férfi agy

Hogyan működik a férfi agy?

Nem tudod rávenni a párod, hogy figyeljen rád? Ne a neveltetését vagy a TV-t hibáztasd: a férfi agy másképp van bekötve.

 

Nézzünk meg egy hétköznapi szituációt, hogy megértsd a lényeget.

 

Tegyük fel, hogy egy hosszú és fárasztó nap után hazaértek. Fáradtak és feszültek vagytok. Te, mint nő, beszélgetni szeretnél a pároddal egy munkahelyi problémádról, de neki egyetlen vágya az, hogy kiterülhessen a kanapén és bámuljon a semmibe vagy a TV-re. Ha mégis sikerül felhívni magadra a figyelmet, akkor egy férfi többnyire azzal rendezi le a dolgot, hogy elmondja, mit kellett volna csinálnod.

 

De te lehet, hogy csak arra vágytál, hogy figyeljen rád, meghallgasson és nyugodt körülmények között elmondhasd, milyen érzelmi vihar van benned. A kioktató férfi válasz persze kinyitja a bicskát a női zsebben és ebből parttalan vita kerekedhet.

 

Amit a legtöbb nő érez a férfi agy „érzelemmentességéből”

 

A fenti jelenet valószínűleg sok nő számára ismerősnek tűnhet és folyton olyanokon agyalnak, hogy:

 

„Vajon miért nem hallgat meg soha?

„Miért nem emlékszik arra, amiket mondtam neki?”

 

A kutatások erre is találtak választ. A férfiak nem csak makacsok, és viselkedésük nem csak a neveltetésükön múlik. A fejlődő magzati agyat elárasztó hormonok (férfiaknál főként a tesztoszteron, nőknél az ösztrogén) felfutása jelentős eltérésekhez vezet az agy fejlődésében és az idegi kapcsolatokban.

 

A képalkotó technikák választ adnak a férfi agy működésére

 

Az agyi képalkotó technológiák, például a mágneses rezonancia képalkotás (MRI) és a pozitronemissziós tomográfia (PET) kimutatják a férfi és a női agy közötti különbségeket.

 

A tipikusan férfi agy például sokkal nagyobb agyterületet szentel a térbeli készségeknek – például a mechanikai tervezésnek, a fizikai tárgyak használatának és az absztrakciónak. Emiatt a férfi agynak általában kevesebb területe van a szóhasználatra és a szóalkotásra.

 

Számos más különbség is van, és ezek némelyike nem csupán szerkezeti, hanem kémiai jellegű is. A férfi agy általában kevesebbet termel két erős vegyi anyagból, a szerotoninból és az oxitocinból, mint a női agy. A szerotonin hajlamos megnyugtatni bennünket, míg az oxitocin a kötődési viselkedéshez köthető.

 

Miért beszélnek tehát kevesebbet a férfiak?

 

Mivel a férfi agynak kisebb a verbális központja, nem tudják úgy felvenni a beszélgetés fonalát, mint a nők. Ezért  szeretik gyorsabban lezárni a beszélgetéseket.

 

Amikor tehát a nap végén elterül a kanapén a férfi kezében a távirányítóval, egyáltalán nem biztos, hogy szándékosan figyelmen kívül hagyja feleségét vagy barátnőjét. Ilyenkor a férfi agy nyugalmi állapotba kerül, mert csak így tud regenerálódni. Ahhoz, hogy újra magára találjon, így tudja kizónázni magát.

 

A probléma az, hogy míg a férfiak lecsendesedésre vágynak, a nőket elárasztó oxitocin kommunikációra és kötődésre vágyik, hogy regenerálódjon.

 

Egy nő akkor jár jól, ha hagyja “megérkezni” a férfit, mert csak újratöltve tud kommunikációs szinten kapcsolódni. Addig is érdemes egy barátnővel kiszellőztetni a dolgokat, ha nagyon ki akarnak jönni belőlünk.

 

Ahhoz, hogy a férfi figyelni tudjon, fontos a jó időzítés.

 

Mit tehetsz, hogy javíts az egymás közötti kommunikáción?

 

Képzeld el, hogy vége egy zsúfolt hétnek. Pénteken jól kipihenitek magatokat, sőt, még szombaton is adsz egy lehetőséget az ebéd utáni „szépítő alvásra”. Párod nyugodtan és mosolyogva tud már ilyenkor feléd fordulni. Ha nincs kedvetek a nyakatokba venni a várost, vegyétek elő a Páros Játszma felnőtt társasjátékot, és nyomjatok le egy kört az egy páros kártyákkal.

 

A játék során egymásra figyeltek, semmi sem vonja el a figyelmeteket egymásról. Olyan témák jöhetnek elő, amelyek segítségével jobban megismeritek egymás gondolatait, terveit, érzéseit. Egy ilyen egymásra hangolódás után sokkal könnyebb előhozakodni a téged nyomasztó dolgokkal.

 

Páros Játszma kártyák

 

Fontos azonban tisztában lenned azzal, hogy mit vársz a beszélgetéstől. Ha csak azt szeretnéd, hogy meghallgasson, mondd el előre. Ha a tanácsára is kíváncsi vagy, jelezd. A férfiaknak egyértelmű jelzéseket kell adni, hogy olyan reakciót kapj, amire vágysz.

 

Természetesen a férfi és a női agy megkülönböztetése nem fekete-fehér. Mindannyian ismerünk olyan férfiakat, akik jobban ki tudják fejezni az érzéseiket, mint a párjuk. És vannak olyan nők is, akik előbb elmennek egy gyökérkezelésre, minthogy az érzéseikről beszéljenek. Az agynak széles a spektruma, és nem csak egyféle férfi és egyfajta nő létezik.

 

Kíváncsi vagy, milyen a Páros Játszma egypáros játéka? Nézz bele a játékmenetbe!

Kapcsolódó cikkek