Barátság előnyei

Barátság előnyei: 5+1 ok, hogy miért ne hanyagold a barátaidat

 

A barátság előnyei sokféleképpen gazdagíthatják az életed. A jó barátok segítségével megismerheted saját magad, és arra inspirálnak, hogy egyre jobb és jobb legyél. Ott vannak vele és támogatnak a nehéz pillanatokban, és együtt örülnek veled a sikereidben.

A barátok nem csak arra jók, hogy kisírd magad a vállukon, szó szerint pozitív hatással vannak az egészségi állapotodra is. Egyes kutatások szerint a barátságok legalább annyira fontosak az életünkben, mint a helyes táplálkozás vagy a rendszeres testmozgás.

Nézzük meg, mi az a 5+1 ok, hogy miért ne hanyagold a barátaidat.

A barátság előnyei

A barátok egészségesebbé tesznek

Kutatások alapján kiderült, hogy a baráti kapcsolatok valóban hozzájárulnak a jó testi egészséghez. A szoros baráti kör csökkentheti például az olyan egészségügyi problémák kockázatát, mint a cukorbetegség, a szívroham vagy az agyvérzés. Az erős társadalmi kötelékek csökkenthetik a magány érzetét is, ami bizonyítottan lerövidíti az élettartamot. A társadalmi elszigeteltség és a magány számos egészségügyi kérdéshez kapcsolódik, például a magas vérnyomáshoz, a kábítószer-fogyasztáshoz, a szívbetegségekhez, sőt még a rákos megbetegedésekhez is. Nem kérdés tehát, hogy megéri barátokkal körül venni magad.

A barátok ösztönöznek

Az egyik lehetséges magyarázat a fenti egészségügyi előnyökre az, hogy a barátok támogathatnak olyan életmódbeli változtatásokban, amik közvetlen hatással lehetnek a közérzetedre. A barátaid segíthetnek új célok kitűzésében és elérésében, például, hogy jobban étkezz és többet mozogj. Nem véletlen járnak a férfiak haverokkal focizni, a nők pedig a barátnőikkel wellnessezni. Közösen minden jobban megy, és sokkal motiváltabbak vagyunk. Sokkal könnyebb kilépned a komfortzónádból, ha van melletted legalább egy barát.

A barátok érzelmi támogatást nyújtanak

Ha nehéz időszakon mész át, de van egy barátod, aki támogat és melletted áll, sokkal könnyebb átvészelni a változásokat. Ezt (remélhetőleg) te is érezted már. Tanulmányok megállapították, hogy a barátság ’fertőző’. Hogy mit is jelent ez? Középiskolásokat vizsgáltak, és azt tapasztalták, hogy a depressziós fiatalok kétszer nagyobb valószínűséggel gyógyulnak meg, ha boldog barátiak vannak. Hasonlóképpen, fele annyira vagyunk hajlamosak a depresszióra, ha vannak körülöttünk jó hangulatú barátok.

Ha van barátod, nagyobb az önbizalmad

Hébe hóba mindenki lehet bizonytalan vagy kétségek közt őrlődhet. Ha vannak barátaid, akik támogatnak és segítenek, akkor ők a te önbecsülésed téglái és habarcsai, hiszen nem hagyják, hogy feladd vagy összeomolj. Támogató barátok mellett magabiztosabb leszel, hiszen, ha bizonytalan vagy, tőlük mindig megkapod a szükséges bátorítást és dicséretet. Ők azok, akik mindig rávilágítanak az értékeidre, hogy milyen fontos vagy és mennyit érsz másoknak.

A barátok segítenek megküzdeni a stresszel

Sajnos a stresszt nehezen tudjuk kiiktatni a mindennapi képletből. Persze a napi események elviselését a legtöbben megoldjuk magunk, vagy egyszerűen lerázzuk magunkról, de a komoly helyzetekben szükségünk lehet egy barátra, aki végigkísér az extrém stresszes időszakokon. Egy baráttal az oldalunkon rendíthetetlen lovagoknak tűnhetünk, akik minden nehézséget megoldanak. Ezt azzal magyarázzák, hogy ha egy barát van mellettünk stresszes helyzetben, a szervezetünk kevesebb kortizolt (a túlélés hormona) termel. A barátok tehát segítenek megküzdeni a stresszel, így köszönd meg nekik, hogy ezzel is támogatják az immunrendszered vagy akár a szíved egészségét.

Buliszerviz társasjáték - A partibeindító. A házibulik elengedhetetlen kelléke. Bohema Games társasjátékok
Buliszervíz társasjáték

+ 1 A barátság előnyei – barátokkal boldogabb leszel

Végül, de nem utolsó sorban – sőt, leginkább -, a barátaiddal számtalan boldog élményben vehetsz részt kezdve a közös sporttól a nyáresti bográcsozáson át a közös játékokig. Közösen és együtt nevetve boldogsághormonok árasztják el a tested, ami az összes fenti tényezőre hatással van.

Nincs is jobb, mint egy szabad este, amikor fejest ugorhattok a közös bulizásba. A jó hangulathoz természetesen nem kell a föld alá inni magatokat. Elég, ha előveszitek a Buliszerviz felnőtt társasjátékot, és választotok egy paklit. Ti választotok, mennyire engeditek el a hajatokat: hangulatfokozó vagy bevállalós kört játszotok.

Mindegyik izgalmas órákat ígért, de ha fúrja az oldalad a kíváncsiság, nézz bele a játékba!

 

 

Kapcsolódó cikkek