Nyári hőség

Nyári hőség: így éld túl légkondi nélkül

A nyári hőség túlélése több, mint kényelem: az egészségünk szempontjából is létfontosságú.

Amikor a testünk túlmelegszik ’pusztítóbb’ hatásokhoz is vezethet az egészségünkre nézve. A hőkimerültségnek számos tünete lehet, ilyenek az izzadás, a gyengeség, a kimerültség, az izomgörcsök, a hányinger vagy a hőguta, ami szélsőséges esetben eszméletvesztést is okozhat, de végzetesé is válhat.

Agyunknak és szívünknek a 36,1 és 37,2 °C közötti hőmérséklet optimális. Amennyiben a szervezetünk képes szabályozni a belső folyamatait, izzadással aktiválni tudja a belső hűtőrendszerét. Ha az izzadás nem elegendő, akkor jön a hőkimerülés vagy a hőguta.

Az utóbbi években – különösen a COVID-19 óta – egyre divatosabbá vált a home office, így sokaknak a saját otthonaikban kell az egész napot tölteniük gyakran légkondicionáló nélkül. Levegőmozgás és hűsítő záporok hiányában ez olyan, mintha folytonosan egy szaunában ülnénk.

Írásunkban most azoknak adunk túlélési tippeket, akik légkondi nélkül próbálják túlélni a forró nyári napokat.

Nyári hőség: így éld túl légkondi nélkül

1 Fedezd fel a hűtött helyeket

Hogy elkerüljük a teljes túlmelegedést, ideális lenne egész nap átszellőztetve tartani a lakást. Ez a legtöbb esetben nem megoldható, és ilyenkor jöhetnek a nagy felfedezések. Nézz körbe a környékeden, melyek azok a helyek, amik légkondicionáltak és tarts napközben kis szüneteket, hogy ellátogathass ezekre a helyekre. Leugorhatsz a közeli kisboltba, a patikába vagy a szomszédos plázába, hogy ideiglenesen lehűtsd magad. Esténként, ha megteheted, menj el időnként egy moziba, egy étterembe vagy egy hűtött fitnesz terembe.

2 Tartsd otthonod a lehető leghűvösebben

Ha nincs légkondid, napközben ereszd le a redőnyöket vagy húzd el a sötétítőket, hogy megállítsd az ablakon át bekúszó napsugarakat. Ezzel nyerhetsz pár fokot. A szellőztetést kora reggel és este végezd, de ha kellemes a kinti hőmérséklet, hagyd nyitva az ablakokat egész éjszakára. Légkondi hiányában egy ventilátor is sokat segíthet a hőség túlélésében.
Bár sokunknak kisebb az étvágya a nagy hőségben, enni azért kell. Ha megteheted, a forró napokon ne kapcsold be a sütőt se a tűzhelyet, rendelj inkább házhoz meleg ételt. Ha mindképp főznöd kell, időzítsd a kora reggeli vagy a késő esti órákra.

3 Mindig legyen nálad víz

A meleg hatására rengeteg vizet vesztünk az izzadással, emiatt könnyen kiszáradhatunk, ha huzamosabb ideig tartózkodunk szélsőségesen magas hőmérsékleten. Akár otthon vagy, akár el kell menned valahová, mindig legyen a kezed ügyében egy flakon víz, és igyál annyit, amennyi csak beléd fér, így elkerülheted a kiszáradást. Sőt, akkor is igyál, ha nem vagy szomjas, mert a hidratáltsággal megelőzheted a hőkimerülést és a hőgutát is.

4 A hideg borogatás és a gyakori zuhanyozás is segíthet

Ha úgy érzed, hogy már nem bírod a forróságot, tegyél hideg borogatást, jégakut vagy mirelit zöldséges zacskót tested kulcsfontosságú területeire, például a nyakadra vagy a csuklódra. Figyelj azonban arra, hogy ne közvetlenül a bőrödre helyezed ezeket, mert ettől is könnyen ’megéghetsz’. Ha otthon töltöd a na nagy részét 1-2 óránként vegyél egy langyos zuhanyt.

5  A nyári hőség ellen öltözz praktikusan

A forró napokon viselj bő, könnyű és világos színű ruhákat. A fehér és a világos színek visszaverik a napfényt, a sötétek elnyelik. Talán túlzásnak tűnhet ez, ha otthon vagy, de ezzel az apró trükkel is átverheted az időjárást és megvédheted magad a túlmelegedéstől. Ha kimész a szabadba, mindig kend át magad napvédő krémmel, még akkor is, ha autóban ülsz.

Túlélők viadala társasjáték

A forró nyarak nem számítanak újdonságnak, mégis nagy kihívás elé állítanak bennünket. Megeshetnek azonban olyan szituációk, amikor több túlélő készségre lehet szükségünk az életben maradáshoz. Ha nincs lehetőséged vagy kedved cserkészkönyveket böngészni túlélő technikák elsajátítása végett, szerezd be a Túlélők Viadala felnőtt társasjátékot, amiben 3 különböző helyzetben próbálhatod ki tudásod és bővítheted az ismereteid.

Nézz bele a játék dobozába és ne hezitálj sokat, mert ez a társasjáték nem csak tanít, de izgalmas és vidám órákat garantál jó társaságban.

Kapcsolódó cikkek