túlélő hátizsák

Túlélő hátizsák: mi ne hiányozzon belőle

Ha tudod, mi legyen egy túlélő hátizsák tartalma, megmentheted saját vagy szeretteid életét.

Bár minden bizonnyal elképzelhetetlennek tűnhet egy ilyen eset, mégis mi történik, ha vészhelyzetbe kerülsz és rémálommá válik egy izgalmas kempingexpedíció?

A megfigyelések szerint a legtöbb mentést igényló túrázó egyszerűen eltéved és megtalálásuk fél és 90 nap közé is eshet a helyszíntől függően. Nyilván könnyebben rád találnak a Pilisben, de mi történhet, ha a Grand Canyonban tévedsz el?

Ha egy nagyobb túrára készülsz ismeretlen területen, a legrosszabb esetben is 90 napra érdemes felkészülnöd, hogy túléld. Mostoha körülmények között egy jól felszerelt túlélő hátizsák és a természetben való eligazodás megmentheti az életed.

A túlélő hátizsák legyen vízálló

Mielőtt elkezdenél azon gondolkodni, hogy mit tegyél egy túlélő hátizsákba, győződj meg arról, hogy a hátizsákod vízálló. De legyél nagyon résen! Még a csúcskategóriás hátizsákok sem 100 %-ban vízállók, ezért szerezz be 1-2 vízálló hátizsák bélést, mert sosem tudhatod, mikor kényszerülsz átgázolni egy zabolátlan folyón vagy egy föld alatti vizes barlangon.

Túlélő hátizsák: mi ne hiányozzon belőle

Miután duplán kibélelted a hátizsákot, elkezdhetsz azon gondolkodni, hogy mit tegyél bele. A tervezéskor tartsd szem előtt, hogy egy könnyű hátizsákkal a hátadon könnyebben fogsz mozogni egyenletlen terepen is. Egy túlélő hátizsákban csak a legszükségesebb túlélő eszközöket kell tartalmaznia.

Kés

Ahogy a mondás tartja: “Csomagolj be egy kést, ments meg egy életet”. Ha csak egy darab eszközt viszel magaddal egy szabadtéri expedícióra, az egy kés legyen.

Túlélő étel

A túlélő hátizsák alján rejts egy vésztartalék élelmeket, például energiaszeleteket, dióféléket vagy szárított húst. Tedd ezeket olyan mélyre, hogy ne legyenek szem előtt, hiszen sosem lehet tudni, mikor jönnek kapóra.

Túlélő szívószál és víztisztító

Ez egy speciális szűrővel ellátott szívószál, amivel biztonságosan felszívhatod a vizet tócsákból, patakokból vagy egyéb vizekből. Egy ilyen túlélő szívószál eltávolítja a természetes vizekben található baktériumok 99 %-át. Még jobb, ha a túlélőkészletedben van elegendő víztisztító tabletta is.

Vizes palack

A hátizsákod oldalsó zsebeiben legyen 2-3 vizes palack, amiket bárhol feltölthetsz. Legyél óvatos! Víz nélkül az ember maximum 3 napig bírja, ezért fontos, hogy a vízről mindig elsőként gondoskodj.

Meleg ruházat

Ha komoly túrára készülsz, ne akarj túl sok felesleges ruhát cipelni. A leglényegesebb elem a vízálló kabát, amely extra védelmet nyújt az időjárás viszontagságaival szemben. Kell egy jó kabát, vízálló cipzárral, tépőzáras mandzsettával és gumírozott szegéllyel.

Térkép

Térkép mindig legyen veled, de különösen akkor, amikor ismeretlen területre szervezel több napos túrát.

Iránytű

Az iránytű az egyik legjobb barátod, ha a túlélési felszerelésről van szó. Nem kell divatosnak vagy drágának lennie! Amíg működik, készen áll a használatra.

Két méter kötél

A kötélnek számos felhasználási területe van, például: menedékház építése, halászat, sürgősségi érszorítás stb.

Fejlámpa

Sok ember kerül bajba, amikor éjszaka fényforrás nélkül marad. A fejlámpa mutatja az utat és egyben szabadon tartja a kezeid. Ne felejts el tartalék elemeket vinni hozzá.

Vízálló gyufák

Túlélési helyzetben nem hagyatkozz az öngyújtókra, mivel egy kicsi nedvességtől is tönkre mennek. A gyufa a legjobb választás nehéz körülmények között a tűzgyújtáshoz.

Teamécses

Ezek a kis fényforrások sok esetben jól jöhetnek, különösen barlangokban, ahol 1-2 darab is kellő fényt áraszt. A teamécsessel az oxigénszintet is mérheted egy barlangban. Ha pislákolni kezd, azonnal keress új helyet, ahol biztosított a friss levegő ellátása.

Túlélő ásó

Talán az egyik legkevésbé fontos dolog, amit a túlélő hátizsákba kell raknod, mindazonáltal jól jöhet, ha beszakad alattad a föld és ki kell jutnod a szabadba. Az Interneten és speciális túraboltokban könnyen beszerezhetsz egészen kicsire összehajtogatható túlélő ásót is.

https://felnotttarsasok.hu/tulelok-viadala-tarsasjatek/

Természetesen a túlélő hátizsákból nem maradhat ki az elsősegély csomag sem, amiben legyen: sebtapasz, kötöző, fertőtlenítő, allergia gyógyszer vagy adrenalininjekció anafilaxiás sokk esetében. A legjobb választás, ha készen veszel egy elsősegély csomagot, amit kiegészíthetsz a saját nélkülözhetetlen egészségügyi segédeszközeiddel.

Oké, azt már tudod, mi kell egy túlélő hátizsákba, de vajon felkészültél az igazán váratlan és extrém helyzetekre? Minden bizonnyal nem, és nem is kívánunk neked ilyen élményt. A Túlélők viadala felnőtt társasjátékkal viszont játékosan megtanulhatsz számtalan cserkész és túlélő trükköt, amit éles helyzetben is használhatsz.

Nézz bele a játékmenetbe és ne hagyd ki a lehetőséget, hogy a barátaiddal vagy a szeretteiddel közösen megtanuljátok a túlélés legalapvetőbb szabályait!

Kapcsolódó cikkek