Pánikhelyzet

Pánikhelyzet: miért nem segít a pánik a vészhelyzetekben?

A pánikhelyzet sokak szerint a legrosszabbat hozza ki az emberekből, ami akár katasztrófához is vezethet. Írásunkból azt tudhatod meg, miért nem segít a pánik a vészhelyzetekben.

A paksi atomerőmű biztonsági képzésében részt vevő gyakornokoknak minden bizonnyal megtanítják, hogy milyen lépéseket kell tenni vészhelyzetekben. Az atomerőműben végzett munka végül is meglehetősen veszélyes lehet, ezért szükséges bizonyos kurzusok és képzés elvégzése. Miután egy jelölt elvégezi ezeket a tanfolyamokat, jobban felkészült a vészhelyzetek kezelésére. Valóban?!

Nem teljesen. Attól, hogy hozzáértő és kész vagy egy vészhelyzetre, még nem jelenti azt, hogy higgadt, nyugodt és összeszedett leszel, ha eljön az ideje. Annak ellenére, hogy tudod, mit kell tenni, könnyen pánikba eshetsz, ami megakadályozhat a megfelelő cselekvésben. Bár ez gyakori reakció, fontos, hogy ne hagyd, hogy a pánik eluralkodjon rajtad! Többek közt az alábbi okok miatt.

Pánikhelyzet: miért nem segít a pánik a vészhelyzetekben?

1 Korlátoz a cselekvésben

Bár a vészhelyzetben való pánikolás különbözik a pánikrohamtól, hatásai meglehetősen hasonlóak lehetnek. Pánikhelyzetben árulkodó tünetek jelentkeznek, mint például hiperventilláció, a szédülés vagy a gyengeség. Ezeknek a tüneteknek csak fokozzák a fennálló félelmet, és késleltetik az adrenalin felszabadulását a szervezetben. Mivel ez a hormon felelős a szervezet ’küzdj vagy menekülj’ reakciójáért, ennek hiánya működésképtelenné tehet. Még egy biztonsági zóna felé futás is nehéz dolog lehet, ha túlzottan stresszes állapotban vagy. Ha pánikolsz, nem csak magadon, de másokon sem tudsz segíteni.

2 Másokban is pánikot keltesz

Természetesen személyenként eltérő, ki milyen mértékben esik pánikba. Vannak, akik csak belül őrlődnek, míg mások nagy hangot adnak az érzéseikről. Még azok is mutathatnak jeleket külső tüneteken keresztül, akik ezt nem hangoztatják. Vészhelyzetben tehát ne hagyd, hogy a pánik, amit érzel, másokat is befolyásoljon. Ez azért fontos, mert, ha a tömeghisztéria alakul ki pánikhelyzetben, az szervezetlen evakuáláshoz, hamis információk terjesztéséhez és balesetekhez vezethet.

3 Minden egyes másodperc pánikkal egy másodperccel közelebb van a veszélyhez

Tudjuk, hogy a pánik leküzdése nehéz feladat. Néha nem lehet segíteni, különösen katasztrófák, például viharok, tűzesetek, közlekedési balesetek és hasonlók idején. Tudnod kell azonban, hogy minél több időt töltesz pánikkal, annál közelebb kerülsz a veszélyhez. Gondolkozz rajta! Még egy másodperc is óriási különbséget jelenthet aközött, hogy megmenekülsz egy katasztrófa elől, vagy hogy a kellős közepébe cseppensz. Ezért a legjobb, ha gyorsan legyőzöd a pánikot, mielőtt túl késő lenne.

Mit lehet tenni a pánikhelyzet kialakulása ellen?

Ezekkel az érzésekkel szembeni küzdelem meglehetősen nehéz, mivel ezek a helyzetek olyan gyorsan történnek, hogy többnyire nincs idő reagálni. Léteznek azonban olyan technikák, amikkel fel tudsz készülni a gyors cselekvésre vészhelyzetben is.

Sajátíts el relaxációs és nyugtató légzési technikákat! Stresszes állapotban ugyan is nem lehet jó döntéseket hozni. Ne feledd azonban, hogy nem szabad szégyellni magad azért, ha stresszes leszel és a potenciálisan veszélyes események során pánikba esel. Ez egy teljesen normális reakció egy nem túl normális helyzetre.
Bár a telefonod nyomkodva, ahogy olvasd ezt a cikket, talán elképzelhetetlennek tűnik, hogy veled valaha is megtörténjen egy katasztrófa.

De gondolj csak a COVID-19-re, vagy nézz meg egy híradót, és látni fogod, hogy a természeti vagy az emberi tevékenységek milyen aggasztó helyzeteket teremtenek szerte a világban.

Túlélők Viadala hangulat

Mit tehetsz, hogy felkészülj a pánikhelyzet kezelésére? Iratkozz be egy cserkészcsapatba, olvass a témában, és szered be a Túlélők Viadala felnőtt társasjátékot, amiben három különböző katasztrófahelyzetben mérettetheted meg a bátorságod, leleményességed és a túlélő képességed.

Kíváncsi vagy a Túlélők Viadala játékmenetére? Kattints a linkre, és nézd bele az izgalmakkal fűtött kalandos szituációkba!

Kapcsolódó cikkek