Megérzés

Megérzés: segíthet jobb döntéseket hozni

Ösztön, megérzés, 6. érzék, zsigeri érzés: számos neve van annak a képességnek, amikor tudatos érvelés nélkül azonnal megértünk valamit.

Más szóval megérted a válaszokat és a megoldásokat, de nem vagy tisztában azzal, hogy pontosan miért és hogyan.

Az, aki a „big data” korában bízik az ösztöneiben, rosszul járhat. Egy adat vezérelt, realista világban általában elutasítják azokat, akik hisznek az intuícióikban és jó a szimatuk. Mert olyan misztikusnak tűnnek és ezért a megbízhatatlanság skarlátbetűjével béklyózzák meg

A megérzés felülírhatja az észérveket

Bár igaz, hogy az ösztöneink tévedhetnek, a tanulmányok azt sugallják, hogy a zsigeri érzések és az analitikus gondolkodás párosítása segít a jobb, gyorsabb és pontosabb döntések meghozatalában.

Ez különösen igaz, ha hajlamosak vagyunk túlgondolni a dolgokat, vagy ha nincs egyetlen egyértelmű „helyes” válasz a kérdéseinkre vagy a problémáinkra.

ÉRDEKESSÉG

Valójában a felső vezetők körében végzett felmérések azt mutatják, hogy a vezetők többsége kihasználja a megérzéseit és a korábban megszerzett tapasztalatokat egy válságkezelés során. Még az Egyesült Államok haditengerészete is dollármilliókat fektetett be a tengerészek és tengerészgyalogosok hatodik érzékének finomításába, pontosan azért, mert az intuíció felülírhatja az intellektust olyan nagy téttel járó helyzetekben, mint a csatatér.

A megérzés mögötti tudomány

A közhiedelem ellenére az intuíciónak mély neurológiai alapja van. A tudósok okkal nevezik a gyomrot „második agynak”. Tudtad például, hogy közel 100 millió neuronból álló hatalmas ideghálózat borítja az egész emésztőrendszert?

Ez több neuron, mint amennyi a gerincvelőben található, ami a bél hihetetlen ’feldolgozó’ képességére utal.

Ha intuitív módon közelítünk meg egy döntést, az agy a zsigereivel együtt dolgozik, hogy gyorsan felmérje az összes emléket, a múltbeli tapasztalatokat, a személyes szükségleteinket és preferenciáinkat. Mindezt azért teszi, hogy az adott kontextusnak megfelelően a legbölcsebb döntést hozza meg. Ily módon a megérzés az érzelmi és tapasztalati adatok egy formája.

Még ha nem is használod tudatosan az intuíciódat, valószínűleg minden nap megtapasztalod annak előnyeit. Mindenki tudja, milyen érzés egy gombóc a gyomrában, amikor egy döntést mérlegel. Ez az a zsiger, amely hangosan és tisztán beszél.

Ha például te egy vállalkozó vagy, és a havi jelentésed olvasod, a zűrös pontoknál szinte biztos, hogy összerándul a gyomrod, vagy egy nagyot dobban a szíved. Ilyenkor okos lépés megállni egy pillanatra és megvizsgálni az önmagunkban megkérdőjelezett dolgokat. Figyeld, hogy mit súgnak az ösztöneid!

Az intuíció segíthet a döntéshozatalban

A rendkívül intuitív embereknek erősebbek a megérzéseik, mint másoknak. Az üzleti életben mégsem használhatják ki a bennük rejlő potenciált. Holott ez a tulajdonság segít az információk és az összefüggések mélyebb megértésében, beleértve mások érzelmi világát is.

Az érzékeny emberek általában folyamatosan bővítik az ismereteiket a világról, magukról és a környezetükben lévő emberekről. A probléma azzal van, hogy ezt a készséget, vagy nevezzük erőnek, sokan leértékelik. Magukban és másokban is.

Ajánlott játékkörnyezet - Túlélők Viadala

A jó hír az, hogy a megérzés olyan, mint egy izom: tudatos gyakorlással megerősíthető.

A megérzést nem csak az üzleti világban, de életünk szinte minden területén kamatoztathatjuk. Figyelj, raktározd el a tapasztalataid mellé társuló érzéseket és vedd elő őket, amikor jelez a gyomrod.

A gyakorlást a játék szintjére is viheted. A Túlélők Viadala felnőtt társasjátékban három katasztrófahelyzetben tesztelheted a hatodik érzéked.

Vajon mit súgnak az ösztöneid? Derítsd ki a játékból!

Kapcsolódó cikkek