A komfortzóna, és ami azon túl van

A komfortzóna, és ami azon túl van

Itt az ideje, hogy alaposabban megvizsgáljuk: mi fán terem a komfortzóna, és hogyan lehet felkészülni mindarra, ami a határain túl vár ránk! Vizsgáljuk meg együtt azt is, miért is olyan aktuális téma ez, majd mielőtt túlságosan komor vizekre eveznénk, közelítsük meg játékos formában is!

Tarts velem, ez egy nagyon izgalmas témakör! Csináltam egy tartalomjegyzéket is, hogy lásd, mi minden vár ránk!

I. A komfortzóna
1. Mi a komfortzóna?
2. Mi van a komfortzónán túl?
3. Ne ijedj meg az érzéseidtől!

II. Aktuális téma a komfortzóna határainak feszegetése
1. Katasztrófafilmek
2. Szabadulószobák
3. Elidegenedés a természettől – Visszatérés a természethez

III. A komfortzóna elhagyása játékos formában
1. A megérzések és az ösztönök működése, a túlélésért vívott harc, avagy a Túlélők Viadala
2. Vicces társasjáték felnőtteknek a tabutémák kezeléséhez
3. A gátlások feloldása

 

I. A komfortzóna

Biztosan Te is gyakran találkozol az alábbi mondatokkal:

 • Nekem ez nem komfortos.
 • Ez kívül esik a komfortzónámon.
 • Szeretném magam komfortosan érezni.

 

A komfort egy idegen eredetű szó, leginkább kényelmet, a latinból átvett zóna szó pedig területet jelent. Tehát mikor valaki a komfortzónáját emlegeti, lényegében arról a területről beszél, ahol kényelemben érzi magát. 

 

1. Mi a komfortzóna?

Természetesen a komfortzónát nem csak szó szerint lehet értelmezni, hanem átvitt értelemben is. Sőt, az esetek többségében inkább így, elvont fogalomként használjuk.

Már csak azért is igaz ez, mert a kifejezést megalkotó Judith Bardwick is egy olyan viselkedési állapotnak írta le, amelyben

 

az adott személy szorongásmentesen érzi magát, és nem kell kockázatot vállalni, vagy felülírni megszokott működését.

 

Képzeld el, hogy a hálószobába belépve azt látod, hogy egy hatalmas pók mászik az ágyon. Mit teszel?

 • Felveszed a pókkal harcot, azaz megpróbálod leütni vagy valahogy kitenni az ablakon.
 • Kimenekülsz a szobából, és esetleg szólsz valakinek, aki nem fél a pókoktól, hogy csináljon valamit.
 • Lefagysz, földbe gyökerezik a lábad, és csak meredten bámulod a nyolclábút.

Ugye, hogy mind a három forgatókönyv elképzelhető? (Vagy legalábbis minden lehetőséghez tudod társítani valamelyik ismerősöd, aki valószínűleg úgy cselekedne.)

 

Ez nem véletlen!

 

Alapvetően az ember úgy van programozva, hogy egy szorongást kiváltó ingerre háromféleképpen tud reagálni:

 • felveszi a harcot az adott kihívással
 • megpróbál menekülni
 • teljesen lefagy és megbénul.

 

Ez ugyanúgy igaz, ha váratlan esemény történik, ha stresszes munkahelyi feladatot kell megoldani, ha kiszámíthatatlan emberrel hoz össze a sors…és így tovább, a sor a végtelenségig folytatható. Ami közös mindezekben a szituációkban, az az, hogy a komfortzónán kívül helyezkednek el

A komfortzóna tehát határokat jelöl ki. Ami megnyugtató, kényelmes, jól ismert (legyen az hely, cselekvés vagy épp egy ember), az a határon belül, a komfortzónában helyezkedik el. Ezen a területen azt érzed, a kezedben tudod tartani a gyeplőt, minden kiszámíthatóan történik, és nem vagy sérülékeny.

Minden embernek más és más jelenti a komfortzónát. Ami Nekem szorongást okoz, az lehet, hogy Neked mindennapos rutin. 

Kétségtelenül idilli állapot a komfortzónában lenni, mégsem feltétlenül jó, ha megragadsz ott. És nem csak azért, mert egy idő után unalmassá válhat!

 

2. Mi van a komfortzónán túl? 

Alighanem azt a mondatot is sokszor hallottad már, hogy

 

Lépj ki a komfortzónádból!

 

Felmerülhet benned a kérdés: Mégis miért lépjek ki onnan, ahol jól érzed magam? 

Aki huzamosabb ideig a megszokott komfortzónájában marad, azt előbb-utóbb semmi sem fogja arra ösztökélni, hogy fejlődjön, változzon. A komfortzónán kívül helyezkedik el ugyanis a tanulási zóna.

A komfortzóna és a tanulási zóna között meghúzható egy határ. Ez a határ választja el egymástól a megszokottat és a felfedezetlen-t, a rutint és a fejlődést. Éppen ezért nem olyan egyszerű kilépni a komfortzónából: a határon túl már nem működnek a szokásos mechanizmusok, kívül esik a korlátokon. 

A határt azért is fontos külön megemlíteni, mert ez az a pont, ahol kulcsfontosságú lesz az, hogy hogyan reagálsz. Ahogy az imént kifejtettem, több forgatókönyv is elképzelhető. A reakciódon fog múlni, hogy át tudsz-e lépni a lehetőségekkel teli tanulási zónába.

A tanulási zóna attól válik a fejlődés színterévé, hogy megismertet újfajta helyzetekkel, szituációkkal, és egyfajta kísérletezésre sarkall. Ahogyan igyekszel megtalálni a viszonyod azokkal az élményekkel, amelyek ilyenkor érnek, olyan tapasztalatokat gyűjtesz, melyek a fejlődésedet szolgálják. Természetesen ez energiaigényes és koncentrációt, tudatosságot igénylő folyamat, de ha sikerrel jársz, az nagyon sokat hozzátesz a személyiségedhez.

 

3. Ne ijedj meg az érzéseidtől!

A komfortzóna határai tehát nem merevek, ezért bármennyire is csábító a kényelmes biztonságban maradni, érdemes törekedned a fejlődésre, s így komfortzónád bővítésére.

A félreértések elkerülése végett nem árt tisztázni, hogy az izgalom, a félelem, vagy épp a kezdeti bizonytalanság természetes velejárói a komfortzóna elhagyásának. 

 

Nem kell megijedned az érzéseidtől, de ne hagyd azt sem, hogy megbéklyózzanak! 

 

Rengeteget segíthet, ha meg tudod figyelni, hogy pontosan mit érzel, és hogy mi váltotta ki azt az érzést! Például, ha sikerül rájönnöd, hogy egy adott helyzetnek melyik az a konkrét eleme, amitől görcsbe rándul a gyomrod, sokkal tisztábban fogod látni, hogy milyen változásra lehet szükség.

Ezt az önmegfigyelést remekül kamatoztathatod a komfortzónában is. Ha azt érzed, hogy valami a tökéletes kényelem és kiegyensúlyozottság útjába áll, az komoly erőt adhat ahhoz, hogy változtass. Ebben az esetben lényegében meg is fordul az egész folyamat: rádöbbensz, hogy inkább diszkomfortos az a helyzet, amiben éppen vagy, ezért át is lépsz a tanulási zónába, és így veszed az irányt a komfortzóna felé. 

Lehet, hogy így lépsz az önmegvalósítás útjára, felismered a lehetőségeidet, vagy akár sokkal hatékonyabbá, eredményesebbé válsz.

Arra biztatlak, tehát, hogy bátran lépj ki a komfortzónádból, és ne ijedj meg a saját érzéseidtől!

Könnyen lehet, hogy nem Tőlem hallod először ezt a tanácsot. Mostanában nagyon népszerű ez a téma. Hozok is néhány példát arra, hogy mennyi minden szól a komfortzóna határainak feszegetéséről!

 

II. Aktuális téma a komfortzóna határainak feszegetése

Számos olyan eseménnyel találkoztunk az elmúlt években, évtizedekben, amelyek kicsit mindenkit, így Téged és engem is kibillentettek a komfortzónából. Akár azért, mert közvetlenül vagy közvetve érintett minket, akár azért, mert beleképzeltük magunkat azoknak a helyzetébe, akik közelről átéltek valami olyasmit, amire nem lehet felkészülni.

Ilyen események a különböző terrorcselekmények, a pusztító természeti katasztrófák, de akár a koronavírus járvány is. 

Kétségtelen, hogy ezek az események nem éppen olyan helyzeteket teremtettek, amelyekért hálásak vagyunk. Arra mégis rávilágítanak, hogy 

 

a komfortzóna elhagyása több annál, hogy önként a fejlődés vagy a változás útjára lépünk. 

 

Kerülhetünk úgy is a komfortzónán kívüli területre, hogy eszünk ágában nem volt elhagyni a megszokott kényelmet.

Ettől függetlenül ugyanúgy igaz az ilyen szélsőséges helyzetekben is mindaz, amit korábban elmondtunk a komfortzónáról, és arról, ami a határain túl van. Az ember megpróbál valamilyen módon reagálni. 

Nagyon aktuális téma az ezekben a szélsőséges helyzetekben megmutatkozó emberi reakciók megfigyelése. Nem véletlen, hogy a filmekből is visszaköszönnek ránk.

 

1. Katasztrófafilmek

Valós eseményeket feldolgozó és fiktív katasztrófafilmek tömkelegéből választhatnak a téma rajongói. Kis túlzással minden évben megjelenik egy újabb nagysikerű alkotás: 2019-ben a Csernobil című minisorozat, 2020-ban a Greenland, 2021-ben a Ne nézz fel!, 2022-ben pedig a Moonfall járta körül az emberi élet esendőségének témáját.

De vajon mitől olyan népszerűek ezek a művek? Miért ülteti le emberek millióit a képernyő elé egy olyan sztori, ami a megszokott világunk pusztulásáról szól? Miért van az, hogy a katasztrófafilmek iránti igény töretlennek látszik?

Ezek a filmek félelmeinket és kétségeinket mutatják meg. A valós eseményeken alapuló katasztrófafilmek például pontosan a valóban megtörtént eseményekben rejlő erőt használják ki. Szóljon a film akár egy atomkatasztrófáról vagy egy halálos vírusról, képes megszólítani minket, hiszen átérezzük, hogy tulajdonképpen csak egy hajszál választ el minket attól, hogy olyan helyzetbe kerüljünk, mint a film főszereplői.

Persze, ha jobban belegondolunk, tudjuk, hogy ezeknek a filmeknek a főszereplői valójában különleges figurák, akik olyan helyzetbe kerülnek a tragikus körülmények közepette, amilyen helyzetbe mi valószínűleg nem lennénk hasonló esetben. De kissé ellentmondásos módon, ez is hozzátartozik a varázshoz! Mivel mára szinte egyezményesen belenyugodtunk, hogy a politikai vezetők és a hatalommal, befolyással bíró emberek nem fogják rendbe hozni a dolgokat, el akarjuk hinni, hogy egy átlagos ember lehet erre képes.

 

Másfelől: az ember természetéből fakad, hogy paradox módon megnyugtatja, ha az aggodalmait viszont látja egy filmben. Egyrészt, mert tudatosítani tudja, hogy szerencsére csak egy műalkotás keretein belül látja megvalósulni azt, amitől tart. Másrészt, mert nem érzi magát egyedül, hiszen látja, hogy másokat is foglalkoztat a téma, másoknak is hasonló félelmei vannak. Akár a környezeti problémák, akár egy közelben zajló háború kelt szorongást valakiben, hálás lesz, ha látja, hogy nincs ezzel egyedül.

Nem feledkezhetünk meg a látványról sem, amit egy katasztrófafilm nyújt. Robbanások, látványos pusztulás, lepusztult városképek. Ezek mind olyan elemek, amelyekkel szerencsés esetben a való életben sohasem találkozunk, ezért az emberi kíváncsiság arra ösztökél, hogy nézzük meg, milyen is ez. 

világvége
Robbanások, látványos pusztulás, lepusztult városképek: Ezek mind olyan elemek, amelyekkel szerencsés esetben a való életben sohasem találkozunk, ezért az emberi kíváncsiság arra ösztökél, hogy nézzük meg, milyen is ez.

2. Szabadulószobák

Gyakran hallani ebben a kontextusban az adrenalinról. Az adrenalin nem más, mint az a hormon, amelyik készenléti állapotba állítja a testet egyik pillanatról, a másikra. Hatására fokozott izommunka zajlik: nő az erekben keringő vér mennyisége és a szívösszehúzódások ereje. Nem tévedés tehát azt állítani, hogy bizonyos stresszhelyzetekre adrenalin-lökettel reagál a szervezet.

Nincs ez másképp a virágkorukat élő szabadulószobákban sem, ahol a játékosoknak egy bezárt szobából kell kiszabadulni egy meghatározott időn belül, a berendezés és a tárgyak elemeiben rejlő rejtvény megfejtésével.

Ez kétségtelenül egy egyedi, kihívásokkal teli élmény. Amennyire izgalmas, annyira frusztráló is lehet, adott esetben. De éppen ettől alkalmas arra, hogy feszegesd a határaid, és megtanulj helytállni a komfortzónádon kívül is, szellemi és fizikai munkát végezve. A kijutás felszabadító érzésével pedig rögtön a jutalom és az eredményesség élménye is társul a sikeres megküzdéshez.

 

3. Elidegenedés a természettől – Visszatérés a természethez

Valljuk be, sokunk számára a természetben töltött huzamosabb idő is a komfortzónán kívül esik. Nincs ebben semmi szégyellnivaló, elvégre nincs ennek más oka, minthogy megszoktuk a kényelmet jelentő körülményeket.

Ám ettől függetlenül, érdemes megpróbálni kicsit visszatalálni az anyatermészethez! Ha Neked ez nem jelent akadályt, mert túrázós-sátrazós karakter vagy, akkor igyekezz rávenni minél több ismerősödet, rokonodat, hogy legközelebb tartson veled! Ha pedig éppen Te vagy az, akit rá kell venni ilyesmire, akkor biztosan találsz a környezetedben valakit, akihez társulhatsz majd! Egyre többen keresik a módját annak, hogy közel kerüljenek a természethez.

Ez azért is megsüvegelendő trend, mert egyre inkább elidegenedünk a természettől. Egyre kevésbé érezzük át a minket körülvevő természeti jelenségek ritmusát, jelentőségét. Csökken a nemzeti parkok látogatottsága, a felnövekvő generációk túlnyomó többségének nincs közvetlen élménye az állatokkal és a növényekkel. Egy rajzverseny résztvevőinek 30%-a lila tehenet rajzolt, és egyes források szerint egyre több gyerek él abban a tudatban, hogy a kacsák sárgák.

Holott emberi ösztön, hogy vonzódunk a természethez, arról nem is beszélve, hogy a természetben töltött idő a mentális egészségnek is különösen jót tesz. Tanulás és hozzáállás kérdése csak, hogy a természetben töltött időből is profitálni tudjunk. Megéri elhagyni ennek érdekében a komfortzónát, mert pótolhatatlan élménytől fosztjuk meg magunkat, ha vonakodunk visszatalálni a természethez!

 

III. A komfortzóna elhagyása játékos formában

Minden apró lépés számít, nem kell feltétlen rögtön beszaladni az erdő közepére, ha tudod, hogy a komfortzónádon kívül érzed magad a természet lágy ölén. Szép lassan is felkészítheted magadra azokra a helyzetekre, amelyek stresszt váltanak ki belőled.

Egy-egy katasztrófafilm megnézése, a szabadulószobák látogatása, és a természetben töltött minél több idő jó gyakorlatok, de itt még nem ér véget a lista!

 

1. A megérzések és az ösztönök működése, a túlélésért vívott harc, avagy a Túlélők Viadala

Vannak társasjátékok, melyek szintén jól treníroznak a nem mindennapi helyzetekre. Különösen igaz ez azokra a játékokra, melyek mechnikája hozzájárul ahhoz, hogy átéld az adott szituációt. Ezek azok a társasok, amelyekben egy konkrét karakter bőrébe bújva helyezkedhetsz bele egy szerepbe a kaland erejéig.

A Túlélők Viadala társasjáték erre is rátesz egy lapáttal, hiszen a játékban egyenesen a túlélés a tét: katasztrófahelyzetekben kell helytállni. Lehet ez egy kisebb katasztrófa is (több napig tartó téli áramszünet), de akár egy komolyabb is (dzsungelbe lezuhanó repülőgép), hogy az apokaliptikus zombitámadást ne is említsük. Egy szó, mint száz: igazi túlélős játék!

A Túlélők Viadala éppen azzal készít fel a komfortzóna elhagyására, hogy játékos formában bár, de pánikhelyzetet teremt. Segítségével valódi tét nélkül tudsz elsajátítani olyan készségeket, amelyek jól fognak jönni valódi vészhelyzetben vagy csak egy stresszes szituációban. Szert tehetsz egy kis leleményességre, könnyebben különbséget fogsz tenni a jó és a rossz megérzések között, felismerheted, hogy hová vezet, ha követed az ösztöneid. Ezáltal pedig jobban fogsz tudni bízni magadban!

Less bele ide kattintva a játékba, és ne habozz megrendelni, ha:

 • a Te fantáziádat is megmozgatja a túlélésért vívott harc
 • bízni akarsz a megérzéseidben és az ösztöneidben
 • készen akarsz állni arra, hogy bármikor elhagyd a komfortzónád.

 

A Túlélők Viadala éppen azzal készít fel a komfortzóna elhagyására, hogy játékos formában bár, de pánikhelyzetet teremt.
A Túlélők Viadala éppen azzal készít fel a komfortzóna elhagyására, hogy játékos formában bár, de pánikhelyzetet teremt.

2. Vicces társasjáték felnőtteknek a tabutémák kezeléséhez

Mielőtt elmerülnénk a nagyon végletes helyzetekben, tisztázzuk gyorsan, hogy már az könnyen kibillenthet bárkit a komfortzónájából, ha egy olyan témáról kell beszélnie, amire valamiért tabuként tekint. Lehet, hogy érzékeny vagy zavarba ejtő számodra valamiről beszélni, ezért rögtön nem érzed kényelmesen, ha szóba kerül. Vagy csak tudod, hogy egy bizonyos témát nem illik érinteni, ezért feszengsz, ha mégis beszélned kell róla.

Én most nem kerülgetem a forró kását, és felsorolok néhány olyan témát, amelyektől néha úgy félnek az emberek, mint a tűztől: pénz, vallás, halál, betegségek. Ugye, legalább az egyik olyan, amelyikkel kapcsolatban nem szívesen kapnál konkrét kérdést.

Mennyi megtakarított pénzed van? Mennyire fontos számodra a vallásod? Halt már meg közeli hozzátartozód? Milyen orvosi kezelésre jársz?

Ki szeret ilyen kérdésekre válaszolni? Ilyen kérdések hallatán könnyen idegesek leszünk, és megfogalmazódik bennünk, hogy mi köze hozzá a kérdezőnek

 

Sokszor még a párunkkal is nehezen beszélünk ilyesmiről. Pedig ha valakivel, vele tudnunk kell minden egyes témát érinteni. A humor és a játékosság a segítségedre lehet ebben!

A Páros Játszma társasjátékot pont erre találtuk ki! Keretet ad egymás igazán mély megismerésének, komoly és vicces kérdésekkel vezeti fel azokat a témákat, amelyekről nehéz beszélni. Előjöhetnek szunnyadó vágyak, álmok, vagy akár bosszantó apróságok is. A lényeg, hogy meg tudjatok nyílni egymás előtt!

És ha már a humort említettem! Biztosan Te is gyakran csöppensz olyan komikusan esetlen szituációba, amikor körbebeszéltek egy tabutémát, de még csak véletlenül sem nevezitek nevén a dolgokat. Amikor mindenki érti, miről van szó, anélkül, hogy elhangzana az, amiről szó van. 

Ha nem akarsz elpirulni ezekbe a helyzetekben, jobb ha acélozod kicsit az idegeid a Hátsó Gondolatok társasjátékkal! A játék tele van olyan feladványokkal, amelyek megfogalmazása könnyen zavarba hozhat. Nézd csak meg ide kattintva!

Ha ezen a játékon edződsz, teljes lelki nyugalommal fogod tudni kezelni, ha legközelebb valaki egy tabutémát próbál szalonképesen megközelíteni. Még akkor is, ha nem sikerül neki.

 

3. A gátlások feloldása

Mindannyian tudjuk, hogy a gátlások feloldása segít abban, hogy felszabadultabbak legyünk, hogy ne gyengítsen minket a félelem, hogy a komfortzónádon kívül is tudjunk érvényesülni. De hogyan lehet feloldani a gátlásokat?

Adja magát a válasz, hogy alkohollal. Ám én most nem a napi pálinka-bevitelre szeretnélek rábeszélni. Sőt, inkább szeretném ha látnád, hogy nem kell feltétlenül szeszes italt fogyasztani ahhoz, ellazulj. A jó értelemben vett gátlástalanság más úton is elérhető. Ezen az úton tud Téged és a társaságod végigkísérni a Buliszerviz

A Buliszerviz helyzetkomikumokat termtve, a nyelvi humorra építve teremt fesztelen hangulatot. A játék segítségével ki lehet puhatolni, hogy kinek milyen a humora, hogy ki, mit tart viccesnek. Egy igazi party játék, amivel bármilyen baráti összejövetelt vagy házibulit be lehet indítani, mert mire a végére értek, valószínűleg már senki sem akarja majd visszafogni magát.

 

Próbáld ki a felnőtt társasjátékokat, és lépj ki a komfortzónádból a játékok biztonságos és izgalmas keretei között! 

Kattints ide, és lesd meg a kínálatot!

Kapcsolódó cikkek