félreértés

3 félreértés, ami gondot okozhat egy párkapcsolatban

A félreértés a leggyakoribb gyökere a kapcsolati problémáknak.

Kisebb félreértések, mint a „Azt hittem, azt mondod, balra forduljak” és a toxikus félreértések, mint a „Te flörtöltél azzal a férfival?” stresszhez, frusztrációhoz vezetnek.

Olyan érzelmi zűrzavart okozhatnak, amit az ’elkövetők’ valószínűleg észre sem vesznek.

Bár félreértések minden kapcsolatban előfordulnak, ha az idő múlásával az egyik fél folyamatosan azt érzi, hogy nem hallgatják meg vagy kritizálják. Ilyenkor az egymás közötti távolság egyre csak nő. Holott a félreértés egyszerűen csak annyit jelent, hogy a két fél másképp gondolkodik egy-egy helyzetről.

Írásunkban most három olyan tipikus helyzetet mutatunk be, amikor könnyen félreérthető a másik fél.

3 félreértés, ami gondot okozhat egy párkapcsolatban

1 Gondolatolvasás

Gondolatolvasásról akkor beszélünk, amikor az egyik fél feltételezi, hogy a másik tudja, hogy ő mire gondol. A félreértés abból ered, hogy elvárjuk a másiktól, hogy tudja vagy érezze, hogy mire gondolunk, anélkül, hogy beszélnénk róla. Vegyük például azt, hogy a párod hazaér a munkából, köszön, majd lemegy egyet sétálni és téged nem hív magával. Lehet, hogy te ezt ráhúzod arra, hogy előző nap volt egy konfliktusotok, amit nem tisztáztatok el. Ekkor felháborodsz, hogy hogy lehet a másik ilyen érzékeny és távolságtartó, hogy nem próbálja oldani a helyzetet. Hazaér és leül a TV elé. A hangulat fagyos, te is duzzogni kezdesz és egyre jobban eltávolodtok. és még mindig nem beszéltek egymással.

De képzelj bele egy pillanatra, hogy valójában egyikőtök sem tudja, miért vagytok idegesek. Lehet, hogy a párodnak csak rossz volt a napja a munkahelyén, vagy rosszul aludt és végig szenvedte a napját. Hogy mi is akkor a félreértés lényege. Hát az, hogy a pillanatnyi körülményekre alapozzuk a döntéseinket és a helyzetet csak rontja, hogy nagy eséllyel rosszul ítéljük meg a szituációt. A gondolatolvasás helyett kezdj el beszélgetni a pároddal és ne feltételezz semmit előre. Egyszerűen csak nyiss egy kommunikációs csatornát.

2 Az emlékek és észlelések háborúja’

Egy másik buktató, amelybe sok pár beleesik, az észlelések harca. Vannak, akik úgy vélik, hogy az ő felfogásuk az abszolút igazság. Van egy olyan alapvető meggyőződésük, hogy az észlelés tény, és NEM vitatható. Bár ez pillanatnyilag helyesnek tűnhet, könnyen félreértést okozhat.

Bonyolítja a dolgokat, hogy az emberek gyakran elkezdenek kutatni a memóriabankjukban, és azt mondják: „de ez megtörtént, aztán ez”. A másik azt fogja mondani: „Nem, ez történt”. És máris elkezdődik a memóriaháború. Tudnod kell, hogy a memória nem olyan megbízható, mint, ahogyan azt gondolnánk. A kutatások viszont azt sugallják, hogy sokan mégsem engednek teret a másik megértésének.

Emellett az észlelés merevsége a félreértések súlyosbodását okozhatja. Az észlelések szubjektívek, nem objektívek. A kapcsolat alapvető mozgatórugója az, hogy megnyíljunk ennek a bonyolultságnak, ami végső soron lehetővé teszi, hogy meghallgassuk partnerünk tapasztalatait anélkül, hogy olyan részletek miatt vitatkoznánk, hogy kinek van igaza.

3 ’Nekem van igazam’ – a félreértés gyakori buktatója

A félreértések egy másik gyakori buktatója, amely tönkretesz minden kapcsolatot, az a megszállottság, hogy „igazad” legyen. Ha konfliktusban vagy, és az a célod, hogy bebizonyítsd, hogy a másik téved, akkor még nagyobb harcra készülsz. Nem könnyű engedni a 21-ből, de tudod az emberek sokszor csak annyit szeretnének, hogy meghallgassák és megértsék őket. Ritkán van köze ahhoz, hogy kinek van igaza. Számolj fel a csatatérrel és engedd el az igazad, mert ez a hozzáállás keveset hoz, de sokat veszíthetsz rajta. Akár a kapcsolatodat is.

Páros Játszma társasjáték - Ismerkedj okosan! - Bohema Games társasjátékok tartalma

A sehová sem vezető játszmázások helyett ismerjétek meg egymás gondolati és érzelmi világát. Beszélgessetek vagy vegyétek elő a Páros Játszma felnőtt társasjáték egypáros paklijait és szórakozva, egymást szeretve, mosolyogva értsétek meg egymás észleléseit és gondolatait.

Nézz bele a Páros Játszma játékmenetébe, és ha még nincs meg ez a kapcsolatépítő társasjáték, szerezd be, és legyen harmónia a magánéletetekben!

Kapcsolódó cikkek