Fantázia

Fantázia: erősíti a kapcsolatokat

Mariah Carey az 1995-ös Fantázia (Fantasy) című slágerében ezt énekli: „…a gyönyör képei lassan belém másznak, ahogy közelítesz hozzám…”.

A legújabb kutatások szerint az olyan intim fantázia, amiről Carey is énekelt, nem csak a dalszövegírók világának a sajátossága. Tudományosan megalapozott tény, hogy a fantázia feldobja az emberek szerelmi életét, általánosan javítja a párok közötti kapcsolatot, és arra inspirál, hogy jobban kifejezzük a vágyainkat.
Édes, édes fantázia. Valóban az.

A fantázia erősíti a párok közötti köteléket

Fantáziálni bármiről lehet. Egy jobb állásról, egy álomutazásról, arról, hogyan szeretnénk változtatni a külsőnkön. A legtöbben azonban a párkapcsolatainkról álmodozunk.

Kutatások bizonyítják, hogy amikor egy párkapcsolatban az egyik fél elkezd egy harmadik személyről álmodozni, az gyakran a kapcsolat végét jelenti. Ám amikor a partnerünkről fantáziálunk, az ténylegesen erősíti a kapcsolatot.

A szerelmünkről való álmodozást diádikus fantáziálásnak is nevezik, és kimutatták, hogy ha belevonjuk a partnerünket a fantáziálásunkba, nem csak nő a vonzereje, de arra is ösztönzi a fantáziálót, hogy egyre többet fektessen a kapcsolatba. Azáltal pedig, hogy egyre jobban figyelünk egymásra, megnő az esélye annak, hogy a szerelem felhőtlen és végtelen boldog együttlétté alakuljon.

Az álmodozás gyakoribbá teszi az intim együttléteket

Felejtsd el a Szürke 50 árnyalata filmet és a vad vágyakat! Ennek semmi köze a valós érzelmeken alapuló szeretett személy iránti fantáziáláshoz.

Természetesen azt is vizsgálták, hogy amikor az emberek beleragadnak egy izgalmas fantáziálásba a partnerükkel, milyen gyakran kerülnek a hálószobába. Szerintünk nem lepődsz meg azon, hogy olyan gyakran, amilyen gyakran csak lehet.

Érdekes módon, amikor arra kérték a párokat, hogy a mindennapos dolgaikról beszéljenek, ez a hatás elmaradt. Bár a hosszútávú kapcsolatok alappillére az általános kommunikáció, a fantázia az, ami beindítja a boldogsághormonokat és tettre sarkallnak. Azt pedig tudjuk, hogy az igazán jó és tartós kapcsolat egyik legerősebb építőköve a testi együttlét.

Ha azt tapasztalod, hogy kezd ellaposodni a kapcsolatotok, egy kis fantáziálással új lendületet adhatsz neki.

Kezdj el véletlenszerűen forró üzeneteket írni a párodnak és várd a reakcióját! Otthon, főzés közben hajolj a párod nyakába és súgd a fülébe, mit csinálnál vele épp akkor. Vagy szerezz be pár felnőtt társasjátékot, és üssétek el az estéket egy kis rosszalkodással!

Hátsó Gondolatok társasjáték

A Hátsó gondolatok felnőtt társasjáték kitűnő lehetőséget ad a fantáziálásra. Kétértelmű és félrevezető történeteik mögött megbújnak a ’bűnös’ gondolatok, holott a megfejtések nagyon is hétköznapiak. Ebben a játékban kiderül, kinek milyen piszkos a fantáziája, közben pedig jókat nevethettek. Vagy ki tudja?

Fantáziatréning a kapcsolatok javítására

A terapeuták gyakran alkalmaznak fantáziatréninget a szexuális zavarokkal küzdő párok kezelésére, annak ismeretében, hogy a fantáziák elősegíthetik a párok elköteleződését és javíthatják az intim együttléteiket.

A tanulmányok azt is kimutatták, hogy ha arról álmodozol, hogy mit akarsz – mint például a fóbiák leküzdése vagy egy jobb munkahely –, ténylegesen segíthet elérni azt a célt. Ugyanígy működik a nosztalgia, a fantázia egy formája: amikor az emberek szentimentális vágyat éreznek a múltjuk után. Akkor azt az érzést tapasztalják, hogy társadalmi kapcsolatban állnak egymással akkor is, ha fizikailag távol vannak egymástól.

Az intim fantázia ugyanígy működik. Ha el tudod képzelni, akkor meg is tudod valósítani.

Vegyétek kézbe a fantáziátokat, és pörgessétek fel a kapcsolatotokat egy magasabb szintre! Nézz bele a Hátsó gondolatok társasjáték bemutatójába, és ne gondolkozz sokat arról, hogy szükségetek van-e rá.

A fantáziálás és a nevetés mindenkinek az előnyére válik.

 

 

Kapcsolódó cikkek