Buliszerviz játéktábla

Társasjáték játékszabály

 

A gyerekeknél mindenki természetesnek veszi, hogy a játékaik szigorú szabályok szerint zajlanak. Ezt – általában legalább is így tűnik – a gyerekek is igénylik. Sokszor lehetünk tanúi, hogy komoly viták alakulnak ki egy-egy játékszabály kapcsán.

A kérdés az, hogy a felnőttek, akik sokkal kevesebbet, és sokkal inkább szórakozás céljából társasjátékoznak, igénylik-e ugyanilyen mértékben a szigorú, kötött játékszabályokat?

Társasjáték játékszabály

Társasjáték játékszabály: szabályok – kellenek vagy mégsem?

Az életben a szabályok azért vannak, hogy segítsenek nekünk eligazodni a világban. Mit szabad és mit nem, mit kell, és hogyan kell csinálni. Ha léteznek ilyen előírások, akkor elég csak ezek mentén haladni, és nem kell attól tartanunk, hogy valamit rosszul csinálunk. Elég csak a közlekedésre gondolni, ahol mindenki érdeke, hogy ismerjük és be is tartsuk a szabályokat, mert ellenkező esetben súlyos következményekkel nézhetünk szembe.

A gyermekek esetében ez talán még inkább igaz, hiszen nekik még a felnőtteknél is szűkebbek az ismereteik. Ezen túl a szabályok támogatják őket abban, hogy rendszerezettebben tudjanak gondolkodni, és megtanuljanak alkalmazkodni bizonyos elvárásokhoz, könnyebben megtalálják a helyüket egy adott szituációban.

De mi a helyzet a felnőttekkel?

Ők már tisztában vannak azzal, hogy mit szabad és mit nem. Olyannyira, hogy legtöbbször azzal is, hogyan lehet azokat a bizonyos szabályokat látszatra betartva nem betartani… Ráadásul komoly felnőttlétük olyannyira tele van a mindenféle szabályozásokkal, hogy amikor játékra, kikapcsolódásra kerül szó, már nem biztos, hogy örülnek a szabályoknak.

Társasjáték játékszabály

Társasjáték játékszabály: szabályok helyett inkább keretek

Ha felnőttek szánják rá magukat, hogy szabadidejükben társasjátékkal múlassák az időt, a szabályok nem biztos, hogy lelkes követőkre találnak.

Persze több ember együtt játszani nyilván csak akkor tud, ha közös vezérelv mentén folyik a játék. De ennek nem feltétlenül arról kell szólnia, hogy “tilos ide vagy oda lépni!” vagy “ha odalépsz, ezt/ azt kell tenned!”

De mi lehet akkor ez a bizonyos vezérelv?

Társasjáték játékszabály

Társasjáték játékszabály – helyett társasjáték típus vagy tematika

A kifejezetten felnőttek számára megalkotott társasjátékok nagy része elsősorban nem attól szokott eltérni a gyerekeknek valóktól, hogy hogyan kell játszani. Az, hogy táblás játékról van szó, amin lépegetni kell, vagy netán kártyajátékról, amit bizonyos paklival játszunk, nem korfüggő. Ezek a játéktípusok viszont mind-mind rendelkeznek egy adott játékmechanizmussal, adott szabályok alapján.

Az adott társasájáték tematikája sokkal inkább meghatározója annak, hogy ki fog vele játszani. Egy partizós-italozós társassal nem a 14 év alattiakat célozzuk. Ugyanígy a stratégiai típusú játékok is inkább tapasztaltabb, éretteb felnőtteknek igazán izgalmasak, hiszen magas szintű gondolkodást is igényel a folyamat.

 

Azt, hogy egy adott játék milyen korosztálynak vagy érdeklődési körnek szól, nem elsősorban a szabályok egyszerűsége, bonyolultsága határozza meg. Sokkal több múlik a témán, témakörön.

 

Hangulat és döntés kérdése is lehet, hogy egy adott helyzetben mivel esik jobban a játék. Lehet, hogy épp egy olyan végtelenségig leszabályozott játékhoz lesz kedvünk, mint a sakk. De előfordulhat, hogy éppen csak keretekre van szükségünk és egyszerűen csak jól akarjuk érezni magunkat.  Ez utóbbi esetben jó döntés lehet a Hancúr Párbaj vagy a Buliszerviz beszerzése és a tábla gyakori használatba vétele. 🙂

Kapcsolódó cikkek