ellentétek vonzzák egymást

Az ellentétek vonzzák egymást? – ezt mondja erről a tudomány

Vajon az ellentétek vonzzák egymást? A tudomány rácáfolt, és beigazolódott, hogy a legtöbben ’saját magukkal’ randiznak szívesebben.

Ha valaha is elhitted, ami a csapból folyik, miszerint az ellentétek vonzzák egymást, ideje újra gondolnod a kapcsolataid. Nyugodt férfiként el tudnál viselni egy kommandós parancsnok nőt? Mozgalmas életet élő nőként boldog lennél egy olyan férfi mellett, akinek a leghőbb vágya, hogy a szabadidejét a kanapén töltse pár doboz sörrel?

Mit mond a tudomány az ellentétekről?

Németországi kutatóintézetek új tanulmányai szerint a hozzánk hasonló emberekhez vonzódunk, nem pedig az ellentéteinkhez. A legtöbben olyas valakire vágyunk, aki olyan, mint mi. Ez a késztetés pedig olyan erős, hogy még a hozzánk hasonló családtagokkal is jobban kijövünk. A hasonlóság nem feltétlen – sőt – a külső adottságokra, sokkal inkább a képviselt értékekre, az életstílusra, a temperamentumra és a közös célokra vonatkozik.

Lehet, hogy a barátnőd/feleséged pont olyan, mint az édesanyád? Megeshet. Még akkor is, ha bőszen tagadod.

Annak ellenére, hogy mindenhonnan azt halljuk, „az ellentétek vonzzák egymást”, a tudomány arra a következtetésre jutott, hogy jóformán csak ’magunkkal’ akarunk randevúzni (bár őszintén szólva, végül úgyis mindannyian olyanokká válunk, mint a partnerünk).

Íme öt megállapítás, amelyek alátámasztják azt az elképzelést, hogy csak azzal akarunk együtt lenni, akit a legjobban szeretünk: magunkkal.

Az ellentétek vonzzák egymást?

Nézzük tehát, miért nem.

1 A hozzánk hasonló személyiségtípusokhoz vonzódunk jobban

Tehát az ellentétek vonzzák egymást? A massachusettsi Wellesley College és a Kansasi Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint, ha romantikus kapcsolatokról és barátságról van szó, az emberek a hozzájuk nagyon hasonló emberekhez vonzódnak inkább. Az 1523 pár bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy a személyiségjegyeiket összehasonlítva a párok hasonlósága 86 %-os volt. Az is kiderült, hogy azoknak, akik nagyjából mindenben hasonlóan gondolkodnak, magasabb a kapcsolati sikerarányuk.

Ha szerelemről van szó, teljesen érthető, hogy az ember olyannal szeretne együtt lenni, akivel együtt nevetnek a viccein, hasonlók a hobbijaik és egyetértenek a jövőjüket formáló értékekben.

2 Az emberek főbb tulajdonságaikban nem változnak

Ugyanez a tanulmány azt is megállapította, hogy a legtöbben, még ha nem is vesszük észre, tudjuk, hogy a legtöbb ember nem képes a változásra, ezért inkább azokat választjuk, akik kompatibilisek azzal, amire most és a jövőben is szükségünk lesz. Annak felismerése, hogy az emberek ritkán képesek változtatni, a változás hiánya pedig problémákhoz vezethet, a biztos ’fogadás’ az, ha a kezdetektől fogva olyat választunk, aki a leginkább hasonlít ránk. Az a frázis, hogy az ellentétek vonzzák egymást, ezek szerint sem helytálló. Sőt!

3 Azokhoz vonzódunk, akiknek hasonló DNS-ük van

A Colorado Egyetem 2014-es tanulmánya különös megállapítást fedezett fel. Eszerint, amikor hosszútávú partnert keresünk, azokat választjuk, akiknek a DNS-ük nagyon hasonlít a miénkhez. Ezt “genetikai asszertív párosításnak” nevezik. A boldog kapcsolatban élők szinte kiszimatolják ezt a DNS-t.

4 Az ellentétek vonzzák egymást? Ezt mondja erről a papírforma.

Ugyanaz a 2014-es tanulmány azt is feltárta, hogy nem csak a hasonló DNS-sel és személyiségjegyekkel rendelkezőket kedveljük, hanem azok iránt is jobban vonzódunk , akik hasonló iskolai végzettséggel rendelkeznek, mint mi. Bár a „genetikai asszertív párosítás” gyakoribb, az azonos társadalmi osztályhoz való vonzódás is gyakori, ami nagyon elszomorító. Hiszen azért, mert valaki nem járt főiskolára, nem jelenti azt, hogy ne képviselne azonos értékeket és ne lehetne beleszerelmesedni.

5 Azokhoz vonzódunk, akik úgy néznek ki, mint mi (vagy egy családtagunk)

A Personality and Social Psychology Bulletin-ben megjelent 2010-es tanulmányban arról is beszámoltak, hogy nemcsak a családtagokra hasonlító emberekhez vonzódunk. Amikor a vizsgálatban részt vevő embereknek idegenek fényképeit mutatták be, majd a saját magukról készült fényképeket az ezekről az idegenekről készült fotókkal kiegészítve, jobban vonzódtak azokhoz a fényképekhez, amelyeken a saját arcukat látták vissza a másik emberen. Te ezt a tényt magadévá tudod tenni? Nem biztos, hogy jól járnál vele…

Tény, hogy – főleg a mai világban – egyre nehezebb a társtalálás. Sokan olyan sokáig vannak egyedül, vagy annyit csalódtak már, hogy a végén bárkivel megelégednek.

Ne te legyél az, aki a véletlenre bízza életednek ezt a fontos döntését! Ismerkedj és randizz okosan és játékosan!

Páros Játszma Társasjáték játéktábla

Nézd meg, mennyire ismeritek egymást a pároddal!

A Páros Játszma felnőtt társasjáték egy páros verziója szórakoztató módon segít megismerni azt a személyt, aki első látásra megtetszett. A kártyajáték kérdéseiből és szituációs gyakorlataiból gyorsan kiderül, valóban passzoltok-e.

Nézz bele a Páros Játszma egy páros lapjaiba, és szerezd be az izgalmas és tényfeltáró játékot! Ezt a társast nem csak ismerkedésre hasznosíthatod, de üde és vidám színfoltja lehet egy baráti összejövetelnek is.

 

Kapcsolódó cikkek