Kommunikáció hiánya

Kommunikáció hiánya a párkapcsolatban – jelek, és megoldások

A kommunikáció hiánya a párkapcsolatokban szinte mindig feszült pillanatokat okoz. Írásunkban tippeket adunk, hogyan vedd észre a problémát, és arra, hogyan térjetek vissza az egészséges kerékvágásba.

Szerintünk abban egyetérthetünk, hogy minden kapcsolatban vannak viták és hevesebb összecsapások, de minden tartós kapcsolat kulcsa az erősebb kötelék kialakítása, ami kommunikáció nélkül elképzelhetetlen.

A kommunikáció fontos, mert erősíti a bizalmat és a kapcsolatot. Ahhoz, hogy partnerünkkel nyílt, őszinte és sérülékeny kapcsolatunk legyen, képesnek kell lennünk arra, hogy egészségesen kommunikáljunk még a nehéz pillanatokban is.

Függetlenül attól, hogy csak most kezdtek ismerkedni, vagy már évek óta együtt vagytok, az alábbi technikák segíthetnek a kommunikációs készségeitek fejlesztésében.

Kommunikáció hiánya a párkapcsolatban – jelek

Mielőtt a kommunikációs készségek fejlesztésébe vágnátok, fontos, hogy először azokat a területeket azonosítsátok, amik egy kis munkát igényelnek.

Íme néhány jel, amire érdemes odafigyelni:

1 Passzív agresszív viselkedés

A passzív agresszió egy olyan viselkedés, amikor a nyílt konfrontáció helyett rejtett módon fejezzük ki a haragunkat vagy a nemtetszésünket.

Ez így nézhet ki:

• arról viccelődni például, hogy a partnered mindig késik
• hallgatással büntetni
• megkérdőjelezni a másik döntését
• duzzogni, félrevonulni, lelépni pár napra

2 A dolgok szőnyeg alá seprése

A konfliktusok egyszerű elkerülése nem jó megoldás. Sőt, a problémák figyelmen kívül hagyása csak teret ad a nézeteltérések súlyosbításának. Ha elmaradnak a beszélgetések, elveszik az intimitás a kapcsolatból.

3 Agresszív beszédstílus

Ha valaki nyíltan védekezővé vagy ellenségessé válik, amikor társával beszél, az annak a jele, hogy kezd toxikussá válni a kapcsolat.

Az agresszív beszéd típusai:
• felemelt hang
• hibáztatás, kritizálás
• a beszélgetés uralása és/vagy irányítása

Kommunikáció hiánya – tippek a jobb kommunikációhoz

1 Az érzelmek feldolgozása

Mielőtt társaddal beszélni kezdenél egy számotokra felkavaró kérdésről, feltétlenül gondold át a saját érzéseid a témával kapcsolatosan. Ülj le, mielőtt elesnél! Lenyugodva higgadtabban tudsz beszélni és jobban tudod irányítani az érzéseid.

2 A jó időzítés

A nézeteltérések tisztázásához kiválasztott időpont sokat jelent. Ha valami nagyon nyomja a szíved, először jelezd a társadnak, hogy le szeretnél ülni és beszélni vele. Már azzal, hogy ülve, azaz nyugodtan beszélgettek, csökkenthetitek annak a valószínűségét, hogy egymásnak essetek a vitában.

3 Kezdd azzal, hogy te hogyan érzel

Az, hogy hogyan beszélünk a partnerünkkel, mindent megváltoztathat. Gyakran a párok azzal kezdik a beszélgetést, hogy ujjal mutogatnak a másikra és hibáztatják. Ne ess ebbe a hibába! Ha problémád van a pároddal, kezd a kommunikációt azzal, te hogyan érzel.

Például:
„Szomorú vagyok, mert úgy érzem, kevés időt töltünk mostanában együtt.”

4 A megoldás legyen a cél

Ahol szeretet van, ott a kommunikáció középpontjában a megértés áll. Akár nem értetek egyet valamiben, akár ellentétesek a jövőbeli elképzeléseitek bizonyos dolgokban, érdemes mindig kompromisszumra törekedni. Beszélgessetek, érveljetek, ismerjétek meg egymás legbensőbb gondolatait, ezek mind segítenek előre lépni.

5 Határozzatok meg egyértelmű határokat

A határok és felelősségek kijelölése segíthet elkerülni a félreértéseket is. Például, ha a pénzügyek a fő fájdalompontotok, húzzatok egy határt. Mondjuk azt, hogy minden 50 ezer forint feletti vásárlásról közösen döntötök.

Páros Játszma kártyák

6 Folyamatosan dolgozzatok egymás megismerésén

Azt szokták mondani, hogy egy biztos: a változás. Nem csak a világ változik körülöttünk, de mi magunk is attól függően, mennyi tapasztalatunk van, milyen új helyzetbe kerülünk stb. Éppen ezért egymás megismerése sosem ér véget. A kommunikáció hiánya orvosolható, ha például este munka után beszéljétek át a napotokat, kivel mi történt, hogyan hatott rá.

Ha pedig egy kis játékosságot csempésznétek a kommunikációba, vegyétek le a polcról a Páros Játszma felnőtt társasjátékot, és mélyítsétek el vele a kapcsolatotok.

Kíváncsi vagy a játék lapjaira? Nézz bele az Egy Páros játékmenet lapjaiba!

Kapcsolódó cikkek