Libidócsökkenés nőknél

Libidócsökkenés nőknél – tünetek és okok

A libidócsökkenés nőknél számos okra vezethető vissza. Egyfelől az évek múlásával és a hormonrendszer átalakulásával természetes módon csökken. Másfelől a nők libidójának csúcsai és mélypontjai általában egybeesnek egy kapcsolat kezdetével és végével, a terhességgel, a menopauzával vagy egyén betegségekkel. De ha ez nem lenne elég, akkor jó, ha tudod, hogy egyes nyugtatók rendszeres fogyasztása szintén csökkentik a nemi vágyat a nőknél.

Bármi is legyen az ’orvosi diagnózis’, jó, ha tudod, hogy léteznek olyan életmódbeli változások és kommunikációs technikák, amikkel gyakrabban hangulatba hozhatók a nők.

Libidócsökkenés nőknél – tünetek

Ha egy nő ritkábban vágyik az együttlétre, mint a partnere, az igények közötti különbség szorongást és eltávolodást okozhat. De ennek az ellenkezője is igaz lehet. Ha egy nő libidója gyengébb is, mint korábban, a kapcsolat erősebb lehet, mint valaha. A valóság az, hogy nincs egy mágikus szám, ami meghatározná, mitől alacsonyabb a nő libidója. Ez minden nőnél változó.

A nők alacsony libidójának hátterében a következők lehetnek:
• nem érdeklődik semmilyen intim tevékenység iránt
• soha, vagy csak ritkán vannak erotikus gondolatai
• aggasztja, ha az intim együttlét akár csak szóba is kerül
• egyáltalán nem fantáziálgat

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Bármikor, amikor aggasztónak érzi a nő a csekély libidóját és félti a kapcsolatát. A megoldás sok esetben olyan egyszerű is lehet, mint egy gyógyszer lecserélése, amit cukorbetegségre vagy akár magas vérnyomásra szed. Egy-egy korábbi feldolgozatlan trauma – ami tudat alatt visszatart – feldolgozása megfelelő szakember segítségével is csodákra képes.

Kiváltó körülmények

A testi együttlét iránti vágy számos olyan összetett kölcsönhatáson alapul, amelyek befolyásolják az intimitást, beleértve a fizikai és érzelmi jólétet, a tapasztalatokat, a hiedelmeket, az életmódot és a jelenlegi kapcsolat minőségét. Ha problémát tapasztalsz bármelyik területen, az hatással van/lesz a szerelmi életedre.

1 Libidócsökkenés nőknél – fizikai okok

A betegségek, a fizikai változások és a gyógyszerek széles köre okozhat csökkent nemi vágyat. Ezek lehetnek:

• fájdalmas együttlét
• orgazmus hiánya
• ízületi gyulladás, rákos megbetegedés, cukorbetegség, magas vérnyomás, neurológiai betegségek
• antidepresszánsok szedése
• mellműtét, vagy nőgyógyászati betegségek és/vagy műtétek
• fáradtság és kimerültség

A libidócsökkenés nőknél gyakran az életmódbéli szokásokhoz is köthetők. Egy pohár bor például feldobhatja a hangulatot, de a túl sok alkohol teljesen lelohaszthatja a vágyat. Ugyan ez vonatkozik a dohányzásra vagy más ajzószerek használatára is.

Jó dolog a bulizás, de ha a kiegyensúlyozott és harmonikus együttlét rovására megy, akkor már nem tűnik olyan vonzónak. Persze nem azt mondjuk, hogy ne szórakozz. Sőt! Arra biztatunk, hogy érezzétek jól magatokat, szórakozzatok, tegyétek élvezetessé az életeteket pikáns pillanatokkal! A Hátsó Gondolatok felnőtt társasjátékkal garantáltan fel tudjátok ’paprikázi’ a hangulatot, ami jó hatással lehet a hölgy fantáziájának felkorbácsolására.

Hátsó Gondolatok társasjáték - Rossz az, aki rosszra gondol. A sikamlós találós kérdések játéka. Bohema Games társasjátékok
Hátsó Gondolatok társasjáték

2 Hormonváltozások

A hormonszint változása kikerülhetetlenül megváltoztathatja a nők libidóját.

A változókorban az ösztrogénszint folyamatosan csökken. Bár sok nő a menopauza után is lelkes az intim együttlétek iránt, egyeseknél ez olyan fájdalommal jár fizikai változásokat okozhat, ami kényelmetlenné teszi számukra az együttlétet, ami egyenes út a libidó csökkenéséhez. A terhesség, a szülés és a szoptatás szintén egy komoly libidó hullámvölgybe löki a nőket. A fáradtság, a testkép megváltozása és az újszülött gondozásával járó nyomás nincs jó hatással a libidóra. Ez utóbbiban viszont az a jó, hogy nem tart örökké.

3 Pszichológiai előzmények

Egy nő lelkiállapota szintén hatással lehet a vágyára. Az alacsony libidónak számos pszichológiai oka van, többek között:

• mentális egészségügyi problémák, például szorongás vagy depresszió
• stressz, például pénzügyi vagy munkahelyi problémák
• rossz testkép
• kevés önbizalom
•  zaklatás
• korábbi negatív szexuális tapasztalatok

4 Párkapcsolati problémák

Sok nő számára az érzelmi közelség az intimitás elengedhetetlen előjátéka. Tehát az alacsony libidó egyik gyakori oka a párkapcsolati problémákra vezethető vissza. A vágy csökkenése gyakran olyan dolgok eredménye, mint a:

• a partnerrel való kapcsolat és kommunikáció hiánya
• megoldatlan konfliktusok vagy veszekedések
• az intim igények és preferenciák rossz kommunikációja
• bizalmi kérdések

Szerencsés nő vagy, ha semmilyen betegséged sincs, hiszen az egészség visszaszerzése sokkalta nagyobb feladat, mint a vágy felélesztése. Ha csak átmeneti érzelmi vagy életmódbeli problémád van, vedd elő az egyik legősibb gyógymódot, a humort. Ha nem is oldja meg a nehézségeket, ellazít, boldogsághormonokat szabadít fel és felélesztheti a libidódat, aminek a párod is ujjongani fog.

Kezd kis lépésben, játékosan! A Hátsó Gondolatok társasjáték nem csak érzelmileg és a kommunikáció szintjén visz közelebb a partneredhez, de kétértelmű feladványaival akarva-akaratlanul abba az irányba visz el, ami beteljesítheti a boldogságod.

Nézz bele a játék dobozába, szerezd be, és játszva ’dolgozz’ az élménydús társas életedért!

Kapcsolódó cikkek