Posted on

Társasjáték kiegészítők

Túlélők viadala társasjáték

Társasjáték kiegészítők vagy kellékek

Egy társasjátékhoz legtöbb esetben – függetlenül attól, hogy felnőtteknek szól vagy gyerekeknek – tartoznak társasjáték kiegészítők is. Sokan gyűjtik is ezeket a kellékeket. Olyanról is hallottunk, aki kifejezetten a figurák, minik alapján dönti el, melyik játék a kedvence.

A felnőtt társasjátékoknak is többnyire vannak kiegészítői, kellékei, melyek a játék szerves részét képezik. A minőségi kivitelezésnél a figurák dizájnja, kialakítása legalább akkora hangsúlyt kap, mint monjduk a tábláé.

Társasjáték kiegészítők: a szokásos kellékek

Hagyományos kellékek például:

  • a figurák
  • a dobókocka
  • a papír, vagy jegyzetblokk
  • időmérő, pl.homokóra
  • csuszka, vagy hasonló kellék a pontmérésekhez
  • dobókártyákhoz gyűjtő

Némely gyártó a játék részévé teszi ezeket a társasjáték kiegészítőket, de van aki csak beleírja a szabályba, hogy mit készítsen össze a játékos a játék kezdetekor.

Figurák:

A Bohéma-Games felnőtt társasjátékainak figurái mind ikonikusak. A Buliszerviz játékunk például söröskupakokkal van felszerelve, azokkal lépünk a táblán, mintegy megadva az alap hangulatot egy jó házibulihoz. A Páros Játszma játékunk figurái külön a játék miatt teljesen kidolgozottak, akárcsak egy képregényben. Az ember maximálisan beleélheti magát valaki másnak a szerepébe, a bőrébe bújhat. Akárcsak a Túlélők Viadala társasjátékunk szerepjáték részében, ahol Te lehetsz a cowboy, vagy a falusi ember. A figura segítségével lehetsz például fiú, akkor is, ha egyébként nőnek születtél. A Hancúr Párbaj társasunk figurái pedig, mely a legnépszerűbb társasjáték pároknak, olyan dögösek, olyan kihívóak, hogy a forró hangulat már a játék kipakolásakor azonnal garantált és bizonyosan jól indíthat egy párunkkal édes kettesben eltöltött hétvégét is akár.

Szóval a kidolgozott figura sokak kedvence lehet, mi azt tartjuk, hogy a figura minősége legalább olyan kell legyen, mint a tábláé.

Hancúr Párbaj figurák
Hancúr Párbaj figurák

Dobókocka:

A klasszikus 6 oldalú, fekete fehér, számlapos- valljuk be, ma már szinte minden jóravaló háztartásban megtalálható, mégis a dokockák területén olyan fejlődés ment végbe az utóbbi időben, olyan különleges kockák készülnek, hogy sokszor a játék fénypontja egy-egy rengeteg oldalú, színes, különleges ikonoldalakkal díszített kocka. Sőt a játék mechanikája is alapulhat egy különleges kockára. A mi felnőtt társasjátékaink esetében egyenlőre a klasszikus dobókocka szerepel, és mivel az összes játékunk táblás, adunk is dobókockát a dobozba, nem feltételezzük, hogy mindenkinek van otthon egy kéznél.

Időméréshez társasjáték kellék:

Sok gyártó nem ad segítséget, kiegészítőt az időméréshez, nekünk egy olyan játékunk van, amelynek a mechanikája megkívánja az időmérést, ez a Hancúr Párbaj, ez a játék pedig egy különleges színű, pont a játékra szabott időtartamban lepergő homokórával büszkélkedhet. Mi azt gondoljuk, hogy ez is emeli a játék színvonalát, és egy olyan jópofa, minőségi kiegészítő, ami akár másra is használható lehet a társasjátékozáson kívül (p.: fogmosás mérése).

Hancúr párbaj társasjáték
Hancúr párbaj társasjáték és a homokóra

Társasjáték kiegészítők: különleges kellékek vs. háztartási eszközök:

Örök vitapont szenvedélyes játékosok körében, hogy mi az elvárható kiegészítő, amely minden háztartásban kéznél kell legyen: mi például a Buliszerviz házibuli társasjátékunk dobozába beletesszük a gyufásdobozt, de sok gyártó ezt a kelléket nem adja a játékhoz.

A szívószál olyasmi, amit a Bohéma-Games sem rakott a partijátékunk dobozába, azt feltételeztük, hogy az van otthon, viszont a környezetvédelem folyamatos előretörésével egyre több háztartás mond le erről az eszközről, így tehát felnőtt társasjáték gyártóként el kell gondolkodnunk az olyan feladatok megváltoztatásán, ahol ez az eszköz szükséges a játékhoz.

Az iránytű, ami egy vicces feladatunknál szükséges egyértelműen nem a játék rész, hiszen a száálításnál sérülhet, mégis úgy gondoljuk, hogy nagy valószínűséggel van minden társasjátékos otthonában, ezért nem tettük bele a játékunkba.

Lufit is adunk a Buliszerviz játékunkhoz, mert hátha éppen nincs otthon elég, vagy az első bevállalós feladatnál kipukkadt, így azt gondoljuk, azt is a gyártónak kell beletenni a dobozba.

A különleges kiegészítők és a jópofa kellékek pedig tuti feldobják a hangulatot, élvezetessé és gördülékennyé teszik a játékot, márpedig a cél mindig a jó játék!

Buliszervíz társasjáték és a lufik
Buliszerviz társasjáték és a lufik