Éhezés

Éhezés: avagy hány napig bírja az ember étel és ital nélkül

Éhezés. Aktuális téma. Az elmúlt időszakban sokat láthattuk a „mind éhen halunk” felkiáltást a közösségi médiában. Tény, hogy eddig sem volt könnyű és még nehezebb időszak vár ránk, de vajon hány napig bírja az ember étlen és szomjan?

Írásunkban erre kapsz választ!

Éhezés: avagy hány napig bírja az ember étel és ital nélkül

A táplálék nélküli túlélés időtartamát első sorban olyan tényezők befolyásolják, mint a testsúly, a genetikai hajlam, az általános egészségügyi állapotunk, a nemünk és ami a legfontosabb, a hidratáltságunk.

Kivételek pedig mindig vannak

Az emberi szervezet hetekig (2-3 hét) képes táplálék nélkül túlélni, de a legtöbbünknek csak 2-4 napnyi esélye lenne víz nélkül.

Ezt a húsba vágó témát a tudomány nem kutatta le, mivel etikátlan lenne. Ezért a szakirodalom a vészhelyzetben vagy az önkéntes éhségsztrájkban lévő emberek túlélési statisztikáira tud csak hagyatkozni e téren.

Nos akkor tényleg mind meghalnánk pár nap után?

Alapvetően igen, de a történelemben voltak és biztosan lesznek is még kivételek. Például egy bebörtönzött osztrák férfi 18 napig élt víz nélkül, miután a cellájában ’felejtették’ (ez a leghosszabb a feljegyzett történelemben).

De a világszerte ismert, vékony testalkatú Mahatma Gandhi 74 éves korában túlélte a 21 napos éhségsztrájkot, miközben csak egy korty vizet engedett meg magának.

A politikai foglyok által az északkelet-írországi brit jelenlét elleni éhségsztrájkról szóló 1981-es jelentésekben pedig az olvasható, hogy 10 ember vesztette életét 46-73 napos teljes éhezés után.

Bár kevés információ áll rendelkezésünkre, feltételezhető, hogy az éhezési rekordot döntő embereknek nem kellett megvívniuk a természeti elemekkel és valószínűleg komolyabb mozgást sem végeztek.

Egy dzsungelben eltévedve, folyamatos menekülés közben nem tudva, mi mérgező és mi nem, az esélyeik valószínűleg jóval kisebbek lettek volna.

Hogyan hat az éhezés a szervezetre?

Nem kell azonban börtöncellába kerülni vagy sztrájkolni, hogy valaki éhezzen. Egy tartós és extrém helyzet vagy egy meggondolatlan fogyókúra is gyorsan veszélybe sodorhatja a szervezete.

Olvass tovább, mert ez az információ életet menthet!

Amikor megfosztanak az élelemtől, szervezeted az éhezés különböző szakaszain megy keresztül, mert nem kap a szervek működéséhez szükséges kalóriákat. Tehát kalória nélkül a szervezet más forrásokból pótolja az üzemanyagot.

Az élelemmegvonás elején a szervezet megpróbálja lebontani a szöveteket és felhasználni a tárolt tápanyagokat, hogy a lehető leghosszabb ideig életben maradjunk.

  • Az éhezés során a test először felhasználja a megmaradt glükózt. Az első néhány órában megcélozza a vérben lévő glükózt, más néven a vércukrot.
  • Ezt követően a glikogén – a májban lévő glükóz – után megy, ami körülbelül 24 órát vesz igénybe.
  • Ezután jön az elraktározott zsírok elégetése a ketózis nevű folyamaton keresztül. Ilyenkor indul be a látványos fogyás és az elszenvedő olyan éhezési tüneteket tapasztal, mint a szédülés, a ködös agy és a fáradtság.

Túlélők Viadala - Mit súg az ösztönöd?

Az éhezés gyorsan végzetes lehet

A szervezetnek napokig vagy akár hetekig is eltarthat a zsírraktárak kiürítése, attól függően, hogy mennyi van belőle. De ha a zsír elfogy, az egyetlen dolog, amit elégethet, az az izomzatban lévő fehérje (a szívizom is az).

Amint a szervezet elkezdi a fehérjét égetni, az egészség rohamos hanyatlásnak indul. Beindul a csontritkulás, csökken a csontsűrűség és végzetes esetben leállhatnak a különféle szervek (például a szív).

Ha tehát nem muszáj, ne éheztesd magad! Amennyiben viszont szeretnél megtanulni pár túlélő technikát, ne magadon kísérletezz, hanem sajátítsd el őket játékosan!

A Túlélők Viadala felnőtt társasjátékban 3 katasztrófa sztoriban próbálhatod ki túlélési ösztöneid és ismereteid, ráadásul olyan cserkész trükköket tanulhatsz meg, amelyek segítenek a legreménytelenebb helyzetekben is ételt vagy ivóvizet találni.

Nézz bele a Túlélők Viadala játékkártyáiba, hogy szórakoztató ízelítőt kapj a legjobb túlélő technikákról!

 

Kapcsolódó cikkek