Őszinteség a párkapcsolatban

Őszinteség a párkapcsolatban: 5 alapszabály, amit kövess

A legtöbben ösztönösen tudjuk, hogy az őszinteség a párkapcsolatban alapvetően pozitív dolog, de nem mindig sikerül a gyakorlatba átültetni.

Ami a kapcsolatainkat illeti, a nyílt és őszinte kommunikáció elengedhetetlen egy egészséges, fenntartható partnerség kialakításához. Ezért olyan fontos az őszinteség a kapcsolatokban.

Őszinteség a párkapcsolatban: mit értünk ez alatt?

Az őszinteség az a tulajdonság, amikor kimondjuk az igazat, szavainkban és cselekedeteinkben teljesen hitelesek, egyenesek és átláthatók maradunk. Ez nem működhet pár alapvető tényező nélkül: például, hogy soha se hazudjunk egymásnak és ne rejtsük véka alá az igazságot.

Az őszinteség egy kapcsolatban azt jelenti, hogy mindig igazat mondasz a partnerednek, és teljesen nyitott maradsz vele, mind a nagy, mind a kis dolgokban. Ha tudod, hogy valami olyat tettél, mondtál, amitől a párod ideges lesz és ezért nem is beszélsz róla, akkor végeredményben nem vagy őszinte. Egy harmonikus párkapcsolatban mindkét fél önmaga lehet, nem kell titkolózni és mindent meg lehet nyíltan beszélni.

5 alapszabály, amit kövess

1 Legyél következetes

Ha valamit megígérsz, tedd meg, hogy partnered érezze számíthat rád. A bizalom felépítése nem a szavakkal, hanem a tettekkel kezdődik . Semmi sem rombolja jobban a kapcsolatokat, mint az üres ígéretek. Ha nem követi tett az ígéretet, az haragot és bizalomvesztést okoz, ami hosszútávon nem kecsegtet jó kilátásokkal. Az őszinteség a párkapcsolatban mindig kifizetődő és elkerülhető vele sok-sok félreértés.

2 Ne ígérj olyat, amit nem tudsz megtenni

A mai világban óriási teljesítmény kényszer nyomja az emberek vállát. Sokan mindenáron meg akarják a világ összes dolgát oldani, csak, hogy megfeleljenek. Egyesek akár még a Föld alól is felkerítenek valakit, aki segíthet, csak, hogy ne okozzanak csalódást. Minden igyekezetünk ellenére gyakran nem úgy jönnek össze a dolgok, ahogy szeretnénk. A nyomáskényszernek több veszélye is van. A ’megoldó’ túlterheli magát és kiég, ami arra az elhatározásra juttathatja, hogy inkább feladja. Másfelől az ígéret szép, szó, ha megtartják úgy jó. A be nem tartott ígéret szintén bizalomvesztéshez vezet. Éppen ezért csak olyan dolgot ígérj meg mindkettőtök érdekében, amit 100 %-ban teljesíteni is tudsz.

3 Tedd a fókuszt a kommunikációra

Beszélgetés nélkül elképzelhetetlen egy hosszútávú őszinte kapcsolat. Ha valóban fontosak vagytok egymásnak, beszélgessetek! Hozzatok egy döntést, hogy bármi történjen, őszinték lesztek egymáshoz, és mindig megosztjátok egymással, hogy érzitek magatokat, mire van szükségetek, mi működik és mi nem. Ha a nyílt kommunikáció a mindennapi életetek rutinjává válik, sokkal könnyebbé és boldogabbá válik a kapcsolat.

páros játszma társas

 

Megesik, hogy időnként nincs téma vagy valamiért hiba kerül a rendszerbe. Ilyenkor a játékossággal újra indíthatjátok a ’kommunikációs partner szoftvert’. vegyétek elő a Páros Játszma felnőtt társasjátékot, és tartsatok egy ’egy páros játszma’ maratont. Ez a játék sok érdekes téma segítségével segíthet visszahozni az életet és a vidámságot a kapcsolatba.

4 Mutass példát

Társad zárkózott, vagy nem mindig őszinte az érzéseivel kapcsolatban? Ahhoz, hogy egy zárkózott ember megnyíljon, türelem kell, nem pedig rámenős. Ehhez az egyik legcélravezetőbb mód a példamutatás. Mesélj a napodról, az érzéseidről a vágyaidról! Ha a partnered látja az őszinteséged és nyíltságod, bízni fog benned és ezzel sok kapu megnyílhat benne.

5 Kerüld az előítéleteket

Ha egy őszinte embert elítélnek vagy érzelmileg büntetnek azért, mert nyílt, nagy eséllyel hallgatni fog a jövőben, hogy elkerülje a konfrontációkat. Ha a párod egy ötletére azt mondod elsőre, hogy ez butaság, vagy téved, mert nem úgy van, be fog zárkózni. Ez pedig tudjuk hová vezet.
Az emberek olyan kapcsolatban érzik jól magukat, ahol beszólások és lehúzások nélkül jól érezhetik magukat. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mikor mit mondunk. Ha mégis megbántana a párod, ahelyett, hogy nekiesnél, mondd el, milyen érzést váltott ki belőled a szituáció. Mit tehetett vagy mondhatott volna, hogy ne érezd magad úgy ahogy, ami kevésbé fájna. Egy jó kapcsolatban a felek tudják a helyén kezelni ezeket a nehéz helyzeteket is, ha beszélnek róla.

Nézz bele a Páros Játszma egy páros játékmenetébe, és szerezd be, hogy mindig legyen alkalom egy tartalmas és őszinte beszélgetésre!

Kapcsolódó cikkek