Extrém meleg

Extrém meleg: így éld túl

A természetben számos intenzív veszély leselkedik ránk, de talán a legijesztőbb a csendes gyilkos, a meleg. Felmérések szerint világszerte többen halnak bele a hőségbe, mint az áradásokba, a földrengésekbe vagy a pusztító viharokba. A napokban sorra dőlnek meg a hőségrekordok. Extrém meleg van? Így éld túl, ha egész nap a szabadban vagy! Olvasd el tippjeinket és készülj fel a tikkasztó hőségre!

Extrém meleg: így éld túl

1 Viselj pamutból készült, laza, könnyű, világos színű ruházatot

Az extrém melegben viselt ruházat mind a kényelem, mind a biztonság szempontjából kiemelkedő fontosságú. A ruházatnak elég lazának kell lennie ahhoz, hogy a levegő átáramolhasson a szövet és a bőr között, így a verejték könnyen elpárologhat. A könnyű ruhát könnyebb magunkon cipelni, kevesebb energiát igényel a viselése, és kisebb hőt termel általa a testünk. A világos színű ruhák pedig visszatükrözik a napfényt így a hőt is. A pamut felszívja az izzadságot, segíti a párolgást és a test hűtését.

2 Nedvesítsd be a ruházatod

Mivel a pamut nagyon jól felszívja és megtartja a nedvességet, áztasd a ruhádat vízbe, így könnyebben lehűl a tested. Ha víz közelben vagy, mártsd meg benne a ruháid, csavard ki, majd vedd vissza. Gyorsan lehűt. Ha közel-távol nincs tó vagy patak, öntsd le magad egy palack vízzel vagy állj be egy kút alá.
A kalapok több szempontból is hasznosak. Megóvják a fejed és szemed a napsugárzástól. Vizezd be a kalapod is, így az párolog, nem az izzadságod. A tarkódra tett nedves pamut ruhadarab is segít hűteni a tested.

3 Keress árnyékot extrém melegben

Amikor úgy érzed, hogy a nap csupán néhány méterre van tőled, keress árnyékos helyet. Nem számít, mit csinálsz kint, árnyékot kell keresned és a lehető leggyorsabban le kell hűtened magad. Amikor már a hőguta kerülget, ne a célt üldözd, hanem hűtsd le magad. Azonnal.

4 Ne hajszold magad túl

A képlet egyszerű: minél többet mozogsz, annál jobban kimelegszel, minél kevesebbet, annál jobban hűlsz. A testmozgás során elégetett energia körülbelül 80 százaléka hővé alakul át, amire nincs szükséged, ha már kint ’ég’. Tarts szüneteket árnyékos helyen, és ne hajszold túl magad!

5 Igyál vizet és töltsd fel az elektrolit raktáraid

Víz, víz és víz! Az emberi test tisztességes munkát végez a hőségben, hogy normál hőmérsékletű maradjon, de ehhez meg kell adni neki a szükséges üzemanyagot. Tikkasztó hőségben nem tudsz elég vizet inni, emellett nem árt, ha pótlod az izzadással elvesztett ásványi sókat is.
A nagy melegben kerüld az alkoholt, a koffeint és a szénsavas italokat. Az ilyen típusú folyadékok kiszáradáshoz vezethetnek, vagy lassíthatják a hidratációs folyamatot. Ha sok időt töltesz a szabadban, mindig több vizet vigyél magaddal, mint amire az elképzelésed szerint szükséged lehet.

6 Legyen nálad vízpermet

Ha tartósan kint tartózkodsz a melegben, legyen nálad mindig egy vízpermet! Sokszor elég pár csepp víz az arcodra vagy a tarkódra, hogy segítsenek lehűteni a forróságban. Igaz, ez csak egy kicsit segít, de az biztos, hogy időszakosan jobban fogod érezni magad a használatával.

7 Extrém meleg – Túlélők Viadala

A Túlélők Viadala egy három epizódos kalandos kvízjáték izgalmas szerepjátékokkal megspékelve, amiben minden sztoriban a túlélés a tét. A játékokban különböző karakterek bőrébe bújva olyan, az életben is előforduló, váratlan kihívásokkal kell megbirkózni, amire a legtöbben nem vagyunk felkészülve. Például arra, hogyan éljünk túl egy extrém meleg időjárást, honnan szerezzünk vizet, hogyan döntsük el, hogy napszúrást vagy hőgutát kaptunk, és mi a teendő egy-egy ilyen szituációban. A társasjátékban található ismeret kártyákból kiderül, mennyire vagy képben a túlélésről. De ha elbuksz egy kérdésnél, ne aggódj, mert a kártyák hátoldalán megtalálod a helyes megoldást, hogy az életben már ne okozzon problémát egy-egy túlélőmódszer ismeretének a hiánya.

Nézz bele a Túlélők Viadala játékmenetbe, szerezd be, és kösd össze a kellemest a hasznossal.

 

Kapcsolódó cikkek