SOS

SOS. Mit jelent? – a túlélés optimalizálása

Mit jelent az SOS? Fogadjunk, hogy te sem vagy biztos az eredeti jelentésével, mivel háttérszóként sokféleképpen értelmezik.

Sokan azt hiszik, hogy az SOS vészjelzés a ’Save our souls’ (mentsd meg a lelkünket), vagy a „Save our ship’ (mentsd meg a hajónkat) segélykérések rövidítése. Valójában az SOS mozaikszót háttérszóként is használják, akár úgy is, hogy nem sok köze van az eredeti jelentéséhez.

Mit jelent az SOS?

A valóságban eredetileg ez nem is egy mozaikszó volt, hanem egy Morse-karakterlánc, ami három pontból, három kötőjelből és három pontból áll, szóköz és pont nélkül. Így: (… —…). Ez a kód egy minden állomás figyelmét felhívó, különlegesen veszélyes helyzetet jelző kód.

Mivel a Morse jelzésben a három pont az ’S’ betűt és a három kötőjel az ’O’ betűt jelentik, az egyszerűség érdekében kezdték el használni az SOS vizuális jelzést azok, akik megmentésre szorulnak, hogy a magasból is láthassák.

Mióta használják az SOS-t vészjelzésre?

Oké. Ha az SOS a legtöbbünk számára értelmezhető és megjegyezhető jelzési forma, miért használták a pontokat és a kötőjeleket? Mert egy bizonyos időben és helyzetben ez volt a munka elvégzésének a legjobb és legbiztonságosabb módja.

A 20. század elején, a veszélyben lévő tengerészeknek szükségük volt egy olyan jelzési rendszerre, amivel fel tudták hívni mások figyelmét arra, hogy bajban vannak. A Morse távíró rendszer tökéletes megoldást adott számukra, hogy gyorsan és világosan adjanak le üzeneteket úgy, hogy ne zavarjanak össze más kommunikációs eszközöket.

Kezdetekben minden nemzetnek saját házon belüli vészjelzése volt. Az amerikai haditengerészet az „NC” -t használta, ami egy tengeri zászlójel. A Marconi Company, amely berendezéseit és távíróit különböző hajóknak adta bérbe, a „CQD”-t használta (-.-. | –.- | -..).

A „… —…” kifejezést a német kormány szándékosan vezette be egy 1905-ös rádiószabályzatban, hogy kiemelkedjen a kevésbé fontos távíró-adások közül. Ez a kód lényegesen egyszerűbb, mint a CQD, ezért később az SOS lett használatos világszerte.

Az emberi félelem ökológiája: a túlélés optimalizálása és az idegrendszer

A modern pszichológiában az SOS rövidítést az úgynevezett Survival Optimization System, azaz a túlélési optimalizációs rendszer jelölésére is használják.

Ez a modell azokat védekezési stratégiákat veszi figyelembe, amiket az emberek és az állatok az ismétlődő vagy az új fenyegetésekre használnak.

Arra ad javaslatokat, hogyan csökkentsük az idegrendszer automatikus válaszait egy meglepetésre, és hogyan optimalizáljuk a veszélyre adott válaszreakciókat. Ebbe beletartozik a lehetséges fenyegetések szimulálása, a megelőzési stratégiák kialakítása, az észlelt ingerek figyelmen kívül hagyása és a menekülési alternatívák is.

A modellezés célja, hogy a vészhelyzetekben tapasztalt viselkedéseket képesek legyenek finom hangolni vagy el is kerülni a veszélybe kerülők. A lényege pedig egy olyan erős idegrendszer kialakítása, ami növeli a szervezet túlélési esélyeit.

SOS – Túlélők Viadala

Bár a legtöbben azt gondoljuk, hogy nem kerülhetünk olyan helyzetbe, amiből ne tudnánk valahogy kikászálódni, de Murphy törvénye működik: ami megtörténhet, az meg is történik.
Talán meglepődsz, de nem kell tudományos kísérletekben részt venned, vagy hirtelen egy cserkészcsapatba beiratkoznod ahhoz, hogy megtanuld a legalapvetőbb túlélési technikákat.

Túlélők viadala társasjáték

A Túlélők Viadala társasjátékot szakavatott pszichológussal közösen fejlesztettük ki úgy, hogy a szükséges készségeket játékos formában sajátítsd el.

  • ha szeretnél többet megtanulni a túlélésről vagy arról, hogyan találd fel magad váratlan szituációkban
  • ha rajongsz a szerep-, és kvízjátékokért, és a barátaiddal töltött minőségi időért

akkor ez a három témából álló felnőtt társasjáték nem hiányozhat a polcodról.

Nézz bele a játékmenetbe, aztán vágjatok bele az izgalmas kalandokba!

Kapcsolódó cikkek