kapcsolati trauma

Kapcsolati trauma: így befolyásolja a magánéleted

A kapcsolati trauma kifejezést sokan a fizikai bántalmazással hozzák összefüggésbe, holott az érzelmi sérülések ugyanolyan fájdalmasok lehetnek, mint egy nagy pofon.

Ha az érzelmi traumák megoldatlanok maradnak, azt érezheted, hogy nem vagy elég jó, összetörsz lelkileg, és ezt a mintát viszed tovább a következő kapcsolataidba. Ahhoz, hogy egészséges párkapcsolatod legyen, először is meg kell találnod a saját boldogságod és helyed a világban.

Vessünk tehát egy rövid pillantást a traumákra, azok okaira és tüneteire, majd arra, hogyan befolyásolhatják ezek a kapcsolataid!

Kapcsolati trauma: okok és hatások

Érzelmi sérülései mindenkinek vannak, amiket hosszú éveken vagy évtizedeken keresztül cipelünk magunkkal. Ezek származhatnak gyerekkori megverésekből, megszégyenítésből, attól, hogy veszélyben érezzük magunkat. Később egy munkahely vagy az első nagy szerelem elvesztéséből, egy közeli ismerős halálából vagy akár egy balesetből.

Akár gyermekkorban, akár felnőttkorban történik a trauma, az megváltoztatja az önmagaddal és a világoddal kapcsolatos tapasztalataid. Ha fiatal voltál, amikor a trauma bekövetkezett, valószínűleg több heged lesz, mert sebezhetőbb voltál és nem tudtad megvédeni magad.

Az elsődleges emberi ösztönünk arra irányul, hogy megvédjük magunkat, és ezt gyakran úgy tesszük, hogy elfojtjuk az érzéseinket és tagadásba menekülünk.

A feloldatlan trauma tünetei között szerepelhet többek között a függőséget okozó viselkedés, a konfliktuskezelés képtelensége, a szorongás, a zavartság, a depresszió vagy az, hogy értéktelennek érezzük magunkat. Ilyen lelki állapotban nem csoda, ha gyakran zátonyra futnak a kapcsolatok.

A trauma hatása a párkapcsolatokra

A feloldatlan sebekkel való együttélés és az ebből fakadó viselkedésmódok nyilvánvalóan nem segítik elő az egészséges és boldog intimitást. A magadba hordozott sebek nem gyógyulnak, hasonló helyzetekben bekapcsolnak a vörös lámpák és ezek könnyen megmérgezhetik az aktuális párkapcsolatodat. Ha például gyerekkorodban gyakran hagytak egyedül a szüleid, féltél és magányos voltál, ezek az érzések előjöhetnek, ha a párod mindennap este 8 után ér haza a munkából. Te pedig elhanyagoltnak és magányosnak érezheted magad emiatt.

A legtöbbe esetben a párod azért hajt, hogy jobb életetek legyen és a jó szándék vezeti, de te a késői hazaérkezést a gyerekkori sebeiden keresztül éled át. Ez pedig akarva akaratlanul súrlódásokhoz és félreértésekhez vezethet.

Hasonlóképp, ha te senkinek érzed magad a korábbi traumáid miatt, előfordulhat, hogy nem tudod megőrizni az értékeidet a párkapcsolatodban. Ami pedig nem értékes, az lecserélhető. Ez a csúf igazság.

Mit tehetsz a kapcsolati traumák feloldásáért?

Először is fontos tudnod, hogy a lelki gyógyuláshoz is idő kell. Nem kevés. Írd össze a téged ért traumákat és azt, hogy milyen hatással voltak, vannak rád. Ismerkedj meg önnyugtató technikákat és tudatosan old fel magadban a blokkokat. Beszélj a problémáidról azokkal, akik közel állnak hozzád, hogy megértsék a viselkedésed és a furcsa reakciódat.

Páros Játszma kártyák

Páros Játszma játszmázás nélkül

Tudjuk, hogy nem könnyű megosztani a problémákat, de ha elég nyitott és rugalmas vagy, akkor akár játékos formában is elmondhatod, mi nyomja a szíved. A Páros Játszma felnőtt társasjáték egy páros játékában található sztori kártyák segítségével olyan problémákra is fény derülhet, amik szó szerint megmenthetik a kapcsolatod és lehetőséget adna számodra a boldog életre.

Nézz bele a Páros Játszma egy páros játékmenetébe és nyílj meg párodnak, hogy tiszta lappal és harmonikusan indítsátok vagy éppenséggel folytathassátok a kapcsolatotokat!

 

Kapcsolódó cikkek