összehasonlítás

Az összehasonlítás előnyei és árnyoldala

A pszichológiai tanácsok közül talán az egyik leggyakoribb, hogy ne hasonlítsd magad másokhoz. Az összehasonlítás ugyanis szinte minden valaha volt kultúrában a kínzás egyik kiváló receptje volt.

Ha mégis ilyen ’rossz’ dolog az összehasonlítás, akkor mégis hogyan fejlődhetünk emellett?

Írásunkban most az összehasonlítás mögötti interperszonális okokat nézzük át. Miért tesszük, miért okozhat ennyi szenvedést és mit tehetünk ellene?

Miért hasonlítjuk magunkat másokhoz?

Az összehasonlítás természetes emberi ösztön és a közvéleménnyel ellentétben nem eleve rossz dolog. Valójában mindig ezt tesszük. Összevetjük jelenlegi helyzetünket azzal, ahonnan jöttünk, jelenlegi önmagunkat egykori énünkkel és ismerőseinkkel, tudásunkat és képességeinket összehasonlítjuk másokkal. Ezek mind jó dolgok.

Mert az összehasonlítások lehetővé teszik a növekedést és mert enélkül azt sem tudnánk, fejlődünk-e egyáltalán.

Az összehasonlítás erős motivátor

Az összehasonlítás segíthet abban is, hogy sikeresebbek legyünk, ha megfelelően hasznosítjuk őket. Például, ha tudod, hogy a barátodnak nagyobb háza van, mint neked, ez arra ösztönözhet, hogy keményebben dolgozz és több pénzt keress. Ha tudod, hogy valaki népszerűbb nálad, az motiválhat a szociális készségek fejlesztésére. Ha tudod, hogy egy munkatársad egy bizonyos feladatban jobb nálad, az motiválhat téged, hogy tanulj tőle (vagy mástól) és legközelebb jobb munkát végezz.

A ’méregetés’ egy visszacsatolási hurok

Ha tudod, hogy jobban csinálod, mint valaki más, az egyértelműen ösztönözhet arra, hogy továbbra is jól teljesíts. Ha tudod vagy sejted, hogy a munkahelyeden rosszabbul jössz ki, mint valaki más, akkor keményebben fogsz hajtani és fejleszted magad a bizonyítási vágy és az önbizalmad miatt. De ha tisztában vagy azzal, hogy jobb vagy másnál, akkor ez arra is ösztönözhet, hogy jobb még jobb teljesítményt hozz ki magadból.

Az összehasonlítás sötét oldala

Az összehasonlítás kétélű fegyver.

Egyfelől erőteljes motivációt jelenthetnek, de gyakran erős visszatartó erőt is attól, hogy valamit megtegyünk. Valójában a túl sok hasonlítgatás nem tesz jót a mentális egészségünknek hosszú távon.

Ha azokra az emberekre gondolsz, akiket valamiben jobbnak tartasz magadnál, gyakran eshetsz ebbe a csapdába.

Ránézel egy emberre és azt gondolhatod: „Én sosem fogom megcsinálni azt, amit ő”, vagy „soha nem leszek olyan jó, mint az a személy”, vagy „soha nem fogok eljutni arra a szintre”.

Ha így teszel, akkor egy fásult, irigy, egy helyben toporgó ember maradsz, de ha változtatsz a szemléletmódodon, akkor csodákra leszel képes. A fenti kifogások helyett gondolj inkább arra, „Hogyan juthatok el én is idáig?”, „Mit tehetek, hogy nekem is ilyen életem legyen?” stb.

A pozitív hozzáállás és az önbizalom erőt ad a fejlődéhez

Az összehasonlítás nagyon sokat árthat, ha elrettent valamitől.

Ha valamit élvezetből csinálsz és összehasonlítod magad mással, aki szerinted jobb nálad, akkor könnyen visszaléphetsz. Hogy miért? Egyszerűen azért, mert az ösztöneid azt súgják, hogy nem akarsz rosszabb lenni. Ez azért lesz neked rossz, mert olyan dolgoktól vághatod el magad, amik igazán örömet adnak és gyakorlatilag saját magad szabotálod.

Egy érzelmileg érett ember ehelyett megvizsgálja, hogyan lehet jobb, és azért fejleszti magát, hogy boldogabb legyen attól, amit élvez.

Páros Játszma Társasjáték játéktábla

Fejlődj játékosan

Logikátlan és irracionális, mégis leggyakrabban a barátainkhoz és a szeretteinkhez hasonlítgatjuk magunkat. Ha nem tudjuk helyén kezelni az ehhez fűzött érzéseinket, elveszíthetjük azokat, akik közel állnak a szívünkhöz.

De ha nem vagy hajlandó a büszkeséged miatt egyedül maradni és vesztesként elkönyvelni magad, tanulj és fejlődj együtt a barátiddal!

A Páros Játszma társasjáték többpáros játékában olyan feladatkártyák is vannak, amelyek segítségével könnyebben megnyílhattok egymásnak és őszintén beszélhettek a motivációitokról, a vágyaitokról és a céljaitokról is. A játék során és azt követően is használhatjátok a fenti pozitív példákat, hogy ne hátráltassátok magatokat! Összehasonlítás helyett inkább fejlődjetek közösen.

Nézz bele a Páros Játszma több páros kártyáiba! Szerintünk neked is tetszeni fog és a szórakozás mellett értéket ad a kapcsolataidnak is.

 

Kapcsolódó cikkek