közös nevetés

Közös nevetés: elmélyíti a kapcsolatokat

Egy kutatás szerint a közös nevetés által az emberek jobban kötődnek egymáshoz.

Te hányszor nevetsz egy nap? Gondoltad volna, hogy a felnőttek átlagosan 17-szer nevetnek naponta: Ez pedig jó hír, mert a nevetés egészséges. Ez egy olyan tény, amin egyesek sokat elmélkednek, másoknak pedig eszükbe sem jut. De amikor ráébredünk, milyen felszabadító érzés a nevetés, akkor egyszerre észrevesszük a boldogság kis morzsáit a mindennapokban.

A közös nevetés a kapcsolatokról szól

Akár egy televíziós műsoron nevetsz, akár egy poénos képen a közösségi oldalad hírfalán, egy pillanatra megkönnyebbültnek érezheted magad. A nevetés ugyanis a tudatalattid üzenete arról, hogy biztonságban vagy. Amikor pedig közösen nevetünk másokkal, hirtelen megszűnik a bennünk felgyülemlett szorongás. Úgy érezhetjük, hogy jó helyen vagyunk.

A kutatók arra jöttek rá, hogy a közös nevetés során agy agyunk ellazul. Ennek köszönhetően jobb lesz az asszociációs készségünk és végül ez a kreativitás felszabadulásához vezet. Azt találták, hogy ha stand-up comedy-t mutatnak az embereknek komolyabb fejtörők megfejtése előtt, az akár 20 %-kal is javíthat a problémamegoldó képességen.

Robert R. Provine, idegtudós és a Marylandi Egyetem pszichológia professzora a Laughter: A Scientific Investigation című könyvében ezt írta: „A nevetés alapvető emberi szociális jel. A nevetés a kapcsolatokról szól.”

A közös nevetés társadalmi és kapcsolati előnyei

A humor és a játékos kommunikáció erősíti kapcsolatainkat azáltal, hogy pozitív érzéseket vált ki és erősíti az érzelmi kapcsolatokat. Amikor közösen nevetünk, pozitív kötelék jön létre. Ez a kötelék pedig erős pufferként működik a stressz, a nézeteltérések és a csalódás ellen.

Másokkal együtt nevetni erősebb, mint egyedül

A közös nevetés az egyik leghatékonyabb eszköz a kapcsolatok izgalmas ápolására. Minden érzelmi megosztás erős és tartós kapcsolati kötelékeket épít ki, de a nevetés és a játék megosztása örömet, vitalitást és rugalmasságot is ad. A humor pedig egy erőteljes és hatékony módja a harag, nézeteltérések és a sérelmek gyógyításának.

A humor egyesíti az embereket a nehéz időkben.

Ha több humort és játékot iktatunk be a mindennapi interakcióinkba, az javíthatja a párkapcsolatunkat, a baráti és családi viszonyainkat, de még a munkahelyi hangulatunkat is. A nevetés segít spontánabbnak lenni, kizökkent a problémáinkból és felszabadítja a gátlásokat. A humor által felszínre kerülnek a valódi érzelmek és könnyebben tudunk ezáltal egymáshoz kapcsolódni.

buliszerviz társasjáték

 

A Buliszerviz felnőtt társasjáték minden társaságban a tetőfokára hágja a hangulatot. Hangulatfokozó kártyái szórakoztató és vicces feladványokkal megalapozzák a jókedvet. De ha bedobjátok a bevállalós kártyákat, akkor garantáltan sírni fogtok a nevetéstől.

 

Ha úgy érzed, keveset nevetsz, akkor mutatunk pár tippet, hogyan dobd fel a hangulatod és érezd jól magad.

  • Nézz meg egy vígjátékot.
  • Kövess be humoros oldalakat.
  • Tölts több időt humoros emberek társaságában.
  • Tarts egy játék estet a barátaiddal vagy a családtagjaiddal.
  • Csinálj valami hülyeséget.
  • Keríts időt szórakoztató tevékenységekre.

Elengedhetetlen, hogy ne múljon el egy napod sem nevetés nélkül, mert minél többet nevetsz – különösen másokkal együtt -, annál boldogabb leszel.

Nézz bele a Buliszerviz kártyáiba, és szerezd be a legviccesebb partiindító játékodat!

Kapcsolódó cikkek