Posted on

Társasjáték érzelmi alapokon

Felnőtt társasok

Társasjáték érzelmi alapokon?

A felnőttek bonyolultak. A felnőttek bonyolultak, mert, szemben a gyerekekkel vagy más élőlényekkel, erősen hajlamosak a túlgondolkodásra.

Hiába mondja ki Morgan kánonja*: “nem szabad egy akciót magasabb rendű pszichikai kapacitással magyarázni, ha az megmagyarázható egy alsóbbrendűvel is”. Mi, felnőttek azt tartjuk magunkról, hogy okosabbak, ezáltal más lényeknél felsőbbrendűek vagyunk. Holott sokszor egy tett megmagyarázása vagy egy probléma megoldása a valóságban sokkal egyszerűbb, mint hisszük.

 

Társasjáték érzelmi alapokon– a felnőttek vegyenek példát a gyerekekről

A gyermekek eleinte képesek arra, hogy az ő még nem túlbonyolított gondolkodásukat az előnyükre fordítsák. Talán több szülő került már olyan helyzetbe, hogy ezt megtapasztalja. Például mikor kisiskolás lurkója matek háziját ő maga csak egy felsőbb szintű megoldással (pl. kétismeretlenes egyenlet) tudta volna megoldani. Pedig a tanítójuk nyilván nem várt el tőlük el lehetetlent: bizonyára létezik egy sokkal egyszerűbb megoldás is.

Társasjáték érzelmi alapokon -Felnőtt társasok

Társasjáték érzelmi alapon – a játék a felnőtteknek is segít szebbnek látni a világot

De nemcsak az egyszerű, de nagyszerű gondolkodásnál vehetnek példát a gyermekekről a felnőttek. Hanem a lazább életfelfogásban, az élet élvezetében is. Mennyivel jobb, ha nem görcsölünk, kapaszkodunk erősen olyan dolgokba, aminek nincs értelme!

A játék pedig valahol ebben segíthet nekünk. Annak ugyanis az a lényege, hogy nem valós, nem kell tehát komolyan venni, így nem kell agyonbonyolítani sem.

Társasjáték érzelmi alapokon– a felnőtt társaságok, párok is fejlődhetnek általuk

A társasjáték azért is jó a felnőtteknek, mert laza, nyitott légkört teremt a résztvevők között. Ez a kellemes társaság lehet a legjobb barátaink köre, de akár csak a hozzánk legközelebb álló: a kedvesünk is. A kötetlen, jó hangulatú, akár vicces, társasjáték teremtette hangulat képesek felszabadítani agyunk és érzelmeink gúzsba kötő gátlásait. A felszabadult és könnyed atmoszféra pedig előfordulhat, hogy akár komolyabb problémára is segít megoldást vagy akárcsak kivezető útirányt találni.

Talán nem is olyan véletlen, hogy a társasjáték az egyik eszköze a párterápiáknak, hogy enyhítsék az egymás közötti érzelmi problémákat. Segít abban, hogy bizonyos hiányok/feszültségek a felszínre kerüljenek, illetve segít abban is, hogy kimondják, megfogalmazzák ezeket. Előhoznak olyan rejtett információkat arról, akiről eddig azt gondoltuk, mindent tudunk róla, amiről álmunkban sem gondoltuk volna, hogy benne lakozik. Bizonyos érzelmekre alapozó, felnőtteknek szóló társasjátékok éppen ezt aknázzák ki az ebben kínálkozó lehetőségekkel.

Egyszóval, továbbra is csak biztatni tudunk mindenkit: használjátok ki a nektek szóló társasjátékokban rejlő pozitív hatásokat!

Persze nem könnyű ám ilyen valóban gyógyerejű társasjátékokat kifejleszteni. De mi ezt tűztük ki az egyik fő célunknak. Nézzetek körül nálunk, és erősítsetek meg, hogy jó úton járunk!

* Utolsó megtekintés: 2020-03-02.

Túlélők Viadala társasjáték