Játékos felnőtt

Játékos felnőtt: ezért érdemes időt szánnod a játékra

Vajon ciki gyerekesen viselkedni felnőttként, vagy jobb a játékos felnőtt szerepébe bújni és élvezni az életet? Írásunkban erre keressük a válaszokat.

Ha a játékra gondolsz, nagy valószínűséggel néhány gyerekkori emlék villan be a fejedbe: homokvár építése a játszótéren, Legozás vagy órákon át tartó játék a kedvenc Barbie babáddal. De emlékszel arra, mikor játszottál utoljára? Ha nem tudod felidézni az idejét, akkor épp itt az ideje, hogy lendületet adj a fizikai és a mentális egészségednek.

Játékos felnőtt – Miért jó felnőttként játszani?

A legnyilvánvalóbb haszon a fizikai aktivitással járó játékokból származik. Azok, akik gyakran mozognak (fociznak, teniszeznek, görkoriznak stb.) kevésbé vannak kitéve a szív-, és érrendszeri betegségeknek, erősebb a szívük és jobb a tüdőkapacitásuk. A mozgásos játék ráadásul csökkenti az úgynevezett stresszhormonok (kortizol, adrenalin) termelődését, és helyettük boldog endorfinokkal árasztja el a testet. A jó közérzet pedig felszabadultsággal ajándékoz meg és segít a minőségi pihenésben egy nehéz nap után.

A nevetés, ami a legtöbb játékos tevékenységből nem hiányozhat, ugyanezeket a boldogsághormonokat szabadítja fel. A közös nevetés elképesztő módon erősíti a kapcsolatokat és összekovácsolja az embereket akár a magánéletben, akár a munkában.

Az életkor előrehaladtával a játék (különösen a társas és csoportos játékok) boldogabbá tesz, távol tartja a depressziót, javítja a kognitív képességeket és csökkenti az életkorral kapcsolatos betegségek, például a demencia kialakulásának kockázatát.

Gyerekes vagy játékos hozzáállás?

Fontos kiemelni, hogy a játékos felnőtt nem jelent egyet a gyerekes viselkedéssel. A felnőttek játékosságát sokkal inkább a tevékenység mentális megközelítésével érdemes kezelni. Egy tevékenység játéknak minősül mindaddig, amíg játékos gondolkodásmódot alkalmazunk és természetesen szórakozunk közben. Sportolhatunk, lejátszhatunk egy mókás Buliszerviz társasjátékot a barátainkkal, vagy versenyt úszhatunk a strandon.

A játék önkéntes, és mindaddig, amíg azt érzed, hogy kényszer nélkül és örömmel csinálsz valamit, jól érzed magad. Boldognak, szabadnak, nyugodtnak lenni, érezni, hogy könnyedén repül az idő és nem nézed kényszeredetten az órád, azt jelenti, hogy játékmódban vagy.

A játéknak két fontos tényezője van. Először is pusztán élvezetből vagy a szórakozás kedvéért teszünk valamit. Másfelől a játék önmagában motiváló. Azaz saját akaratunkból csinálunk valamit anélkül, hogy bármilyen külső tényező ránk erőltetné.

Játékos felnőtt – Így építsd be a játékot az életedbe

Kijelölhetsz a barátaiddal egy fix napot, amikor közös programot szerveztek. Elmentek például egy kajak túrára, vagy egy fergeteges Buliszerviz társasjáték partit tartotok valamelyikőtök otthonában.
Beiktathatod a mindennapjaidba a reggeli futást, lefekvés előtt megoldhatsz pár keresztrejtvényt, vagy énekelhetsz és táncolhatsz a zuhany alatt vagy akár főzés közben. A lényeg, hogy érezd jól magad.

Buliszerviz játéktábla

Szeretitek a mókás helyzeteket? A társaság sosem unja meg a társasjátékokat? Nézz bele a Buliszerviz társasjáték dobozába, szerezd be, és csapjatok egy fergeteges partyt már a következő hétvégén!

Kapcsolódó cikkek