok ezt, rengeteg konfliktustól és súrlódástól kímélitek meg magatokat. 

A problémák kezelése és megelőzése

Most, hogy megismertük a párkapcsolati problémák néhány gyökerét, itt az ideje, hogy arról is beszéljünk, hogyan lehet ezeket kezelni, vagy még jobb: megelőzni.

Félig-meddig már utalgattam rá, itt az ideje, hogy még konkrétabb legyek!

 

Kommunikáció

Először is! Ha a párod azt kérdezi, hogy „Mi a baj?”, lehetőleg ne az legyen a válasz, hogy „Semmi!”. Hacsak nem egy gondolatolvasóval élsz kapcsolatban, akkor hidd el, esélytelen, hogy innen a megoldás felé mozduljatok.

Másodszor: igyekezz nyitott kérdéseket megfogalmazni (eldöntendő kérdések helyett). Párod sokkal inkább érzi majd, hogy törődsz vele, és hogy fontos az ő véleménye is, ha valamivel kapcsolatban nem azt mondod neki, hogy „Így csináljuk, jó?”, hanem ha megkérdezed tőle, hogy ő mit szeretne.

És egy harmadik jótanács: merjetek beszélgetni komolyabb, kényesebb témákról is. Ezt akár játékos formában is megtehetitek, akár egy társasjáték segítségével. 

 

Közös idő

Mi kötne össze jobban két embert, mint a közös emlékeik? Minél több élményt, programot éltek át együtt, annál inkább erősödik köztetek a kötelék, miközben még jól is érzitek magatokat. 

Tehát ha az a kérdés, hogy hétvégén unottan görgesd a közösségi média hírfolyamot vagy hogy közösen csináljatok valamit, legyen egyértelmű, hogy melyiket választod!

 

Tanulás 

Igen, jól látod, a tanulás is segíti a párkapcsolati problémák kezelését és megelőzését. Na, nem arra gondolok, hogy iratkozz be most azonnal egy fazekas tanfolyamra, hanem arra, hogy igenis szükség van az ismereteid bővítésére az élet minden területén. Ez alól pedig nem kivétel a párkapcsolat sem!

„Tanuljak a párkapcsolatról? Ezt meg hogy érted?” futhat most végig az agyadon.

Kifejtem Neked, csak olvass tovább! 😉

A felnőtté válás rögös útja

Nincs olyan óra az iskolában, amelyik arról szól, hogyan tarts fenn egy sikeres, jól működő, boldog párkapcsolatot. Pedig igen fontos eleme ez a felnőtté válásnak, senki sem úgy születik, hogy tudja, hogy kell viselkedni egy kapcsolatban.

És azt is csak kevesen mondhatják el magukról, hogy ösztönösen ráéreznek ennek a mikéntjére. Hiába töltünk be egy bizonyos életkort (legyen az 16 év, 18 év vagy akár 21 év), ez a tudás nem jön magától. Ezt a felnőtté válás rögös útján és felnőttként is folyamatosan tanulni kell.

Egy elmélet szerint a boldog párkapcsolat három összetevője:

  • az elköteleződés
  • a szenvedély
  • és az intimitás.

 

Ezek harmonikus együttállása szükséges ahhoz, hogy jól működjön egy kapcsolat. 

Tehát mindaz, amiről beszélek, az intim együttlétekre is vonatkozik! 

Nem is szaporítom tovább a szót, térjünk rögtön a lényegre: a szerelmeskedés művészetére!

A szerelmeskedés művészete is tanulható

Számtalan olyan dologról lehet és érdemes tanulni, aminek hasznát lehet venni az ágyban (vagy nem az ágyban, ugye).

Mint az élet minden területén, itt sem árt először az alapokat tisztázni. Jó esetben ez még megtörténik az iskolában, de sajnos nem mindig kerül szóba felvilágosítás címszó alatt minden fontos téma: a nemi úton terjedő betegségek, a fogamzásgátló módszerek, és egyáltalán a férfi és a női test működése is vakfolt sokak számára, hiába érik el lassan a felnőttkort. Pedig a magabiztossághoz ezen alapok ismerete elengedhetetlen, arról nem is beszélve, hogy párkapcsolati keretek közé helyezni a szexualitást is igazi kihívás lehet sokaknak.

Konkrét és elvont tudásra is szükség van tehát. Azok a készségek, amelyek a másik fél megismeréséhez, vagy épp a kötődés kialakulásához szükségesek, alapvető fontossággal bírnak, ha a cél egy boldog párkapcsolat hosszútávú fenntartása.

 

Ha hiteles forrásokból és megfelelő módon tájékozódsz a témában, akkor nem járhatsz tévúton!

De fogadjunk, hogy két olyan dolgot is tudok mondani, amire nem gondoltál!

  1. A tájékozódásra, fejlődésre, tanulásra játékos formában is van lehetőség.
  2. A leghitelesebb forrás Te magad és a párod vagytok!

 

Mit akarok ezzel mondani?

Egyrészt azt, hogy a tanulást ne úgy képzeld el, hogy egy könyv felett gubbasztasz és szövegkiemelővel kiemeled a fontos részeket. Nem feleletre készülsz!

Másrészt pedig azt, hogy ha már párkapcsolatban élsz, hogy máshogy lehetne jobban kideríteni, hogy milyen is a jó sőt csodálatos együttlét, mint ha Te és a párod közösen utánajártok.

A kellemeset össze lehet kötni a hasznossal. Tanulni, fejlődni, ismereteket szerezni játék közben is lehet, főleg, ha egy kigondolt, szórakoztató társasjátékot hívunk ehhez segítségül. 

Játék során számtalan szituáció adódik, amikor el lehet sütni egy-egy jó poént.

Felnőtt társasjátékok

Felnőtt társasjátékok? Rossz az, aki rosszra gondol, de… nincs ebben semmi rossz! Különös módon hajlamosak vagyunk idegenkedni minden olyan dologtól, amire rákerül a 18-as karika vagy egész egyszerűen csak elvicceljük őket.

Pedig attól, hogy valami kifejezetten felnőtteknek szól, még nem kell hogy infantilis, erőszakos, agresszív vagy épp ízléstelen legyen. Nincs ez másképp a felnőtt társasjátékok esetében sem.

Mik azok a felnőtt társasok? 

Nem csak a gyerekeknek van szükségük játékra. A felhőtlen kikapcsolódást a felnőttek is igénylik, és erre a társasjátékok kitűnő lehetőséget kínálnak.

Természetesen számtalan társasjáték van, amellyel gyerekek és felnőttek, kiskorúak és idősek egyaránt játszhatnak. Ahogyan vannak olyan játékok is, amelyek bár felnőtteknek lettek megalkotva, nincs bennük olyan tartalom, ami miatt csak és kizárólag nagykorúak játszhatnak vele. Maximum túl bonyolultak vagy összetettek ahhoz, hogy egy kiskorú is örömét lelje benne.

Egy felnőtt társasjáték azonban nem csak attól lehet felnőtt, mert annyira bonyolult. Épp ellenkezőleg: igen egyszerű, könnyen érthető szabályok jellemzik őket, csak éppen a témájukban van valami huncutság.

 

Huncut társasjátékok

A huncutság nem egyenlő az ízléstelenséggel. Ami huncut, az nem közönséges. Épp ellenkezőleg: ott van benne az érzékiség, az intimitás. (Ha valami vulgáris, abból éppen ez hiányzik.)

Egy huncut társasjáték az érzékiségről, a vágyakról, az örömszerzésről szól. A szórakozás minősége és célja így kap egy kis pikáns fűszert (sőt, nem is kicsit). 

Akár jó, akár rossz tapasztalataid kötődnek a társasjátékokhoz, egy felnőtt társas tud majd újat mutatni Neked! Ezért érdemes adni neki egy esélyt. 

Miben és hogyan segítenek? 

Summázom az eddigieket: egy párkapcsolatban egymás megismerése egy őszinte kommunikációval és sok közös időtöltéssel teli tanulási folyamat, amelynek részét képezi a kényesebb témák érintése is. 

De vajon miért segít, ha szórakozva, játékos formában teszitek meg ezeket a lépéseket? 

 

A stressz és a szorongás leküzdése

Az élet minden területéhez kapcsolódik stressz és szorongás. Nem kivétel ez alól a szeretkezés sem. Komolyan befolyásolhatja a meghitt együttléteket, ha valami gátolja, hogy feloldódj.

Nos, az egy dolog, hogy rendszeres intim együttlétek hozzájárulnak a stresszoldáshoz, de ahhoz el is kell jutni az együttlétig, nem igaz? Márpedig stresszes időszakban az „ugorjunk azonnal az ágyba” módszer nem biztos, hogy működni fog.

Ám ha megvan a hangulata és a kerete a szerelmeskedésnek, akkor az ellazulás is könnyebben mehet. Egy jó felnőtt társas fokozatosan forrósítja fel a hangulatot, így idővel nem lesz kérdés, hogy a stressz és az együttlét közül melyik kerül ki győztesen.

 

Tabuk ledöntése, gátlások feloldása

A kielégítő romantikus együttlét útjába állhatnak a gátlások is. Ezeket a gátlásokat egyfelől táplálhatják azok a beidegződések, amelyeket a társadalom által tabuként kezelt témák érintése hív elő. Másfelől rossz élmények miatt kialakult, személyes gátlások is lehetnek ezek.

Akármelyikről is van szó, egy társasjáték segít feloldani ezeket a gátlásokat, hogy szégyenkezés nélkül közeledjetek egymáshoz a pároddal.

A kulcs éppen az, hogy játékról van szó. Nem nehezedik rátok a valóság terhe, bátran felfoghatjátok kísérletezésnek is, ami történik. Ha pedig sikerül olyasmit felfedezni, amiben mindketten nagy örömötöket lelitek, akkor már megérte a gátlásokat elengedve belekóstolni valami újba.

 

Önismeret, és a másik megismerése

Ne aggódj, nem fogom ismételni magam, látom, hogy már a könyöködön jön ki, hogy fontos az önismeret és a párod megismerése.

Csak szeretném megerősíteni, hogy bizony még ebben is segítenek a felnőtt társasok. Tudod például, hogy mi az, ami a párodat igazán lázba hozza? Vagy azt, hogy mi az, amit Téged hoz igazán lázba? 

Egy felnőtt társasjáték iránymutatása segít megnyílni a másik felé, felfedezni magatokat és egymást, ráadásul mindezt az pajkos formában. Csak egymásra kell koncentrálnotok!

 

Nevetés és önirónia

A humor elképesztően fontos. Tudnod kell kinevetni magadat is, ha kell. Tudnod kell megnevettetni a párodat. 

Egyrészt, a nevetés örömet, életkedvet, lazaságot ad. Másrészt, aki képes megnevettetni másokat, az pozitív érzéseket vált ki, ami erősíti az érzelmi kapcsolatot.

Játék során pedig számtalan szituáció adódik, amikor el lehet sütni egy-egy jó poént. Főleg, ha még a játék is adja alád a lovat ehhez!

Egy huncut társasjáték felnőtteknek: Hancúr Párbaj

Nem kerülgetem tovább a forró kását, itt az ideje, hogy kimondjam: egy huncut, felnőtteknek szóló társasjátékot szeretnék Neked ajánlani, hogy párkapcsolatod ezen a téren is csúcsra tudd járatni! 

Ez pedig nem más, mint a Hancúr Párbaj!

Nem kell, hogy az együttlétek mindig egy bizonyos sémát kövessenek! A szeretkezéshez hozzátartozik a bizsergető izgalom, amit ez a társasjáték fokozni fog. Segít mélyíteni és erősíteni a köztetek lévő köteléket. 

Teremtsetek meghitt, érzéki hangulatot, vegyétek elő a Hancúr Párbajt és mindvégig figyelve egymásra játszatok egy menetet (igen, szándékosan írtam ezt a szót). 

Ha teljes odaadással hajtjátok végre a feladatokat, felejthetetlen intim élményben lesz részetek!

A szeretkezéshez hozzátartozik a bizsergető izgalom, amit a Hancúr Párbaj csak tovább fokoz!

Utóirat

Igazság szerint mindenkinek ajánlom a Hancúr Párbajt, de van pár olyan eset, amikor különösen jól jöhet.

  • friss kapcsolat

Ha a kapcsolatotoknak még az elején jártok, amikor buja kíváncsisággal fedezitek fel egymás testét, akkor imádni fogjátok a Hancúr Párbajt!

  • nászéjszaka

Meghívott a barátod az esküvőjére, és fogalmad sincs, mi legyen a nászajándék? Vagy a saját mézesheteidet szeretnéd feldobni valamivel? 

Akárki is az ifjú pár, hidd el, nincs jobb választás, mint egy játék, ami a csábítás új dimenzióját nyitja meg.

  • távkapcsolat

Ha távkapcsolatban élsz, minden egyes találkozás igazi ünnep. Ez azonban nem jelenti azt, hogy kapkodni kellene, amikor szeretkezésre kerül a sor. 

A játék segít önkontrollt gyakorolni, hogy az élmény valóban feledhetetlen legyen.

  • kihűlt kapcsolat

Bárkivel megesik, hogy úgy érzi, kapcsolata kezd kihűlni. Ennek sokszor nem áll a hátterében semmilyen komoly probléma, csupán arról van szó, hogy a rutin elkezdte átvenni az irányítást az életetek felett.

Egy kis játékosság, néhány váratlan fordulat, és máris lobog a tűz! A Hancúr Párbaj segít, hogy jobban kívánjátok egymást, mint valaha!

  • különleges alkalmak

És akkor még nem említettem a különleges alkalmakat! Gyakran van tanácstalanság a fejedben, hogy mégis mitől lehetne felejthetetlen a közelgő Valentin-nap vagy a következő évforduló? A csoki uncsi, a bor meg klisés? 

Van valami, ami az együtt töltött időt édesebbé teszi, mint a csoki, és mámorosabbá, mint a bor! Ez pedig nem más, mint az a huncutkodás, amire a Hancúr Párbaj megteremti a lehetőséget!

Kapcsolódó cikkek