Túlélők viadala társasjáték

Társasjáték kiegészítők

Társasjáték kiegészítők vagy kellékek

Izgalmasabb-e a játék, ha a társashoz egyedi, különleges kellékek tartoznak?  Lehet, hogy pont a kellékek miatt lesz nagy kedvenc egy adott játék. Sőt, sokakban akár a gyűjtőszenvedélyt is felélesztheti egy-egy jól megtervezett kiegészítő.

Társasjáték kiegészítők vagy kellékek

Egy társasjátékhoz legtöbb esetben – függetlenül attól, hogy felnőtteknek szól vagy gyerekeknek – tartoznak társasjáték kiegészítők is. Előfordulhat, hogy valaki kifejezetten a figurák, minik alapján dönti el, melyik játék a kedvence.

A felnőtt társasjátékoknak nagyon fontos részei a kellékek, melyek a játék szerves részét képezik. A minőségi kivitelezésnél a figurák dizájnja, kialakítása legalább akkora hangsúlyt kap, mint a tábláé. Egész más érzés kézbe venni a gondos odafigyeléssel kialakított apróságokat, mint azokat, amelyeken nem érezni ezt az odafigyelést.

Ezek a kis részletek meglepően nagy mértékben befolyásolhatják a játékélményt. 

Társasjáték kiegészítők: a szokásos kellékek

Hagyományos kellékek például:

  • a figurák
  • a dobókocka
  • a papír, vagy jegyzetblokk
  • időmérő, pl. homokóra
  • csuszka, vagy hasonló kellék a pontmérésekhez
  • kártyákhoz gyűjtő

Némely gyártó a játék részévé teszi ezeket a társasjáték kiegészítőket, de előfordulhat, hogy a tervező csak beleírja a szabályba, hogy mit készítsen össze a játékos a játék kezdetekor.

Figurák:

A Bohéma-Games felnőtt társasjátékainak figurái mind ikonikusak. Tudjuk, hogy a játék kiválasztásakor sokaknak pont a figurákon akad meg a szemük. Pont ezért fordítottunk akkora figyelmet ezekre.

A Buliszerviz játékunk például söröskupak formájúak, azokkal lépünk a táblán, mintegy megadva az alap hangulatot egy jó házibulihoz.

Páros Játszma játékunk figurái képregényszerűen kidolgozottak. A grafikusok külön e társas számára alkották meg a stílusban és képi megoldásokban is egyedi karaktereket. Így az ember maximálisan beleélheti magát valaki másnak a szerepébe, a bőrébe bújhat. Akárcsak a Túlélők Viadala társasjátékunk szerepjáték részében, ahol Te lehetsz a turistalány vagy a falusi fiú. A figura segítségével akár a másik nem szerepét is átveheted egy játék erejéig.

Hancúr Párbaj társasunk figurái pedig, mely a legnépszerűbb társasjáték pároknak, olyan dögösek, olyan kihívóak, hogy a forró hangulat már a játék kipakolásakor azonnal garantált. Így bizonyosan jól indul egy párunkkal kettesben töltött hétvége.

A Bohéma-Games tervezői szerint legalább olyan hangsúlyt kell helyezni a figurákra, mint magára a táblára, mert így garantáljuk a legteljesebb játékélményt.

Hancúr Párbaj figurák
Hancúr Párbaj figurák

Dobókocka:

A klasszikus 6 oldalú, fekete fehér, számlapos- valljuk be, ma már szinte minden jóravaló háztartásban megtalálható. Viszont a dobókockák területén olyan fejlődés ment végbe az utóbbi időben, olyan különleges kockák készülnek, hogy sokszor a játék fénypontja egy-egy rengeteg oldalú, színes, különleges ikonoldalakkal díszített kocka. Sőt a játék megkülönböztető jegyei is alapozhatnak egy különleges kockára.

A mi felnőtt társasjátékaink esetében egyelőre a klasszikus dobókocka szerepel, és mivel az összes játékunk táblás, adunk is dobókockát a dobozba, így nem szükséges otthon keresgélni.

Időméréshez társasjáték kellék:

Sok gyártó nem ad segítséget, kiegészítőt az időméréshez, viszont a Bohéma-Games-nél ezt is fontosnak tartjuk.

A kínálatunkban egy olyan játék van, amelynek megkívánja az időmérést, ez pedig a Hancúr Párbaj.

Így ez a játék egy különleges színű, pont a játékra szabott időtartamban lepergő homokórával büszkélkedhet.

Mi azt gondoljuk, hogy ez is emeli a játék színvonalát, és egy olyan jópofa, minőségi kiegészítő, ami akár másra is használható lehet a társasjátékozáson kívül (például a gyerekek fogmosással töltött idejének mérése).

Hancúr párbaj társasjáték
Hancúr párbaj társasjáték és a homokóra

Társasjáték kiegészítők: különleges kellékek vs. háztartási eszközök:

Örök vitapont szenvedélyes játékosok körében, hogy mi az elvárható kiegészítő, amelynek a dobozban szerepelnie kell és mi az, aminek minden háztartásban kéznél kell lennie.

Mi például a Buliszerviz házibuli társasjátékunk dobozába beletesszük a gyufásdobozt, de sok gyártó ezt a kelléket nem adja a játékhoz.

A szívószál olyasmi, amit a Bohéma-Games sem rakott a partijátékunk dobozába, azt feltételeztük, hogy az van otthon. Viszont a környezetvédelem folyamatos előretörésével egyre több háztartás mond le erről az eszközről, így tehát felnőtt társasjáték gyártóként el kell gondolkodnunk az olyan feladatok megváltoztatásán, ahol ez az eszköz szükséges a játékhoz. Folyamatosan figyeljük tehát a visszajelzéseket és e szerint változtatunk.

Az iránytű, ami egy vicces feladatunknál szükséges egyértelműen nem a játék része, hiszen a szállításnál sérülhet, illetve úgy gondoljuk, hogy nagy valószínűséggel van minden társasjátékos otthonában, ezért nem tettük bele a játékunkba.

Lufit is adunk a Buliszerviz játékunkhoz, mert hátha éppen nincs otthon elég, és talán nem olyan egyszerűen beszerezhető, mint a szívószál.

Buliszervíz társasjáték és a lufik
Buliszerviz társasjáték és a lufik

 

Lehet, hogy nem a kiegészítők határozzák meg, mennyire lesz élvezetes egy játék, de úgy gondoljuk a játékélményt nagyban befolyásolhatja, amit a játékosok a dobozban találnak. Épp ezért fordítunk rá ilyen nagy figyelmet.

Kapcsolódó cikkek