Önmagunk megismerése

Önmagunk megismerése életünk végéig tartó feladat

Önmagunk megismerése és az érzéseink felvállalása kaput nyithat az életünk minden terültén. Boldogabb párkapcsolatokat alakíthatunk ki és könnyebben boldogulhatunk életünk minden más területén is.

Nem mindenkinek könnyű beszélni arról, hogy mit érez. Ha nehezen tudsz kapcsolatokat kialakítani vagy megnyílni, akkor elég kényelmetlen lehet még más emberek érzéseit is meghallgatnod. Talán nem érted, miért olyan érzékenyek, szenvedélyesek, miért nem tudják ezt magukban tartani. De miért ne tehetnék ezt meg?

Önmagunk megismerése – időutazás a múltba

Ha túlságosan is befelé forduló vagy, talán feltetted már magadban a kérdést, vajon te is egyike vagy-e azoknak az embereknek, akiknek nincsenek érzései. Az az igazság, hogy mindenkinek vannak. Az érzelmeink folyamatosan ott dolgoznak bennünk. Cselekvésre kényszerítenek, befolyásolják a döntéseinket, és lehetőséget adnak arra, hogy értékes kapcsolatokat alakítsunk ki más emberekkel.

Az érzéseink érvénytelenítésére és elnyomására való hajlam azonban a kultúránk részévé vált. Így szocializálódtunk, ezt a mintát láttuk, ebben nőttünk fel. És sajnos ez gyakran a gyerekkorra vezethető vissza.

Emlékszel hogyan reagáltak a szüleid, amikor ’rossz’ voltál? Érezted azt, hogy nyíltan beszélhetsz a nevelőiddel, amikor dühös, csalódott vagy összezavarodott voltál?

Tudod, ha felnőttként küzdsz az érzéseiddel, nagy az esélye annak, hogy a gyerekkorodban érdemes keresned a probléma gyökerét. De mielőtt a szüleidet okolnád, meg kell értsd, hogy valószínűleg ők sem direkt viselkedtek úgy, ahogy, hanem ők is ilyen közegben nevelkedtek. Régen nem volt ’divat’ beszélni az érzésekről. Az öreg székely bácsi szavát idézve: „Ha változás lesz, szólok.”

Az igazán komoly probléma az, hogy az érzelmeink palackozása nem egy természetes vagy egészséges állapot. Megmérgezzük ezzel saját magunkat és a környezetünket is. Az elfojtott érzések nem tűnnek el a semmibe. Szép csendben a háttérben építkeznek, és egy idő után úgy ordítanak, hogy kénytelenek leszünk észrevenni őket.

Vizsgáljuk meg egy kicsit közelebbről, miért olyan fontos az érzelmeink kifejezése és önmagunk megismerése.

Önmagunk megismerése életünk végéig tartó feladat

1 Az érzéseink fontos jelzések

Az érzéseink fontos indikátorok az életünkben zajló események szempontjából. Az érzelmeink (a belső hangunk) pontosan megmondják, mit kell tennünk, még akkor is, ha néha nem azt akarjuk hallani. Minden érzésünk valódi, a nehéz és fájdalmas érzések is. Megértésük és feldolgozásuk azonban lehetővé teszi számunkra, hogy változtatni tudjunk viselkedésünkön, és úgy cselekedjünk, ahogyan az számunkra a lehető legjobb.

2 Az érzések palackozása túlreagáláshoz vezet

Amikor az érzelmeinket palackozzuk, egyre intenzívebben térnek vissza és potenciálisan rosszabb következményeket vonnak maguk után. Olyan ez, mintha egy forrásban lévő fazék bablevest lefednél. Egy idő után a gőztől felrobban, és mindent bekoszol. Ha valaki túl sokáig elfojtja az érzéseit, azok egy apróság hatására vulkán szerűen törhetnek ki. Az erős és az adott helyzetben indokolatlannak tűnő reakciók elsöprően hatnak rád és a környezetedre is. Az érzelmek elfojtása rövid távon túlreagáláshoz, hosszú távon szorongáshoz, depresszióhoz vagy alvászavarokhoz vezethet. Bármelyik oldaláról is nézzük, nem éri meg a hallgatás.

3 Az érzésekről való beszélgetés felszabadít

Amikor feldolgozzuk és kifejezzük, hogyan érezzük magunkat egy adott pillanatban, a felszabadultság érzését érezhetjük. Önmagunk megismerése és vállalása könnyebbé teszi megélni a jelen pillanatot, hosszú távon pedig sok-sok pozitív gondolatot enged be az életünkbe.

4 Ha megosztod a problémád, fele akkorára törpül

Emberként szükségünk kapcsolatokra, hiszen társasági lények vagyunk, és mindannyiunk támogatásra szorulunk. Sok esetben már az is óriási megkönnyebbülést hoz, ha hangosan kimondjuk valaki másak az érzéseinket. Ne akarj mindennel egyedül megküzdeni. Senki sem várja el tőled, hogy belerokkanj az elfojtott érzéseidbe. Beszéld meg a pároddal, a barátaiddal vagy más segítővel, mi nyomja a szíved. De ha boldog és hosszú kapcsolatra vágysz, akkor a pároddal szemben mindenképp bölcs dolog megnyílnod.

5 Te irányítod az érzéseidet, nem pedig ők téged

Amikor nincs kapcsolatunk érzéseinkkel, megengedjük nekik, hogy uralkodjanak felettünk és hatással vannak a viselkedésünkre. Ha nincs tudomásunk arról, hogyan érezzük magunkat, akkor érzelmeink a végén anélkül befolyásolhatják a döntéseinket, hogy észrevennénk. Érzéseink elismerésével és kinyilvánításával viszont lehetővé tesszük a feldolgozásukat, hogy a számunkra legelőnyösebb módon haladhassunk az életünk bármely területén.

Önmagunk megismerése közelebb visz a párunkhoz is

Ha megtaláltad életed párját, most ismerkedtek, vagy már túl vagytok a ’kampány időszakon’ fontos, hogy nyitott légy a mély ismerkedésre. Ahhoz, hogy kiderüljön, hogy hosszú távon is kompatibilisek vagytok-e egymással, őszintének kell lenni. A Páros Játszma felnőtt társasjáték egyszerre komoly és vicces kérdéseivel gördülékennyé és könnyebbé teszi az ismerkedést, vagy akár az újra egymásra találást. A játék során garantáltan lesznek necces helyzetek, de ettől lesz igazán érdekes és egyben őszinte is.

Páros Játszma - Ismerkedj okosan!

Nézz bele a Páros Játszma egy páros verziójába, szerezd be, és engedd meg magadnak, hogy megnyílj és boldogabb kapcsolatot építhess, ami emel.

 

Kapcsolódó cikkek