párkapcsolati kommunikáció

A párkapcsolati kommunikáció fontossága

A párkapcsolati kommunikáció a legtöbb ember számára a biztonságot jelenti. Vannak, akiknek nincs szükségük a folyamatos jelenlétre és a kommunikációra, mások számára pedig ez jelenti a teljes összekapcsolódást.

Nincs abban semmi probléma, ha a partnereknek eltérő igényeik vannak, de az tény, hogy napjainkban sokkal nagyobb jelentőséget kap a kommunikáció és a kifejezőképesség a párkapcsolatokban.

Sztereotip módon a férfiakat rossz kommunikátorként jellemzik nőtársaikhoz képest. A rossz kommunikáció nem a ’legtisztességesebb’ megfogalmazás, mondjuk inkább úgy, hogy a férfiak kevésbé kifejezők és ritkábban osztják meg az érzéseiket.

A férfiak valóban kevésbé szeretnek kommunikálni?

A férfiakat még napjainkban is gyakran úgy nevelik, hogy ne mutassák ki az érzelmeiket, mert az a gyengeség jele. Csak igazán ritka esetben tudnak megnyílni, ami megnehezíti az érzéseik megosztását és meghallgatását. Sokan nem értik a kommunikáció célját és fontosságát és türelmetlenek női partnereikkel, akik folyton ’nyaggatják’ őket. Náluk viszont ez nem feltétlen a törődés hiányát jelenti. Ők nem beszélni akarnak a problémákról, hanem megoldani.

Ezen kívül a férfiak gyakran figyelmen kívül hagyják a magukban rejlő szubjektív érzelmi mozgatórugókat is. A logikus, racionális és a megoldásokra koncentráló férfiak gyakran kellemetlenül érzik magukat akkor, amikor társuk faggatja őket.

Azonban fontos kiemelni, hogy nem minden kommunikáció egyforma. Csak azért, mert az egyik partner kifejezőbb, még nem jelenti azt, hogy világosabban is kommunikál. A férfiak ráadásul sokszor nem is értik, miről beszélnek a nők, így nem könnyű számukra a párbeszéd.

A párkapcsolati kommunikáció fontossága

A jó kommunikáció az intim kapcsolat középpontjában áll. Lehetővé teszi a párok számára, hogy a támogatás és a bizalom érzésével navigáljanak a legnagyobb kihívást jelentő témákban és kérdésekben. Sok olyan téma van, amelyre nem lesz békés megoldás vagy kompromisszum. Általában ezek a legnehezebb beszélgetések a párok számára. Csábító ugyan, hogy kikerüljük ezeket a beszélgetéseket és témákat, de ezek is fontos összetevői az erős kötelékek kiépítésének. Amikor két ember kénytelen túllépni a felszínen és megosztja egymással a nézeteit, a gondolatait és az érzéseit, mélyebb kapcsolat alakulhat ki. Beszélgetés nélkül egyszerűen nem lehet erős köteléket építeni két ember között.

Hogyan kezeljük a nehéz beszélgetéseket?

Érvényesítés

Ha nehéz kérdésben kell dűlőre jutni, fontos, hogy olyan környezetet alakítsatok ki, amiben mindketten komfortosan érzitek magatokat és ahol a mindkét fél nézőpontja meghallgatásra talál. A másik fél véleményének érvényesítése nem jelent egyet azzal, hogy feladod a sajátod és azt mondod, „igazad van”. Az érvényesítés lényege abban van, hogy megértsük, hogyan jutott el a másik fél a problémával kapcsolatos érzéseihez. Enélkül minden nehéz beszélgetés értelmetlen lenne.

Nincs hibáztatás

Ha nehéz beszélgetést folytatsz a partnereddel, döntő fontosságú, hogy elkerüld a szükségtelen hibáztatást és a kritikát. Az emberek ilyenkor ösztönösen védekeznek, bezárkóznak vagy magyarázkodni kezdenek. Ez pedig ritkán vezet a megértéshez. Egyszerűen csak mondd el, mit érzel, ne arról beszélj, mit csinál (szerinted) rosszul a másik. Ha így teszel, a megértés és az empátia exponenciálisan megnő.

Figyeljetek egymás szükségleteire

Ha tudod, mi lehet segítségedre egy nehéz beszélgetésben, kezdd azzal. Vagy kérdezd meg a partnered, hogy neki hogyan lenne kényelmesebb. Ezek a kérdések enyhítik a feszültséget még mielőtt belekezdenétek a probléma boncolgatásába. Ha a párod látja rajtad az aggodalmat a kapcsolatotokért, ő is sokkal empatikusabb lesz.

Legyetek közvetlenek

A fenti praktikák ellenére is kihívást jelenthet egy-egy beszélgetés. Minél közvetlenebb és magabiztosabb a kommunikációtok, annál könnyebb megérteni egymás álláspontját.

páros játszma társas

Párkapcsolati kommunikáció játékosan

Vannak helyzetek, amikor okosan és játékosan lehet megnyitni egy bezárkózott felet. A Páros Játszma társasjáték egy párismereti vetélkedő, ami vicces és komoly kérdéseket vet fel a párok között. A játékból gyorsan kiderül, mennyire ismeritek egymást, az viszont biztos, hogy lesznek necces helyzetek benne. De pont ettől érdekes és hasznos a párkapcsolati kommunikáció fejlesztésében.

Nézz bele a Páros Játszma egy páros lapjaiba és emeld a kommunikációtokat egy magasabb és együttműködőbb szintre!

 

 

Kapcsolódó cikkek