Túlgondolás

Túlgondolás – így teszi tönkre az életed

A túlgondolás több, mint puszta kellemetlenség. Az erre irányuló kutatások alátámasztották, hogy a túlgondolás az általános jólétet is befolyásolhatja.

Még mindig hibáztatod magad a múlt héten elkövetett hibáért? Folyamatosan végig pörgeted a fejedben a következő munkahelyi prezentációkat? Nem hagy nyugodni egy mondat, amit a párod mondott? Valószínűleg túlgondolod.

Az, ha valaki képtelen kiszabadulni a fejéből, állandó gyötrelemben tartja magát. Természetesen időnként mindannyian hajlamosak vagyunk túlgondolni egy-egy helyzetet. De ha órákat töltesz azzal, hogy triviális dolgokon aggódsz, akkor valószínűleg egy gigászi küzdelem lesz odafigyelni a kötelezettségeidre és a kapcsolataidra.

Miért veszélyes a túlgondolás?

A túlgondolás több, mint puszta kellemetlenség. Az erre irányuló kutatások alátámasztották, hogy a túlgondolás az általános jólétet is befolyásolhatja. És nem jó irányba.

Érdekel hogyan? Olvass tovább!

1 A túlgondolás mentális betegséget válthat ki

Folyton a hibáidra koncentrálsz? A hibáidon, a problémáidon és a hiányosságaidon való állandó elmélkedés növeli a különféle mentális betegségek kialakulásának a kockázatát.
A túlgondolás egy ördögi körbe állíthat be, amiből nehéz kitörni. Tönkreteszi a lelki békéd, és amikor elveszíted, hajlamos leszel túlgondolni azt is.

2 Rontja a problémamegoldó képességet

A túlgondolkodók általában abban a tévhitben élnek, hogy bizonyos helyzetek vagy problémák újra gondolása segíthet megoldani azokat. A tanulmányok azonban mást állítanak. A túlgondolás megzavarja a problémamegoldó képességet, mivel arra késztet, hogy a problémán elmélkedj, és olyan helyzeteket képzelj el, amelyek talán soha nem fognak megtörténni, ahelyett, hogy megoldást találnál.

Még az olyan egyszerű döntések meghozatala is, mint például az aznapi ruha kiválasztása vagy a következő nyaralóhely kiválasztása is élet-halál helyzetnek tűnhet egy túlgondolásra hajlamos személynek. Ironikus módon a túlgondolkodás soha nem fog segíteni a jobb választásban!

3 Felborítja az alvást

Ha túlgondolkodó vagy, valószínűleg alvásproblémákkal is küszködsz. Ez azért van, mert a tested nem engedi, hogy aludj, amíg az elméd nem nyugszik meg. Ha szinte mindenen töprengsz, és állandóan olyan dolgok miatt aggódsz, amiken alig vagy egyáltalán nem tudsz változtatni, akkor könnyen megeshet, hogy alvás helyett a sötét plafont bámulod éjjel. A túlgondolás így rontja az alvás minőségét, és kialvatlanul másnap csak még zaklatottabbá válsz.

Hogyan szabadulj meg a lehúzó gondolataidtól?

A túlgondolás elleni küzdelemhez a következőket teheted.

  • Próbálj meg a pillanatnak élni.
  • Légy optimistább az élettel kapcsolatban.
  • Vedd észre, hogy bizonyos dolgokat nem tudsz irányítani.
  • Vond el a figyelmed. Kezdj valamilyen hobbiba vagy sportba.
  • Legyél hálás minden jóért.
  • Meditálj, hogy az elméd nyugodt maradjon.
  • Ne légy túl szigorú magaddal szemben.
  • Fejleszd az önértékelésed.
  • Beszélj egy képzett mentálhigiénés szakértővel.

 

Egyedül nem könnyű kitalálni, hogyan lehet abbahagyni a túlgondolkodást, sőt, ha nem lépsz kapcsolatba másokkal, lehetetlennek is tarthatod. A túlgondolkodást akkor a legnehezebb abbahagyni, ha egyedül vagyunk. Egy képzett mentálhigiénés szakértő segíteni tud abban, hogyan birkózz meg ezzel a problémával.

Az, hogy hogyan hagyod abba a túlgondolást és a negatív gondolatokat, attól is függ, hogy hajlandó vagy-e mindent megtenni, hogy jobbá váljon a helyzeted.

Páros Játszma Társasjáték tartalma

Túlgondolás helyett Páros Játszma

A túlgondolkodás megelőzhető vagy visszafordítható, ha a kapcsolatainkban nyitottabbá válunk és elkezdünk kommunikálni. Két ember között a legegyenesebb út a mosoly, na és persze a beszélgetés. Ugyanakkor nem mindenkinek megy könnyen a tervezett vagy irányított beszélgetés, és ilyenkor nagy segítségünkre lehetnek a kommunikációs társasjátékok.

A Páros Játszma egy olyan felnőtt társasjáték, amiben egymás ismerete és megismerése áll a középpontban sok-sok mókás feladat segítségével. Játszhatjátok baráti körben, de kettesben is. Az egy páros játszma során a nő és a férfi egy párként játszanak és a tét egymás kívánságainak a teljesítése. A kommunikációs játék célja, hogy jobban megismerd és megértsd a partnered, ami akár a túlgondolás elengedésében is a segítségedre lehet.

Nézz bele a játék egy páros kártyáiba, és ne gondold túl a döntésed! Csak jó sülhet ki belőle!

 

Kapcsolódó cikkek