Szeretetnyelv

Szeretetnyelv – a siker kulcsa

Az egészséges kapcsolat kulcsa annak a megértése, hogy többféle szeretetnyelv létezik. Ha megérted, hogyan fejezheted ki a legjobban a szereteted, és ő is a tiéd, akkor könnyebben tudtok egymással rezonálni. Könnyebb lesz szeretni és a szeretet kifejezni.

Dr. Gary Chapman nevéhez fűződik az 5 szeretetnyelv módszer kidolgozása a partnerünkkel való kommunikáció javítására a velünk született preferenciákra alapozva. Elmélete arra támaszkodik, hogy létezik öt konkrét szeretetnyelv, amelyek befogadására egyénenként másképp reagálunk. Vannak, amelyekkel jobban tudunk azonosulni, másokkal kevésbé.

Az 5 szeretetnyelv

Chapman tehát öt különböző kommunikációs szeretetnyelvet határozott meg, amelyek irányított kérdésekkel könnyen skálázhatók.

Ezek az alábbiak:

  • minőségi idő
  • ajándékozás
  • elismerő szavak
  • testi érintés
  • szívességek

Ha nem vagy biztos a saját szeretetnyelvedben, töltsd ki a szerelemnyelvi kvízt és ne feledd el a partnereddel is kitöltetni. Ha jobban megérted a párod szeretetrangsorát, és ennek megfelelően viszonyulsz hozzá, mélyebb szinten elérheted, ami látványosan javítja a kapcsolat dinamikáját.

Fontos megjegyezni, hogy az emberek mindegyik szeretetnyelvet értékelik. Az nem mindegy, hogy a skálán mi helyezkedik el felül. Ami például neked kiemelten fontos, lehet, hogy a partnerednek nem a szeretet legmélyebb kinyilatkoztatása. Ha tehát úgy akarod őt szeretni, ahogyan az neked jó lenne és nem veszed figyelembe az ő fontossági sorrendjét, akkor nem csak ő, de mindketten rosszul fogjátok érezni magatokat.

 

TIPP: A kvíz sokat segíthet skálázni a saját és a párod preferenciáit. De van egy játék, amivel sokkal többet kideríthetsz párodról ás arról, hogy miket értékel igazán, melyek azok a dolgok, amik megérintik a szívét. A Páros Játszma felnőtt társasjáték egypáros és több páros játékai segítségetekre lehet abban, hogy felszínre hozzátok azokat a dolgokat, amiket valóban értékesnek tartotok. Amik jobban összekovácsolhatnak benneteket, feltéve, ha odafigyeltek a másik igényeire és ennek megfelelően ’jól’ szerettek’.

Páros Játszma Társasjáték tartalma
A szeretetnyelv ismeretének előnyei

Javítja a kommunikációt

Ha tisztában vagy a párod legfontosabb szeretetnyelveivel, már akkor tudsz neki kedveskedni, mielőtt kifejezné azokat. Ha tudod, hogyan érd el az ő szintjén, kevésbé valószínű, hogy problémáitok lennének. Ha például a párod legfontosabb szeretetnyelve az ajándékozás, akkor bármikor leveheted a lábáról valamivel.

Ezt egyébként sokan félreértik. Az ajándékozás nem feltétlen nagy dolgokról szól. Elég, ha a bevásárlásnál gondolsz rá és viszel neki a kedvenc csokijából, vagy meglátsz a parkban egy szív alakú kavicsot és magaddal viszed. Ráírod a párod nevét és csak váratlanul megleped vele. De ha a partnered jobban kedveli a szívességeket, minden bizonnyal jobban fog örülni egy finom reggelinek, vagy annak, ha megszerelsz nála valamit.

Növeli az elismerést

Ha már ismered a partnered szeretetnyelvét, pontosan fogod tudni, mikor akar kedveskedni neked, hogy kimutassa a szerelmét. Ha megérted a párod szeretetnyelvét, akkor felismered, amikor használja. Ekkor tudhatod, hogy valóban szeret, mert olyat csinál, ami saját magának is nagyon jól esik. Ha például a fizikai érintés a legfőbb szeretetnyelve, akkor folyton rajtad akarja tartani a kezét, legyetek bárhol is.

Ezzel ország-világnak megmutatja, hogy te hozzá tartozol. Ez jó dolog, de emellett fontos, hogy a partnered is tisztában legyen azzal, hogy számodra mik vannak a prioritási listán. Mert így fog tudni a legjobban kapcsolódni hozzád.

Elmélyíti és tartóssá teszi a kapcsolatot

A sikeres kapcsolat egyik legjobb mutatója, hogy több szinten tudunk kapcsolódni a partnerünkkel. Ha olyan szeretetnyelven próbálod kifejezni a szerelmed, amelyhez partnered nem, vagy csak kicsit kapcsolódik, ne lepődj meg, ha nem tart sokáig a románc. Bármennyire is próbálkozol a saját -neked tetsző – módodon teperni, ha nem rezonálsz a párod szeretetnyelvére, nem tudod érzelmileg elérni. Miért? Mert azt fogja érezni, hogy nem figyelsz rá.

Igaz ez?

Nem. És igen.

A te szemszögedből nem lesz igaza, de ez a te igazságod. Az övé pedig az, amit ő érez.

Sokan nem értik ennek a lényegét. Mert miért nem jó neki az, ami nekem tökéletes?

Ha megérted, hogy ahány ember, annyiféle személyiség és preferencia, akkor könnyebben el tudod fogadni ezt a tényt is.

Nem biztos, hogy a párodat ugyan azok a dolgok, vagy ugyan olyan mértékben fogják boldoggá tenni, mint téged.

Ha például a párod szeretetnyelve a minőségi idő, akkor alkalmazkodnod kell a mindennapi tevékenységek közös megélésében. A kutatások kimutatták, hogy az olyan tevékenységek, mint a közös ebéd (vacsora), a kirándulások, közös edzések stb. megerősítik a két ember között létrejött kötelékeket. Így tudnak egymásra támaszkodni és könnyebben átvészelik a nehéz időket is. Ráadásul az a fél, akinek ez a fő szeretetnyelve, el lesz ragadtatva.

Fedezzétek fel egymás ’gyendég’ pontjait a Páros Játszma társasjátékkal! Nézz bele a játék dobozába és szerezzétek be, hogy magasabb szintre lépjetek egymás megismerésében.

 

Kapcsolódó cikkek