Áramszünet

Áramszünet: így élj túl egy hosszútávú áramkiesést

„Kell egy kis áramszünet…”, hangzik a régi dallamban, de vajon mi történne, ha tartósan áram nélkül maradnánk?

Amikor beüt egy katasztrófa, legyen az természeti vagy ember okozta, gyakran az elektromos hálózat az első, ami megsérül. Nagy erejű viharok alkalmával a kidőlt fák megkárosíthatják a vezetékeket és rövidre zárják a hálózatot.

A legtöbb esetben bízhatunk a közüzemi társaságra, akik jó estben pár óra alatt helyreállítja az áramellátást. De mégis mi történne, ha napokra, hetekre vagy akár hónapokra áram nélkül maradnánk?

Készen állsz arra, hogy túlélj egy hosszú távú áramszünetet?

Írásunkban összefoglaltuk a legfontosabb feladatokat, hogy biztonságosan és kényelmesen túlélj egy tartós áramszünetet.

Áramszünet: így élj túl egy hosszútávú áramkiesést

1 Legyen elég vized

Ha a helyi elektromos hálózat meghibásodik, két dolog történhet. Otthonod vízellátása összeomolhat, mert elektromos szivattyúra támaszkodik, ami egy kútból juttatja be a folyadékot az ingatlanba. Ugyan előfordulhat, hogy még mindig folyik víz a csapból, de a vizet tisztán tartó tisztítóállomás is áram nélkül állhat, ami komoly biztonsági kérdéseket vet fel.
Akárhogy is legyen, egy tartós áramszünet során nem támaszkodhatsz a csapvízre. Amit tehetsz, hogy szisztematikusan gyűjtöd és tárolod a palackos vizet, illetve, ha csapadékosabb helyen élsz, gondoskodsz a megfelelő vízgyűjtő kialakításáról és tisztításáról. Ha a közeledben van természetes víz – folyó, patak – ezeket is felhasználhatod, feltéve, ha van mód a tisztításra. Tarts otthon bőven klórfehérítőt vagy jódtablettát, amikkel fertőtleníteni tudod a szennyezett vizet.
Ne feledd! Víz kell az iváshoz és a tisztálkodáshoz, mosáshoz is kell majd.

2 Tartalékolj elég tartós élelmiszert

A víz után jön az étel. Biztosíts több hétre elegendő ételt az egész család számára, amíg arra vártok, hogy visszakapcsolják az áramot és minden a régi kerékvágásba kerüljön. Tartós áramszünet esetén nagy eséllyel a boltokban sem tudnak friss árukat tartani, de szerencsére van más alternatíva. Igaz, nem túl egészséges, de tartós és kész élelmiszerekkel ki lehet húzni pár hétig úgy, hogy ne okozzon maradandó egészségkárosodást, de fel tudjátok magatok tölteni energiával. Olyan termékeket vásárolj, amiket nem kell melegíteni. Amennyiben elfogynak a készleteid, nos, abban az esetben vagy át kell állnod a megélhetési vadászatra és gazdálkodásra, vagy üzletelni kezdhetsz a vidéki gazdákkal, ahogyan a katasztrófa filmekben is láthatjuk gyakran.

3 Alternatív áramforrások hosszú távú áramszünet esetére

Még mielőtt bekövetkezne egy ilyen katasztrófa, érdemes alternatív áramforrásokat keresni.
A napelemek akkor jöhetnek szóba, ha otthonod elegendő napfényt kap az év során, de vihar idején – szó szerint – tehetetlenek. A napelemet katasztrófahelyzet nélkül is alkalmazhatod, hiszen egy megújuló energiaforrás. Vihar előtt azonban alaposan fedd be, mert sérülékenyek.
A generátorok is biztosítják az áramellátást, de a működésükhöz benzinre vagy gázolajra van szükség, ami drága. Ezenkívül nehéz ezeket az üzemanyagokat huzamosabb ideig tárolni, mert stabilizátorok nélkül összetapadnak és használhatatlanná válnak. Rádiók és egyéb kis elektronikai eszközök esetében keress hajtókarral működtethető modelleket, így nem kell aggódni az akkumulátorok, a generátorok vagy a napelemek miatt.

4 Fűtés és hűtés

Ha központi fűtésed van, akkor télen nagykabátban ülhetsz a nappaliban és fagyoskodhatsz. Amennyiben megteheted, alakíts ki már előre kandallót vagy fatüzelésű kályhát az otthonodba.
A nyári hűtés jóval nagyobb kihívást jelent, ha nem megy az áramszünet miatt a légkondi. A kora reggeli és esti órákban tartsd nyitva az ablakokat (napközben is amennyire csak lehet), szellőztess, és a legmelegebb időszakokban tarts sziesztát. Akkor végezz feladatokat, amikor nem kapsz éppen hőgutát. Ha van elég vized, igyál, mert a hidratáltság az egyik legfontosabb dolog a hőségben.

5 Higiénia

Szerencsére nem kell latrinát ásni a hátsó udvarban, hiszen a modern WC-k áram nélkül is működnek, hacsak nem költöttél sok pénzt valamilyen divatos okos megoldásra. A felfogott vagy szabadon szerzett vizet használhatod a tartályok feltöltésre.
A személyes higiénia azonban aggodalomra ad okot. Egy katasztrófa utáni személyes higiénia segíthet megelőzni a betegségek terjedését, amelyek megnehezíthetik a gyógyulást. Mosson kezet, mosson fogat, és tegyen meg mindent, hogy tiszta maradjon, még akkor is, ha nem tud zuhanyozni, amíg a szakemberek vissza nem kapcsolják az áramot. A raktáradban legyen bőségesen nedves törlőkendő, különösen akkor, ha nem fogsz bővelkedni a vízben.

6 Gyógyszer és elsősegélynyújtás

Tarts otthon egy teljesen feltöltött elsősegélynyújtó készletet, és tudd is, hogyan kell azokat használni. Hosszabb üzemszünet esetén nem tudsz orvoshoz menni, különösen akkor, ha az orvosi rendelő a leállási területen belül van. A kórházakban lehetnek generátorok a sürgősségi esetekre, de valószínűleg túlterheltek, létszám hiányosak és ellátásuk elégtelen lesz, ezért csak élet-halál esetén lehet hozzájuk fordulni.

Túlélők viadala társasjáték

Remélhetőleg nem fenyeget minket ilyen jellegű katasztrófa, de mint tudjuk, ami megtörténhet, az is meg is történik. Legyél felkészült, a boldog napokon pedig tanuld meg szórakoztató módon a túlélés lehetséges taktikáit a Túlélők Viadala felnőtt társasjáték segítségével!

Nézz bele a játék dobozába! Szerintünk sok nyári estét feldobhattok ezzel a három történetes és izgalmas társasjátékkal.

Kapcsolódó cikkek