Posted on

Túlélési praktikák – életerő, lelkierő, szerencse

Túlélők viadala társasjáték - Mit súg az ösztönöd? - Bohema Games társasjátékok

 

Gondolkoztál-e már valaha azon, hogy mennyire lennél képes átvészelni egy katasztrófahelyzetet?

Bizonyára már igen, hisz rengeteg film vagy könyv szól erről a témáról.

De azt vajon gondoltad-e volna, hogy az erre való felkészülésben egy felnőtteknek készült társasjáték lehet a megoldás?

Túlélési praktikák - Túlélők viadala,Társasjáték ajánló felnőtteknek

 

Túlélési praktikák a nagyvilágban egy beszélő, világító dobozból

Persze a filmek/könyvek nagy részében a főszereplők feltétlenül megmenekülnek, sőt, általában még a földet és többi lakóját is megóvják végzetüktől. Még akkor is, ha mondjuk a főhős egy 20 év körüli, elkényeztetett leányzó, aki egyébként életében nem jutott 2 méternél távolabb New Yorktól. Mégis túléli a dzsungelkörülményeket, és felszabadítja az elnyomott őslakosokat a gonosz fehérektől.

Ezeket nézve/olvasva persze fel sem merül bennünk az, hogy ide, Európa szívébe bármiféle hurrikán vagy világkatasztrófa begyűrűzhetne. A filmek sokszor annyira túl vannak tolva, a forgatókönyvek annyira valószerűtlenek és hihetetlenek, hogy nem is gondolunk arra, hogy a valóságban milyen lenne egy ilyen helyzetet túlélni. 

Túlélési praktikák a nagyvilágból hasznos(?) tippekkel

Ezek az izgalmas, kalandos filmek, regények persze elsősorban arra jók, hogy szórakoztassanak minket, egyfajta menekülést jelentenek az egyhangú, unalmas hétköznapokból. De találunk néhány olyat is, amelyik kifejezetten tanulságos is lehetnek. Hányan emlékeznek vajon a híres MacGyver-sorozatra?

Tudjátok, az a Dieter Bohlen frizurájú pasas, aki két cipőfűzőt összekötve mászott át az életveszélyes szakadékon… Na, ha valakitől, tőle aztán szuper túlélési praktikákat ismerhettünk meg. Kezdve a házi készítésű tűzoltó készüléktől, egészen a bezárt szobába bejutásig, mindössze egy hajgumi segítségével…

De térjünk a lényegre. Hogyan is lehetne felkészülni egy olyan világra, ahol a mi ügyességünkre, rátermettségünkre, higgadtságunkra van szükség a túléléshez?

Túlélők viadala társasjáték

 

Túlélési praktikák – készüljünk fel otthon, hogy felkészültek legyünk

Valójában ahhoz, hogy tényleg jól fel tudjunk készülni egy olyan vészhelyzetre, amit valahogyan túl kell élnünk, nem kell kimozdulni otthonról. Sőt! Ott érdemes igazán gyakorolni rá.

Ugyanis, ha egyik pillanatról a másikra felborul a világ körülöttünk, az ember első reakciója a pánik. Legyünk akármennyire tapasztalt felnőttek, ilyenkor az agyunk legtöbbször egész egyszerűen leáll. Ilyenkor nem vagyunk képesek higgadtan átgondolni a dolgokat, pláne arra, hogy kreatív megoldásokat találjunk a problémákra. (Sőt, legtöbbször ilyenkor még magukat a problémákat sem igen tudjuk egyáltalán felmérni, nemhogy kezelni.)

Ellenben nyugodt körülmények között remek, frappáns megoldásokat lehet kitalálni, amikor párunk, barátaink körében csillogtatni akarjuk remek felkészültségünket.

Ilyenkor lehetőség van arra, hogy belebújjunk valaki másnak a bőrébe, hogy kicsit átérezzük a veszély nagyságát, miközben teljes mértékben tudatában vagyunk annak, hogy valójában nincsen veszély.

Aztán pedig, ha netalán mégiscsak valóra válik az imitált vészhelyzet, vagy bármi ahhoz hasonló, az agyunk fel tudja idézni a korábban begyakoroltakat. Először persze ilyenkor is a lefagyás a reakció, de utána vannak kéznél megoldási tervek!

És tudod, mi a legjobb? Hogy akkor sincs gond, ha végül mégsem kell kamatoztatnod a rutint, lelkierőt, amit a játék során megszereztél. Mert mi történhet a legrosszabb esetben? Az, hogy eltöltöttél otthon egy izgalmas, szórakoztató estét a barátaid, párod társaságában egy vicces, szerepjátékos társasjátékkal.