A barátság szerepe

A barátság szerepe és hatása az életedben

A barátság szerepe fontos. A barátok az összetartozás érzését keltik bennünk, vidámságot és nevetést hoznak az életünkbe, segítséget és érzelmi támogatást nyújtanak, amikor szükségünk van rá.

És akár hiszed, akár nem, a barátság fontossága jóval túlmutat a jelenen. A legközelebbi barátaid akár még az életed alakulását is befolyásolják.

A barátság szerepe – 4 tény, hogy a barátaid hatással lehetnek a jövődre

1 Önértékelés

A barátok nagy hatással vannak arra, ahogyan gondolkodsz és érzel magaddal kapcsolatosan. Az, ahogyan a barátaid vélekednek rólad és bánnak veled, idővel erősen befolyásolják a saját magadról alkotott képedet. Még 1999-ben egy kutatócsoport meghatározta az úgynevezett Michelangelo-effektust.
Ez arra utal, hogy ha olyan partnerrel kötöd össze az életed, aki úgy lát téged, mint egy olyan személy, akivé szeretne válni, akkor a kapcsolat pozitív hatással lesz rád, mert segít jobban hasonlítani az ideális énedre.
Hasonló hatást várhatsz el a közeli barátaidtól is. A hamis barátok, akik nem bánnak veled jól, nagy eséllyel nem a legjobb énedet hozzák ki belőled hosszú távon. Éppen ezért okosan válassz partnert és barátokat is!

2 Életmód

A barátok bizonyítottan befolyásolják egymás személyes preferenciáit és életmódját. Amikor például a barátok zenét osztanak meg, vagy látják egymás ruháit és kiegészítőit, ízlésük súrolhatja egymást. Ez a hatás viszonylag triviálisnak tűnhet, de jelentős hatással lehet a későbbi énedre.
A baráti körünk befolyásolhatja a pénzköltésünk módját, például, hogy mennyit költünk és mennyit spórolunk meg. De hatással lehet arra is, hogy mivel töltjük az időnket: végtelen ivászatba folytjuk a bulizást vagy szórakoztató programokkal ütjük el a közös időt.
A barátaink továbbá befolyásolhatják az életmódunkat is, például az étkezési szokásainkat vagy a testmozgással kapcsolatos prioritásainkat. Ezek a szempontok közvetlenül hatással vannak az egészségünkre és boldogságunkra.

3 A barátság szerepe és hatása a felnőttkori barátságokra

A jelenkori barátságok befolyásolják a jövőbeli barátságok természetét is. Megeshet, ha új barátok felé nyitsz, egy régi barát hátat fordít neked, ami miatt a későbbiekben nehezebben fogsz egy lehetséges veszteségtől való félelem miatt új emberekkel barátkozni.
Az is gyakori, hogy ha a közeli barátid sokat pletykálkodnak, a későbbiekben kevésbé bízol majd meg másokban.
Tehát, bár a támogató barátok megtalálása és megtartása elengedhetetlen ahhoz, hogy boldogok legyünk, az is fontos, hogy megvédjük magunkat azoktól, akik mellett nem érezzük magunkat biztonságban, vagy végül el is árulnak.

4 Egészség

Egyes kutatások azt sugallják, hogy az erős közösségi hálózatok szorosan összefüggésbe hozhatók az egészségesebb és a hosszabb élettel. A sok baráttal és támogató családdal rendelkező emberek kevésbé stresszesek, fizikailag egészségesebbek, ezért a várhatóan nagyobb életkort érnek meg.
Tekintettel arra, hogy a barátságok sokféleképpen hatnak rád, fontos, hogy tudatosan válaszd ki a barátaid.

Buliszerviz

Ha támogató, erős baráti köröd van, akkor te egy igazán szerencsés embernek érezheted magad. Vigyázz rájuk, hogy ők is vigyázhassanak rád! Az élet persze nem csak egymás segítéséről szól, hanem az élet megéléséről és kiélvezéséről is, ami barátokkal az igazi.

Gyakran összejártok? Szeretitek új és izgalmas tevékenységekkel elütni az időt? Lételemetek a móka és a kacagás? Akkor a Buliszerviz kell nektek, ez nem vitás!

Nézz bele a partiindító felnőtt társasjáték menetébe, és a legközelebbi összejövetelen dőljön szét a ház a hajnalig tartó mulatozástól!

Kapcsolódó cikkek