Humorérzék

Humorérzék: Ilyen hatással van a párkapcsolatodra

A humorérzék vonzó tulajdonság. Számos kultúrán átívelő bizonyíték támasztja alá, hogy ha vicces vagy, akkor még kívánatosabb leszel párként, különösen, ha férfi vagy.

De ha a kezdeti flörtölés véget ért, és romantikus kapcsolatban élsz, akkor is fontos szerepet játszik a humorosság.

Humorérzék a társkeresés során

Társkeresés során a humor és a viccelődés kifejezetten hozzáadhat a kapcsolat elmélyítéséhez. Az emberek ugyanis alapvetően szeretik jól érezni magukat és inkább vannak egy poéngyáros társaságában, mint egy savanyú uborka mellett.

A humor azonban visszaüthet, ha a célja a kötekedése vagy a gúnyolódás.

Ismerkedés során egy rossz poén a ’soha többé viszont nem látás’ hatását éri el a legtöbb esetben. A humor az ismerkedés során egy kétélű tulajdonság, hiszen amíg nem ismerünk meg valakit mélyebben, nem is tudjuk hová tenni sok esetben a viccelődést, ráadásul a reakciónk egy-egy poénra az aktuális lelkiállapotunktól is függ. Egy kapcsolat elején érdemes tehát arra ügyelni, hogy a humor ne menjen át sértésbe, ha komolyak a szándékaink. Akkor sem, ha nem.

Humorérzék a hosszútávú kapcsolatokban

Egy tanulmányban rávilágítottak arra, hogy a hosszú távú és jól működő kapcsolatokban, például a házasságokban, a párok általában hasonló humorérzékkel rendelkeznek, de ez fordítva nem igaz már. A hasonló humorérzék nem garancia a hosszabb házasságra és az elégedettségre.

Egy másik tanulmányban, amelyet öt ország 3000 házaspárjával végeztek, a férjek és a feleségek is úgy nyilatkoztak, hogy boldogabbak egy humoros partner oldalán. Érdekes módon azonban a kapcsolati elégedettség szempontjából a nőknek volt fontosabb, hogy humoros legyen a férje. Ennek ellenére a házaspárok és a hosszú ideje együtt élők túlnyomó többsége azt állítja, hogy a humor pozitív hatással van a házasságukra.

Talán nem meglepő, hogy az ezt a megállapítást eredményező kutatás arra is rávilágított, hogy a kevesebb gyermeket nevelő párok többet nevetnek és viccelődnek egymással, mint a több gyermeket nevelő párok. Miközben a gyerekek nevetését hallgatjuk, a sok teendő mellett elfeledkezünk a bennünk élő játékos gyerekről, ami kritikus esetben komoly szakítópróbához is vezethet.

Vajon a humor átsegít a nehézségeken?

Jogos kérdés, hiszen mindenki életében megesik, hogy nem túl rózsás a helyzet. Bár a humor nagyszerű jégtörő és társadalmi kenőanyag, de segíthet-e a házassági konfliktusok megoldásában is?

Egy tanulmányban a kutatók 60 ifjú házaspárt figyeltek meg házassági problémák megvitatása közben figyelve és kódolva a humor használatát a beszélgetésekben. Ezzel párhuzamosan elvégeztek rajtuk egy stresszmérést is. A kutatók meglepő eredményt kaptam, miután 18 hónappal később újra leültek ezekkel a párokkal.

Azoknál a házaspároknál, akiknek sok stressz volt az életükben, a túl nagy humorérzékkel megáldott férj miatt nagyobb volt a válás esélye. Ebből arra következtettek, hogy a nők nehéz helyzetben nem vevők a humorra.

Ezzel szemben egy hasonló, hat éven át 130 házaspárt vizsgáló tanulmányban a feleség humorérzéke nagyobb házassági stabilitást jósolt, de csak abban az esetben, ha a humor a férjük pulzusának csökkenéséhez vezetett. Más szóval, ha a humor megnyugtatja a férjeket, akkor az előnyös lehet a házasságokban.

Ez a két tanulmány azt mutatja, hogy a humorérzéknek számos eltérő funkciója van a férfiak és a nők esetében. A férfiak számára a humor alkalmas lehet arra, hogy elvonja a figyelmet a kapcsolat problémáinak kezeléséről, talán saját szorongásuk csökkentésére. A nők viszont arra használhatják a humort, hogy lazább légkört teremtsenek, ami elősegítheti a megbékélést.

Ajánlott játékkörnyezet - Hátsó Gondolatok

A magyar nyelvet tartják a világ egyik legnehezebb nyelvének és talán csak mi tudjuk, miért. Nyelvünk mesébe illően gazdag két- vagy többértelmű szókincse határtalan lehetőségeket nyújt a nyelvi kifejezésekre. A Hátsó Gondolatok felnőtt társasjáték erre a nyelvi gyönyörűségre épül, aminek persze az ugratás és a nevetés a lényege. De hogy mitől olyan szórakoztató ez a játék? Valószínűleg attól, amit a történetek mögé gondolsz.

Kiknek ajánljuk a Hátsó Gondolatok játékot? Nézz bele a videónkba és szinte biztos, hogy te is magadra ismersz.

Kapcsolódó cikkek