Játékidő felnőttkorban

Játékidő felnőttkorban – ezért szakíts időt rá

Kutatások kimutatták, hogy a játékidő felnőttkorban nem csak élvezetes, de számos más előnnyel is jár. A játék nem tréfadolog: sokat nyerhetünk belőle.

Amikor a játékra gondolsz, valószínűleg eszedbe jut néhány gyerekkori emlék: homokvár építése a játszótéren, számháborúzás a barátokkal vagy a Barbie baba, esetleg a végtelennek tűnő LEGO-zás.

De emlékszel, mikor játszottál utoljára?

Ha nem tudod felidézni azt a pillanatot, lehet, hogy lemaradtál egy elemi szükségletről, ami testileg és lelkileg is támogatja az egészséged. Felnőttként sokan beletörődtünk, hogy a játék a gyerekkorhoz köthető. A tudomány azonban beigazolta, hogy a felnőttek is sokat nyerhetnek a rendszeres játékból.

Játékidő felnőttkorban – ezért szakíts időt rá

A fizikai aktivitás előnyei

A legnyilvánvalóbb előny a fizikai aktivitással járó játékból származik. Ha gyakran mozogsz, az erősíti a szívet, javítja a tüdő működését és csökkenti a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázatát.
A fizikai játék, mint a sport és egyéb testmozgás, csökkenti a stresszhormonok (például a kortizol és az adrenalin) szintjét, és beindítja az endorfinok – a jó közérzet hormonjai – felszabadulását, ami javítja a hangulatot és segít ellazulni egy stresszes nap után.

A nevetés boldoggá tesz

A nevetés, ami sokféle játékos tevékenységben jelen van, ugyanazokat a jó közérzet hormonokat szabadítja fel, mint a fizikai aktivitás. Ha egyszerűen csak másokkal együtt nevetsz, az megerősíti a baráti és egyéb kapcsolatokat is.

Játékidő felnőttkorban: munka, kreativitás, flow

A munka során a játék növeli a termelékenységet és kreatívabbá tesz. Több tanulmányban kimutatták, hogy a játékosság a munkahelyi sikeres problémamegoldásban is kulcsfontosságú szerepet játszik. Ez a képesség persze nem csak a munkában figyelhető meg, de az élet szinte minden területén.

A legtöbb felnőtt akkor a legproduktívabb és eredményesebb, ha szenvedéllyel dolgozik, mintha egy játéknak fogná fel az egészet. Valójában ez a flow fogalma, ami az intenzív és élvezetes teljes elmerülést jelenti bármilyen tevékenységben.

A flow érzés a koncentrációt igénylő és aktív élmények során jelentkezik, ahol a célok és a határok világosok, de teret engednek a kreativitásnak. E jellemzi sok felnőtt hobbiját, sporttevékenységét, vagy a szenvedéllyel járó munkáját.

A társasjáték és a csoportos játék jobb közérzetet biztosít

Végül, de nem utolsó sorban az életkor előrehaladtával a játék (különösen a társasági és csoportos) boldogsággal tölti el a felnőtt szíveket, minimalizálja a mindennapos stresszt az életünkben és csökkenti az életkorral összefüggésbe hozható betegségek, például a demencia kialakulásának a kockázatát.

Az online társadalmunkban egyre jobban érezhető a valós emberi kapcsolódások iránti vágy a felnőttek részéről. Igazi élményekre vágyunk, olyan nevetésekre, amiket látunk és hallunk, amikből merítkezhetünk.

Ezért szervezünk a barátainkkal közös programokat.

Egy izgalmas túrázás, egy vízi vidámparkozás vagy egy fergeteges társasjátékozás mind-mind olyan játékok, amik pozitív élményekkel töltenek fel, és javítják a kapcsolataink minőségét.

Buliszervíz lufik

Szánj időt a barátaidra, a közös játékra, mert ezzel nem csak magadnak, de nekik is örömet szerzel! Próbáljátok ki a Buliszerviz partibeindító társasjátékot, és nevessetek egymáson akár hajnalig!

Kukkants bele a Buliszerviz játékmenetébe és nézd meg, milyen mókás kalandok várnak rátok, ha egy kellően pikáns játékkal szeretnétek feldobni a hangulatot.

 

 

Kapcsolódó cikkek