Posted on

Felnőtt társasjáték

Hancúr Párbaj ajánlott kellékek

Felnőtt társasjáték

A fiatal generáció egészségének kulcsa

Ma már szerencsére egyre kevésbé él az a tévhit, hogy a játék – sőt, a társasjáték! – elsősorban a gyermekek privilégiuma.

Napjainkban a játszani vágyó nagykorúak számára felnőtt társasjátékok mérhetetlen mennyiségű kínálata áll rendelkezésre, és sokan ezt teljesen természetesnek veszik. Pedig ahhoz, hogy ez így legyen, egy egész generációnak kellett kitaposnia az utat hozzá, és eljutni a szemléletmód megváltoztatásához.

Felnőtt társasjáték

Felnőtt társasjáték régen

Társasjátékok persze még a rendszerváltás előtti (egyre homályosabbá váló) időkben is voltak, ám azok elsősorban a gyermekek szórakozását szolgálták. Így hát azoknak, akiknek igenis voltak olyan szociális igényeik, hogy baráti körben eltöltsenek egy hangulatos estét, nem maradt sok választásuk. A lehetőségek körülbelül ki is merültek a különbözőféle kártyajátékokban.

Persze a fiataloknak készült társasjátékok választéka sem volt akkora, mint ma. De azért sokan emlékezhetünk például a Monopolyra, vagy ha arra nem is, annak magyar megfelelőjére, Gazdálkodj okosan! néven. Ez például pont azért is lehetett jó, mert idősebbek is élvezték, így akár a család közösen, együtt is játszhatott vele.

Valójában külföldön azért a kifejezetten felnőtt társaságokat megcélzó társasjátékok már akkor is széles körben elterjedtek voltak. Ahhoz, hogy ez kis hazánkban is meg tudjon honosodni, kellett néhány nyitott szellemű, játékos és vállalkozó szellemű úttörő fiatal. Ők voltak azok, akik a szomszédos országokból hoztak rengeteg olyan társast, amit aztán ki lehetett próbálni. Ekkor alakultak ki a játékklubok, amelyek kifejezetten arról szóltak, hogy a játékos kedvű felnőttek egymásra találjanak. A hír szájról szájra terjedt az ismerősök körében, és egyre több hívet sikerült hozzá toborozni. Az ilyen szervezett baráti összejövetelek tették lehetővé, hogy a felnőttek kiéljék “gyermeki énjüket” a nekik szóló társasjátékokkal.

Felnőtt társasjáték

Felnőtt társasjáték napjainkban

A felnőttek játékos kedve most is ugyanakkora, a felnőtt társasjátékok népszerűsége töretlen. A barátok, a tartalmas kikapcsolódásra vágyók továbbra is rendkívül sokan vannak. A játékklubos szubkultúra helyszínei manapság a kávézók és az ugyancsak divatos romkocsmák.

De olyannyira mindennapjaink részévé váltak, hogy gyakorlatilag nincs is olyan házibuli, baráti társas összejövetel, amit ne dobnának fel vele. Egy idő után mindenhol elő fog kerülni valami vicces felnőtt társas. A felnőtt társasjátékok pedig gyakorlatilag minden igényt lefednek. Lehet valami bensőségesebb, két résztvevő számára kifejlesztett szórakozási lehetőség, vagy fergetegesen vicces hangulatot garantáló, többszemélyes játék, csak rá kell találni.

Felnőtt társasjáték és a jövő

Az internet, a virtuális világ egyre jobban beszippantja azokat, akik számára elérhetővé vált, főleg, ha már ebbe születtek bele. Ez persze sok szempontból jó, mert ezáltal gyakorlatilag bármilyen információhoz elenyésző idő alatt juthatunk hozzá.

De azért vannak veszélyei is, jól tudjuk, hiszen elmagányosodást okoz, elszigetelődünk egymástól.

És itt értünk a társasjáték legnagyobb értékéhez. A közös játék előnye, hogy valódi, hús-vér emberek társaságában segíthet közelebb hozni egymáshoz az embereket. És amíg gyermekeink ezt látják tőlünk, őket sem kell félteni attól, hogy nem lesznek képesek nyitni a való világ felé. Mutassuk hát meg nekik mi felnőttek! Ehhez pedig nem kell mást tennünk, mint élni a felnőtt társasjátékok adta lehetőségekkel.

Felnőtt társasjáték - Túlélők viadala
Felnőtt társasjáték – Túlélők viadala