Ösztön

Ösztön: Mikor bízz meg az ösztöneidben?

Ösztön, hatodik érzék, megérzés vagy zsigeri érzés. Bárhogy is nevezzük, a mélyről felvillanó meglátások hitet ébresztenek bennünk a bizonytalan kimenetelű helyzetekben.

A régi mondás, hogy „bízz a megérzéseidben”, az intuícióidban arra utal, hogy maradj hű önmagadhoz. Az ösztön követése minden bizonnyal a számodra legjobb út felé terelhet.

Ennek ellenére elgondolkodtató, vajon mennyire lehet bízni a megmagyarázhatatlan megérzéseinkben.

Egy nehéz döntés előtt vajon a logikához és az értelemhez való ragaszkodás nem segítene jobban?

Nem mindig.

A tudomány szerint az ösztön és az intuíció értékes eszközök lehetnek bizonyos körülmények között. Úgy tűnik, ezek a belső érzések jelentenek valamit, sokszor működnek, és gyakran segíthetnek a számunkra jó döntések meghozatalában.

Ösztön: Mikor bízz meg az ösztöneidben?

A belső megérzések nagyon is valóságosak lehetnek, mivel jó esetben megfigyeléseken és tapasztalatokon alapulnak. Ennek ellenére előfordulhat, hogy nem szeretnél minden döntésed előtt az ösztöneidre hagyatkozni.

Most összegyűjtöttünk néhány olyan forgatókönyvet, amikor szinte garantált a siker, ha a megérzéseidre hallgatsz.

1 Amikor szenvedéllyel vágysz valamire

Vágyról akkor beszélünk, amikor nagyon akarod, hogy megvalósuljon valami, hiszel benne, teszel érte, ezért nagy eséllyel be is fog következni.
Tegyük fel, hogy mindig is szerettél volna kiadni egy könyvet, de csak néhány fejezetet írtál még meg belőle. De a zsigereidben érzed, hogy annyira jó az írásod, hogy felkeltené egy kiadó érdeklődését. Egy ilyen felfokozott és önbizalommal teli állapotban olyan felkereséssel fordulsz a kiadóhoz, hogy azonnal akarni fognak. Ha pedig mellesleg megjegyzed, hogy nehezen tudnád beilleszteni a mindennapi életedbe a plusz munkát, olyan előleget ajánlanak fel, amire nem tudsz nemet mondani. Tehát, teljesül az álmod, mert bíztál magadban és a megérzéseidben.

Fontos azonban megjegyezni, hogy tapasztalat nélkül veszélyes és nehéz csak az ösztönökre hagyatkozni.

2 Amikor az igényeidről van szó

A logika és az értelem nem mindig célravezető, amikor a személyes igényekről és a szükségletekről van szó. Végül is te ismered magad a legjobban. Tegyük fel, hogy a legjobb barátod bulijára vagy hivatalos, de rettenetesen kimerült és fáradt vagy. Érzed, hogy egy zsúfolt és hangos lakás a lehető legrosszabb helynek tűnik az estéd eltöltésre.
Annak ellenére, hogy a legjobb barátodról van szó és nagy eséllyel jobban éreznéd magad, ha már ott lennél, egy belső hang azt súgja: ne menj!
Ilyenkor nyugodtan hallgass az ösztöneidre: maradj otthon és hagyd ki azt a bulit. A tested jelzi, mikor van szüksége a pihenésre. Ilyenkor ülj le, mielőtt elesnél. Ha érted.

3 Amikor nincs elég információd valamiről

Bár az ösztön nem helyettesítheti a konkrét bizonyítékokat, előfordulhat, hogy nem mindig kell figyelembe vennie a tényeket. Vagy megeshet, hogy ugyan van néhány információd valamiről, csak nem elég ahhoz, hogy dönteni tudj.
Ilyen lehet például, amikor két állásajánlat közül kell választanod, amik papíron nagyon hasonlítanak, vagy amikor el kell döntened, hogy elmész-e egy második randevúra egy olyan emberrel, aki nem mozgatta meg igazán a fantáziád.

Ösztöneid és az érzelmeid fontos szerepet játszhatnak a döntéseidben, ezért bízz bennük! Megeshet ugyan is, hogy a választásod jobban összecseng az önérzeteddel.

Játék közben - Túlélők Viadala

Ösztön: Mit súg az ösztönöd?

Az ösztöneink nem csak a hétköznapi döntéseinkben segíthetnek jó irányba menni, de egy vészhelyzet esetében is mentőövet dobhatnak. Bár az átlagember ritkán él meg végzetes katasztrófákat, mi hisszük, hogy ami megtörténhet, az meg is történik. Ezért lényeges a felkészülés a legrosszabb eshetőségekre is.

Ahogy fentebb már említettük, az ösztönökre való támaszkodás tapasztalat nélkül kockázatos.

Na de hogyan szerezz tapasztalatot például a túlélésről?

Túlzottnak tűnhet a feltételezés, de a mostani világhelyzetben nem egy szürreális feltételezés.

A Túlélők Viadala felnőtt társasjáték 3 különböző katasztrófahelyzetbe visz el benneteket, ahol sok lépésnél az intuícióidra is kell hagyatkozni. A játékkártyák különlegessége, hogy a végén mindig megtudod a helyes megoldást, kvázi játékosan és szórakoztatva készít fel egy elképzelhetetlennek tűnő helyzet túlélésére.

Nézz bele a játékmenetbe! Szerintünk kétséged nem lesz afelől, hogy a szórakozás mellett rengeteget tanulhatsz vele a nehéz szituációkban való döntéshozatalról is.

 

Kapcsolódó cikkek