Posted on

Társasjáték játékszabály

 

Próbáljunk meg elvonatkoztatni a gyerekekről, ha a társasjáték és ennek űzése kerül szóba.

Azt ugyanis mindenki természetesnek veszi, hogy mennyire is jó az nekik, szórakoztató és egyben élvezetes is. Szerencsére talán már eljutottunk odáig, hogy egyre többen felismerjük: mindezek ugyanúgy elmondhatóak a felnőttek kapcsán is.

De vajon mennyire érdekes a felnőtteknek az, hogy milyen szabályok vonatkoznak a társasjátékra?

Társasjáték játékszabály

Társasjáték játékszabály: szabályok, azok kellenek – vagy mégsem?

Az életben a szabályok azért vannak, hogy segítsenek nekünk eligazodni a világban. Mit szabad és mit nem, mit kell, és hogyan kell csinálni. Ha léteznek ilyen előírások, akkor elég csak ezek mentén haladni, és nem kell attól tartanunk, hogy valamit rosszul csinálunk. Már természetesen persze, ha ismerjük ezeket a szabályokat.

A gyermekek esetében ez talán különösen igaz, hiszen nekik még a felnőtteknél is szűkebbek az ismereteik. Ám ezen túl a szabályok támogatják őket abban, hogy rendszerezettebben tudjanak gondolkodni, és megtanuljanak alkalmazkodni bizonyos elvárásokhoz.

De mi a helyzet a felnőttekkel?

Ők már tisztában vannak azzal, hogy mit szabad és mit nem. Olyannyira, hogy legtöbbször azzal is, hogyan lehet azokat a bizonyos szabályokat látszatra betartva nem betartani… Ráadásul komoly felnőttlétük olyannyira tele van a mindenféle szabályozásokkal, hogy amikor játékra, kikapcsolódásra kerül szó, másra sem vágynak kevésbé.

Társasjáték játékszabály

Társasjáték játékszabály: szabályok helyett inkább keretek

Így hát, ha egyszer néhány felnőtt ember rászánja magát, hogy együtt egy kis társasjátékozással szórakozzon, a játékszabályok kérdése háttérbe szorulhat.

Persze több ember együtt játszani nyilván csak akkor tud, ha van valamiféle közös vezérelv, ami mentén a játék folyhat. De ennek nem feltétlenül arról kell szólnia, hogy “tilos ide vagy oda lépni!” vagy “ha odalépsz, ezt/ azt kell tenned!”

De mi lehet akkor ez a bizonyos vezérelv?

Társasjáték játékszabály

Társasjáték játékszabály – helyett társasjáték típus vagy tematika

A kifejezetten felnőttek számára megalkotott társasjátékok nagy része elsősorban nem attól szokott eltérni a gyerekeknek valóktól, hogy hogyan kell játszani. Az, hogy táblás játékról van szó, amin lépegetni kell, vagy netán kártyajátékról, amit bizonyos paklival játszunk, nem korfüggő. Ezek a játéktípusok viszont mind-mind rendelkeznek egy adott játékmechanizmussal, adott szabályok alapján.

Ezzel szemben az, hogy egy adott társasjáték milyen alkalomra szól, már sokkal inkább befolyásolja a szóba jöhető játékosok életkorát. Így például egy italozós partijátékkal nagy valószínűséggel nem a 14 év alattiakat fogják a játéktervezők megcélozni. Ugyancsak, a stratégiai típusú táblás társasjátékok is már inkább a tapasztaltabb, érettebb felnőttek számára lehetnek igazán izgalmasak.

A másik tulajdonság pedig, ami aztán tényleg meghatározza, hogy felnőtteknek készült-e, az a tematika. Gondoljunk csak bele: egy párismereti vetélkedő vajon kiknek lehet inkább érdekes?

Így hát ne feledjük: a társasjáték a felnőtteknek éppúgy az életük, kikapcsolódásuk része, mint a gyerekeké. Ám nem a társasjáték szabályai fogják meghatározni azt, hogy mennyire élvezik azt, és mennyire nekik való igazán.