A kommunikáció fontossága a párkapcsolatban

A kommunikáció fontossága a párkapcsolatban

Ha a kommunikáció fontossága a párkapcsolatban előnyt élvez, akkor a szerelem fenntartása hirtelen könnyűvé válik.

Gondolkodtál már azon, vajon miért annyira fontos a kommunikáció egy párkapcsolatban? Nos, ha egyszerűen szeretnénk fogalmazni, akkor azt mondanánk, hogy a beszélgetés átláthatóságot visz minden kapcsolatba. Hiszen ha tisztán látjuk a dolgokat, akkor sokkal könnyebb megérteni párunk gondolkodását és reakcióit. 

A kommunikációt úgy definiálják, mint az információ egyik emberről a másikra történő továbbítását. Számos módja van a kommunikációnak a körülöttünk lévő emberekkel, például; a személyes beszélgetés, a telefonálás, a chatelés, Skypolás, FaceTime-olás, és sorolhatnánk. Mivel az ember társas lény, alapigénye a kommunikáció. Szinte lehetetlen elképzelni, hogy az ember hosszú távon túlélje társasági élet vagy kommunikáció nélkül. Lelkileg és idegileg természetesen.

Ez vonatkozik két olyan emberre is, akik valamilyen formában érzelmi kapcsolatban vannak egymással, legyen szó házasságról, élettársi kapcsolatról, vagy akár az ismerkedés korai szakaszáról. Annak ellenére, hogy köztudottan a házasság jelképezi első sorban az egymás iránti felelősséget és elkötelezettséget, két ember sokféleképpen felelhet egymás életéért.

Amikor nincs vagy nagyon sekélyes kommunikáció van egy pár között, akkor könnyen beékelheti magát a kapcsolatba a bizonytalanság, a hitvesztés, a félreértések sorozata vagy az érzelmi elidegenedés, ami a kapcsolat végéhez is vezethet. Ha őszintén szeretsz, ne várd meg ezt!

A kommunikáció fontossága a párkapcsolatban

Egy kapcsolatot nem nehéz fenntartani, ha egészséges kommunikáció van a pár között. Amikor mindegyik fél tudja, hogy a másik hogyan gondolkodik és mit érez bizonyos dolgokkal kapcsolatban, nagyobb a nyitottság és a szabadság a kapcsolatban, ezáltal sokkal könnyebb a fenntartása is.

A kommunikáció az egyetlen eszköz, amellyel mélyebben megismerhetjük azt az embert, aki érdekel bennünket. Ha a kommunikáció fontossága a párkapcsolatban előnyt élvez, akkor a szerelem fenntartása hirtelen könnyűvé válik.

A különféle kommunikációs stílusok közül sokak szerint az asszertív vagy a nyitott stílusú a legegészségesebb. Amikor asszertív kommunikációról beszélünk, akkor tisztelet, biztonság és bizalom, igazi szeretet és pozitivitás érződik a kapcsolatban. A nyílt kommunikáció lehetővé teszi a kapcsolat iránti bizalom felépítését, ami viszont utat enged a szabad kommunikációnak.

 

Bizalomépítés

Az egészséges kapcsolat érdekében tehát fontos, hogy minél gyakrabban beszélgess a partnereddel.
Amikor randevúzni kezdesz valakivel, a kezdeti fázisban elönt a fizikai vonzalom, majd jön a rajongás, aztán az aggodalom, végül a felelősségtudat egymás iránt. Ahhoz, hogy elérd ezt a felelősségi szintet egy kapcsolatban, ki kell építeni a bizalom kötelékét, és el kell érni, hogy a másik higgyen benned.
Amikor bizalom van közted és a partnered között, nincs esélye a bizonytalanságnak. Mindenképp tegyétek fel egymásnak mindennap az olyan kérdéseket, mint „Milyen volt a napod?”, „Hogy érzed magad?”, „Tudnék valamiben segíteni” stb.

 

Egymás támogatása

A kommunikáció az egyik legbeszédesebb módja annak, hogy megmutasd partnerednek, hogy mellette állsz. Beszélj nyíltan a pároddal, és teremts mindig alkalmat arra, hogy ő is megoszthassa veled az érzéseit.
Minél nyíltabban beszéltek egymással, annál közelebb kerültök egymáshoz, megkönnyítve ezzel mind a jó, mind a rossz dolgok megosztását az életetekben.

 

Szeretet

A kommunikáció segítségével közelebb tudsz jutni a választottad szívéhez és szeretetéhez is.
Amikor szeretsz valakit, és szintet szeretnél lépni a kapcsolatban, különféle problémákkal találkozhatsz. Megeshet, hogy nem tudod megfelelően kifejezni magad, vagy nem beszélsz elég jól a másik fél szeretetnyelvén, de elvárod, hogy a partnered megértsen.

Ha párkapcsolatban élünk, természetes, hogy elvárunk néhány dolgot a társunktól, főként a szeretetét és a törődését. De csak a hatékony kommunikáció segíthet abban, hogy világossá tedd, mit vársz el a párkapcsolattól. Ha mindketten tudjátok és ismeritek egymás vágyait, akkor a szeretetteljes párkapcsolat fenntartása már nem okoz problémát.

 

Játékosság

Felnőttként hajlamosak vagyunk „túl” komolyan venni az életet, és sokszor belénk ragadnak olyan kamaszkori berögzülések is, mint például, hogy ciki a beszélgetés vagy az egymás közötti kommunikációs kitárulkozás. Aztán ne feledkezzünk meg a mindennapok szürke monotonitásáról se. Este fáradtan nem mindig van kedve a régóta együtt lévő pároknak beszélgetni.

Ha meg tudjátok tartani a gyermeki játékosságot magatokban, és bátran megélitek a mindennapjaitokban, akkor sosem fogjátok megunni egymást. Mindig találtok olyan témát, ami feledhetetlen élményekkel gazdagít benneteket, amik még jobban összekovácsolnak.

paros-jatszma-03

Bár a játszmázás nem a legjobb tanácsadó egy párkapcsolatban, a Páros Játszma felnőtt társasjáték nagy eséllyel az egyik kedvenc játékotok lehet. Ez a társas tulajdon képen egy párismereti vetélkedő, amit játszhattok közösen a barátaitokkal, de kettesben is. A játék során kiderül, mennyire ismeritek, vagy éppenséggel mennyire értitek félre egymást. Ki nem mondott konfliktusokat is felvethet, így lehetőséget teremt a tiszta és őszinte beszélgetésekre.

A társasjáték Egy páros játszma része különösen az ismerkedés korai szakaszában lehet hasznos, mert úgy lett kialakítva, hogy minél jobban megismerjétek egymást a pároddal. Válasszatok hozzá egy nyugodt estét, és készüljetek fel a komolyabb kérdéseket is feszegető beszélgetésre.

Szeretnéd te is játékossá tenni az őszinte beszélgetéseket? Nézz bele a Páros játszma társasjáték kártyáiba!

Kapcsolódó cikkek