Üss vagy fuss reakció

Üss vagy fuss reakció –stresszválasz vészhelyzetben

Az üss vagy fuss reakció, más néven akut (hirtelen) stresszválasz olyan fiziológiai reakció, ami fizikailag félelmetes vagy veszélyes helyzetben következik be.

Az üss vagy fuss reakciót különféle hormonok felszabadulása váltja ki, és felkészíti a szervezetet a fenyegetéssel való szembenézésre vagy a menekülésre.

Ez a stresszválasz az őskorban alakult ki, amikor a vadászoknak hirtelen kellett döntéseket hozniuk veszélyes környezetben. Harcoltak vagy menekültek. Ez a két opció volt. A reakció mindkét esetben egy fiziológiai válasz a stresszre.

Ilyenkor a testen belül gyorsan bekövetkező reakciók láncolata segíti a szervezet erőforrásainak mozgósítását a fenyegető körülmények kezelésére.

Mi történik az üss vagy fuss reakció során?

Az akut (hirtelen) stresszre adott válaszként a szervezet szimpatikus idegrendszere a hormonok hirtelen felszabadulását aktiválja. Azaz a mellékvese adrenalint és noradrenalit termel a hirtelen jött stressz hatására.

Egy ilyen felfokozott állapotban megnő a pulzusszám, a vérnyomás, az egész testünk megfeszül és gyorsabban vesszük a levegőt. Miután a fenyegetés megszűnik, 20-60 percet vesz igénybe személytől függően, amíg a szervezet visszatér az izgalom előtti szintre.

Bár napjainkban már nem kell attól rettegni, hogy a bokor mögül ránk támad egy kardfogú tigris, de hasonló reakciót válthat ki akár egy munkahelyi vagy kapcsolati konfliktus, netán egy iskolai felelés, amire nem készültünk fel.

Ezért fontos az üss vagy fuss reakció

Az üss vagy fuss reakció kritikus szerepet játszik abban, hogyan kezeljük a környezetünkben tapasztalható váratlan stresszt. Amikor veszélyben vagyunk, ez a reakció felkészíti a testet a harcra vagy a menekülésre.

Ha testet cselekvésre ösztönzi, akkor átlag feletti teljesítményre is képesek lehetünk a felszabaduló hormonok hatására. Olyan erővel áraszt el, hogy nagy eséllyel hatékonyan megbirkózunk a fenyegetéssel még akkor is, ha látszólag kicsi rá az esély.

Ez a fajta stressz segíthet abban, hogy jobban teljesítsünk olyan helyzetekben, amikor nyomás alatt vagyunk, például a munkahelyen vagy az iskolában, vagy hogy az átlagosnál nagyobb kockázatot vállaljunk.

Azokban az esetekben, amikor a fenyegetés szó szerint életveszélyes, az üss vagy fuss válasz kritikus szerepet játszik a túlélésben. Ha beindul a túlélő reakció, nagyobb eséllyel vészeljük át a veszélyt.

A harc vagy a menekülés válaszát valós és képzelt fenyegetések egyaránt kiválthatják.

Bár az üss vagy fuss válasz automatikusan történik, nem mindig logikus. Néha így reagálunk akkor is, ha nincs valós veszély. Jó példák erre a fóbiák, amikor csak ’beképzeljük’ a veszélyt vagy egy izgalmas játék, amikor nyerni akarunk. De stresszreakciót válthat ki az is, ha az Eiffel Torony tetejére szeretne felmenni valaki, akinek tériszonya van. Egy-egy súlyosabb reakció akár pánikrohamhoz is vezethet, ezért jó, ha ismerjük a saját korlátjainkat.

Ha megértjük az üss vagy fuss reakció lényegét, akkor könnyebben meg tudunk birkózni a vészhelyzetekkel.

Amikor ’veszélyt’ tapasztalsz és érzed magadban a feszültséget, elkezdheted keresni a tested ellazításának és megnyugtatásának a módjait.

A stresszreakció és a stresszkezelés az egészségpszichológiai egyik legjobban fejlődő területe, és abban segít, hogy mindenki megtalálja a legmegfelelőbb stresszlevezetési módokat.

Stresszkezelés gyakorlása játékosan

Szereplők játékban - Túlélők Viadala

A stresszkezelést nem csak pszichológusoknál vagy coach-oknál sajátíthatod el. A Túlélők Viadala felnőtt társasjáték segítségével játékos és izgalmas formában teheted magad próbára három különböző szituációban (áramszünet esetén, zombitámadás során és repülőgép szerencsétlenség után a dzsungelben). A társasjáték színterein a túlélés a tét, de a mindennapi élethez is szükséges túlélési készségek elsajátításához ad kézzelfogható tapasztalatokat. A játékba belemerülve beindul az üss vagy fuss reakció, neked viszont itt lehetőséged van megtanulni az önnyugtatást, a mérlegelést vagy akár a kockáztatást. Minden lépésnél te döntöd el, hogy beleállsz egy helyzetbe, vagy meghúzod magad.

Szereted az izgalmas játékokat? Nézz bele a Túlélők Viadala társasjáték menetébe, majd szerezd be, hogy felpörgesd a szürke estéket!

Kapcsolódó cikkek