3 társasjáték felnőtteknek otthonra

Társasjáték felnőtteknek otthon

 

Társasjáték? Felnőtteknek? Otthon?

Hogyan kerülhetnek ezek a szavak egymás mellé? Sokan talán úgy gondolhatják a felnőttek már túl komoly, “meglett” emberek. Pláne ahhoz, hogy olyan gyermeteg dolgokkal töltsék az idejüket, mint a társasjáték. És hát otthon ugye sokkal több más szórakoztató tevékenység áll a felnőttek rendelkezésére. Ilyen például a televíziózás, az okostelefon nyomkodása, jobb esetben pedig talán az olvasás.

Gépnyomkodás helyett: társasozz otthon!

De lássuk be: a fenti tevékenységek leginkább magányos, más ember jelenlétét nem igénylő időtöltések. Pedig hát, tudjuk jól: mi, a teremtés koronái, eredendően társas lények vagyunk. Túlnyomórészt együtt élünk valaki(k)kel, megosztjuk örömeinket, bánatunkat egy társsal/baráttal/rokonnal.

De valahogy mostanság egyre nehezebb megnyílni a másik előtt. Nehezen megy a kommunikáció, egyrészt, nehezen tudjuk szavakká formálni érzéseinket, másrészt egyre több gátlás épül belénk az eltelt évek során.

Társasjáték felnőtteknek otthon – mert játszani jóóó!

“Miért találhat örömöt a felnőtt a játékban? Van-e az embernek olyan szükséglete, amely a játék segítségével is kielégíthető?

H. Murray 1938-ban az általa ‘feltérképezett’ húsz emberi szükséglet közé tizenötödiknek a játékszükségletet is odasorolja. Ezt a szükségletet mint olyat jellemzi, amely játszásra, szórakozásra, nevetésre, viccmondásra, sportolásra, táncra, kártyázásra stb. késztet.‘*

Tehát már jó ideje a pszichológia is megállapította: a felnőttek is játszanak, mert játszani jó.

Társasjáték felnőtteknek otthon - Túlélők viadala

Társasjáték felnőtteknek otthon – de miért jó így játszani?

De mi lehet jó egy (vagy több) felnőtt számára egy otthoni társasjátékozásban? Csak rövid felsorolásként, lássuk az előnyeit:

…egyszóval egy tartalmas és egyben kellemes szórakozást, kikapcsolódást kínál a társa(i)ddal. Mindezt szinte ingyen, anélkül, hogy ki kellene mozdulnotok otthonról.

 

Társasjáték felnőtteknek otthon – kiknek jó?

Jó lehet tehát mindazoknak, akik:

  • éppen most ismerkednek, az összemelegedés első fázisában járnak;
  • vagy akár éppen ellenkezőleg, már annyira – úgy hiszik –, ismerik egymást, hogy nem igazán tudnak meglepetéssel szolgálni a másiknak;
  • akik csak egy baráti partin akarnak jól szórakozni…

…tehát tulajdonképpen minden felnőttnek. Egyszóval: társasjáték – felnőtteknek – otthon. Kalandra fel! Fedezzétek fel együtt magatokban a mindnyájunkban ott szunnyadó “homo ludens“-t: vagyis a játékos embert!

*Forrás:

Fodor Katalin: Pszichológus szemmel a játékról. In: Korunk, 33. évf. 9. sz., 1974. szeptember, 1024. o., utolsó megtekintés: 2019.12.02.

 

Kapcsolódó cikkek